![Керамика. Снимка: Личен архив](https://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/05/185210049_255698753007533_1927795590720523352_n-e1621612982778.jpg)
По следите на българските занаяти днес ще ни въведе в чудния свят на грънчарството и ще ни срещне с един виден познавач в областта – Таня Станева, която извайва грънци от 1982-ра година.
Тя е родом от Габрово и е завършила специалност Битова керамика в град Троян. Първоначално Таня била стажант в Етнографски музей на открито „Етър“, а после и започнала работа там.
Там се труди и днес и споделя с усмивка пред екипа на Искра.бг, че неин сегашен работодател е Веселин Дамянов и заедно изработват: „традиционна керамика и сувенирни чаши за Дома на хумора, за неканени гости, за мустакати, за левичари и други личности.“ Вижте какво още ни разказа Таня в следващите редове. Четенето си заслужава.
![Таня Стоянова. Снимка: Личен архив](https://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/05/186482708_202905471664916_5293046876180354894_n-1-e1621613431209.png)
Кои са първите неща, които трябва да научи всеки бъдещ майстор
грънчар?
Училищният ни директор Вачо Хаджийски казваше, че ако не можем да направим стомна, значи няма да станем майстори! В тази форма се крият форми – яйцевидна, шийка, дръжка, цивка, шарка.
Разбира се в миналото хората сами са си приготвяли глината и глазурите, което също е майсторлък. Изпичането пък си е истинска магия! Сега всеки може да види в Youtube всичко. Преди само майсторът е виждал огнените съдове.
Видео: Искра.бг
Коя е най-интересната техника при създаването на един керамичен
съд?
Създаването на един съд преминава през центроване на топката, пробиване и изтегляне. Разширяването е по-интересно от издължаването. Това е мое наблюдение. Всеки ахва при промяната на съда, който преминава през няколко форми, докато се свали от тъпанджата.
![Керамика. Снимка: Личен архив](https://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/05/185768036_517968039453508_175697755409281546_n-e1621612893453.jpg)
Колко вида керамика има и какви са разликите между тях?
Съществуват няколко вида керамика. Бусинска, Троянска, Габровска, Търновска/Царска/, Берковска, Преславска… Всяка е характерна със своята украса и това я отличава от другите!
Разкажете ни повече за орнаментите?
И сега гърнетата за боб са с много постна шарка, дори никаква. Някои искат да е като на баба съда – без глазура. На една делва ѝ стига украса с фуршове. Троянската керамика е характерна със своята „мокра“ шарка. Ангобира се съдът и веднага се правят спуски, байраци, пауново око, борче или букетче. Сграфитото е интересна техника, с флорални мотиви, птица или лъв, геометрични фризове.
Сухата шарка – с туба ни дава вълнообразни линии, стоборки, спирали, чазии. Рисуването с четка е за цветя и листа. Видите ли жълта керамика, със зелени петна и гребенчата шарка – габровска е!
![Керамика. Снимка: Личен архив](https://www.iskra.bg/wp-content/uploads/2021/05/186501616_1276406649444934_115482564107518982_n-e1621613077315.jpg)
Колко време продължава обучението на един човек, за да може да
се нарече майстор грънчар?
Първо е чирак, после калфа и тогава майстор. А за времето? На св. Спиридон са му трябвали сълзи, за да разбере, че трябва и вода за глината. Различно е за всеки.
Има ли желаещи да изучат този занаят в днешно време?
Желаещи има, но за хоби! В момента ситуацията е такава.
Довършете изречението: Важно е да пазим българските занаяти, защото…
… там са корените ни.
Нека запалим Искрата! Може би сте занаятчия или познавате такъв човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на iskra@iskra.bg, за да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.