По следите на българските занаяти: Майстор Дени – плетива, красота, талант и мисия

0
1448
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив

Когато започнах това интервю попитах 3-ма приятели как си представят жената, която плете. Отговорите не се различаваха много и бяха обединени около образа на мила жена на преклонна възраст, която може да създаде онази топлина от детските им години. Или поне да се доближи до нея.

Е, изненада! 

Тя е млада, красива, интелигентна и се откроява със стила си. И е плетачка!

Има златни ръце, голям опит и богата фантазия в света на дамските облекла и аксесоари. Когато работи, влага енергията си в своите продукти и това не остава незабелязано, защото те са впечатляващи. Съвсем наскоро стана стана майстор Художествено плетиво и сякаш не иска да почива, защото я чакат нови висини.

Тя е Дени от Красотичките на Дени – Denny’s Beauties и нямам търпение да я оставим да ни пренесе в света си. Прекрасна, вдъхновяваща и открояваща – запознайте се с нея.

Приятно четене…

Здравейтe, Дени! Откъде дойде при Вас тази любов към плетенето и кога, и как започнахте да плетете?

Плета, откакто се помня… Баба ми ме науми да плета на две куки когато бях съвсем малка, не помня колко точно, може би в началните класове. Вечер през зимата, когато нямаше много какво да се прави я гледах как си плетеше и много исках и аз да мога.

Да гледаш някой как сътворява нещо със собствените си ръце само с помощта на куки и прежда е много вдъхновяващо. От нея знам да плета основните неща на две куки, плела съм за себе си, за куклите на сестра ми, за приятелки…

Веднъж когато сестрата на дядо ми ни беше на гости я видях да плете с една малка кукичка някакво каренце от тези, които бяха модерни преди 30 години (когато и аз бях малка) и много ми хареса какви красиви неща могат да се изработят на една кука, но когато поисках да ме научи, тя ми каза, че е много сложно и съм малка още…

Може да съм била наистина много малка, днес вече не помня кога е било, но желанието да се науча да плета на една кука не угасна дълго време. Когато пораснах, станах майка и животът ми се разви като всяка нормална жена продължих да си плета, вече имаше интернет във всеки дом и когато един ден си търсех нещо в YouTube, по това време бяха много модерни едни къдрави шалове, които се плетяха със специална прежда и си ровех нещо, за да видя какви други варианти има за тази прежда попаднах на видео как се плете на една кука. Оказа се, че има хиляди такива видеа!

Купих си куки и започнах да се уча от тях. От този момент минаха повече от 10 години, любовта ми към плетенето нито за миг не е намаляла, а става все по-голяма…Колкото повече плета, толкова повече идеи ми идват.

Винаги съм имала влечение към модата и по-точно дамската мода, а когато го комбинирам и с желанието да се разграничавам от тълпата, се получава една добра комбинация от традиции преплетени с модата на съвременната жена.

Млада, красива и плетяща – често озадачавате хората. Рядкост ли са дамите като Вас и ако отговорът е положителен, каква е причината?

Честно казано да, малко сме младите и плетящи дами. Причините според мен са много, но тази, в която най-много искам да вярвам е, че просто няма кой да ги научи. Когато съм говорила с приятелки по този въпрос, това е което те ми споделят, че не познават хора, които да ги научат, нито майките им могат, нито бабите им. Това е причината и поради която аз се научих толкова късно да плета на една кука, въпреки, че имах огромно желание.

Не са много хората, които владеят този занаят, повечето имат някакви елементарни познания, тези които могат много или не им се занимава или не искат да споделят, защото ако това е работата ти, която ти осигурява хляба на масата, естествено е, че няма да искаш конкуренция.

Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив

Има ли мода при плетивата, коя е любимата Ви техника и коя е дрехата, без която не можете?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Модата на плетивата, ако мога изобщо да я нарека така в България, защото тук моделите, които масово се плетат, не са се променили през последните 50 години.

Рядкост са хората като мен, които първо създават авторски модели и второ се опитват с материали, които се използват по един единствен начин да направят нещо по-различно.

Като например дрехите, които правя от една специална прежда, която се плете с пръсти ALIZE PUFFY. В момента, когато аз започнах да правя елечета и жилетки за всички тя беше известна само като прежда за бебешки одеяла.

Друга новост, с която много се гордея е моите модели от текстилна прежда макарон, също нещо доста, различно и честно казано не съм виждала някой друг да изработва дрехи изплетени на една кука с нея.

Харесва ми да съм различна, такова е и творчеството ми. Вдъхновение черпя от световните марки, които предлагат и ръчно плетиво – Шанел, Версаче, Оскар де ла Рента…

В България към момента основно се плетат играчки, младите дами, които се ориентират към тази професия се насочват главно към изработката на детски играчки. Единици са тези, които се занимават с изработката на аксесоари като чанти и бижута и аз напълно ги разбирам. Трудно е да се издържаш с тази професия, да не кажа почти невъзможно. В България цената на ръчната изработка е нищожна. А е доста трудоемко и амортизиращо.

Но в това интервю ще си говорим само хубави неща.

За любимата ми техника не мога да кажа, но обичам най-много да плета дамски дрехи и чанти. Различни и модерни. Не обичам да правя едно нещо два пъти. И дори да трябва да изработя един модел повече от два пъти, винаги си добавям нещо различно. Нямам две еднакви плетива.

Дрехата, без която не мога е жилетката: Аз съм жена и винаги ми е студено, а една добре изработена жилетка винаги може да бъде черешката на тортата на един добре подбран гардероб.

Обожавам да плета моят модел бял жакет на цветя, вдъхновен от Шанел (който винаги е с различни цветя) и жилетките изплетени с техника „бабино квадратче“.

Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив

Съвсем наскоро станахте майстор „художествено плетиво“, разкажете ни за изпита – какъв е пътят в днешно време да се превърнеш в майстор?

Днес все по-малко хора искат да изучават занаят и да станат майстори. Пътят е осеян с много проби и грешки, плетене и разплитане, но и огромно удовлетворение, когато видиш готово плетиво и е още по-красиво, отколкото е било във фантазията ти!

Самият изпит не е труден, трудното е да те допуснат да се явиш на него.

Подаваш си молба и изпращаш снимки на плетивата, които изработваш за одобрение. Трябва да са разнообразни и изпълнени с различни техники. Явих се на този изпит и целта, заради която ми трябваше това свидетелство е, че то ма дава правото да преподавам моя занаят. Имам канал в Youtube, в който показвам как плета моделите, които изработвам, създала съм и курс по плетене на една кука за начинаещи и като моя основна мисия съм приела да направя плетенето по-модерно, достъпно и популярно.

Искам да помогна на хората, които искаш да се научат, но не знаят как и откъде. Искам да им покажа, че плетенето не е свързано само с терлици и шапки, а е един необятен приказен свят, който ти дава възможност да притежаваш нещо уникално и направено специално за теб…

Кое е най-голямото предизвикателство, с което сте се преборила в работата си и с кое в нея се гордеете най-силно?

Най-силно се гордея когато ми напишат или ми се обадят и ми кажат, че чантата, жилетката, роклята е още по-хубава на живо и ми изпратят снимки с щастливи усмивки на лицата, или когато споделят, че моите видеа много им помагат и са си направили елече или шапка по тях! Това ме прави най-щастлива.

Щастлива съм когато напълно непознати хора ме срещат и ми казват, че ме познават и дори знаят името ми, защото аз съм моделът на моите плетива и те ме свързват с тях. Наскоро, когато си смених кейса за телефона, едно момиче ме разпозна и каза, че майка му постоянно гледа моите видеа и плете по тях. Предизвикателствата бяха много, но всяка една трудност и спънка напълно си струваше да бъде преодоляна.

Правите обучителни видеа. Наистина ли един човек, който не е хващал прежда, може да си изплете нещо красиво, следвайки само тях?

Всеки може да бъде какъвто пожелае и да може каквото пожелае!

Ние хората сме невероятни същества и имаме безграничен потенциал. Трябва само да повярваме и да намерим това, което ни кара сутрин да се будим преди алармата. Някой му казват икигай аз му казвам „нещото, което те прави щастлив“. За мен това е плетено.

Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив

Вече сте майстор! Сега накъде…

Сега пълен напред!

Планирам есента да създам собствен сайт, където хората ще могат да прочетат нещо интересно за плетенето, ще си говорим за мода и плетки по забавен начин и ще могат да си поръчат от моите модели. Искам да организирам курсове по плетене на живо, да напиша няколко книги, защото литературата за моя занаят е доста бедна и остаряла…Главата ми е пълна с идеи, които нямам търпение да осъществя.

Вярвам в хора като Дени, които още щом погледнеш започваш да виждаш онази красива увереност, воля, талант и трудолюбие, които движат света напред. Ако винаги сте мечтали да се научите да плетете или сега искате да опитате, то може би сега е точният момент…

Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив
Дени и нейните плетива. Снимка: Личен архив

Нека запалим Искрата! Може би сте занаятчия или познавате такъв човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на iskra@iskra.bg, за да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments