Една година по следите на българските занаяти

0
124
Улица на занаятите
Улица на занаятите

„Този месец рубриката „По следите на българските занаяти“ стана на една година.“

Златни са ръцете на българските занаятчии. И сила има в тях, и решителност, и топлина. А душите им милеят за Родината. Да има на кого да си споделят знанията, на кого да си предадат занаята. За да се помни, да остане, да пребъде.

Историите им дават криле. Повечето от майсторите са преминали от девет планини, за да стигнат до десетата, но чрез пътя си показват, че препятствията са преодолими, когато сърцето и ръцете искат да творят. 

„Скъпи занаятчии, благодарим!

Пуснахте ни в работилниците си, отворихте сърцето си, споделихте знанията и опита си. Вашият свят заслужава да се познава, да се пази и уважава!

Бъдете все така трудолюбиви, талантливи и достойни!

Преодолявайте немалкото препятствия, с които се сблъсквате ежедневно с гордо вдигната глава! Показвайте себе си – непрестанно! Имаме нужда от Вас…“

За нас бе удоволствие и отговорност да ни разкажат за работата си:

Благодарим и на нашите читатели

За всяко едно прочетено интервю, за всяко мило съобщение, за всяко вдъхновяващо предложение. Заедно показахме, че добрият пример има място в медиите, че носи стойност, че се чете! И това е безценно…

Припомняме, че през 2001-ва година 38–то Народно събрание на Република България е приело Закон за занаятите в България, в който можем да видим, че са били посочени 129 занаята.

„За период от 10 години от тях отпадат над 70 майсторски професии.“

През 2011-та година са направени промени в Закона за занаятите („приложение № 1 към чл. 3, ал. 2, т. 1). Броят на посочените се свежда до едва 57. С тях можете да се запознаете в Приложение № 1 – списък на занаятите в България. 

Всичко това говори за потенциален риск от следваща загуба. Ние не искаме това да се случва. Вярваме, че и Вие не искате трудът, който се е предавал от поколение на поколение да остане само история, която ще стигне до малцина…

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments