По следите на занаятите в България: Човешките ръце, които предават историята

2
448
Чипровски килими. Снимка: Личен архив
Чипровски килими. Снимка: Личен архив

Вглеждате ли се в човешките ръце?

Онези, които могат да те погалят или да те убият. Да ти дадат или да ти вземат. Да те излекуват или разболеят. Да създадат красота или да доведат до разруха. 
 
Вглеждали ли сте се в ръцете на човек, който отправя молитва. На майката, която гали детето си. На любимите хора, които прегръщат толкова силно, че всички беди изчезват с голяма сила.

Ръцете на лекаря, който спасява. И на земеделеца, който ни осигурява прехрана. Ръцете на всеки човек, който е живял, живее или ще живее на тази земя, имат огромна сила. 

Ръце
Снимка: Pixabay

От Искра.бг обаче искаме да обърнем внимание на ръцете на българските занаятчии. Отрудени, понякога груби, но сякаш същевременно пълни с красота и хармония. Ръце на създатели, които завещават огромни културни богатства на народа ни и приказната ни България. 

Част от тях са сякаш герои, които са излезли от разказите и романите на най-знаменитите български автори. Малко хора са чували за тях, а са значими – с уменията си и онази забравена, ненатрапчива и ценна простота, която живее в душите им. За тях не се говори често, а трябва!

Да се разчуе за способността им да изграждат една далечна, митична и приказна реалност, която е българска! Съществува. И е наша! 

Стан
Снимка: Pixabay

Други са част от света, който познаваме. Можем да се разминем по улиците, да станем част от работилница, която водят или да ги срещнем на авторската им изложба. 

Но и в двата случая пътят, който са извървели остава скрит. И не всеки може да има късмета да попадне на тях, а това е пропусната възможност за страната ни.

Как да заобичаш и да се запалиш по нещо, което не познаваш? 

А ако до всеки добър занаятчия, пожелае да застане поне още един, то тогава за този труд няма да има забрава! 

Грънчарско колело
Снимка: Pixabay

И може би сега е най-важното време, в което трябва да обърнем внимание на работата на тези хора. Защото много от българските занаяти вече са изчезнали. Ако не покажем интерес към онези, които все още се пазят и изучават, скоро също ще бъдат история.

През 2001-ва година 38–то Народно събрание на Република България е приело Закон за занаятите в България, в който можем да видим, че са били посочени 129 занаята.

За период от 10 години от тях отпадат над 70 майсторски професии.

През 2011-та година са направени промени в Закона за занаятите („приложение № 1 към чл. 3, ал. 2, т. 1).  Броят на посочените се свежда до едва 57. С тях можете да се запознаете в Приложение № 1 – списък на занаятите в България. 

Всичко това говори за потенциален риск от следваща загуба. Ние не искаме това да се случва. Вярваме, че и Вие не искате трудът, който се е предавал от поколение на поколение да остане само история, която ще стигне до малцина. Предстои пътешествие, в което ще се запознаем с пазителите на занаятите в България.

Нека запалим Искрата! Може би сте занаятчия или познавате такъв човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на iskra@iskra.bg, за да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] в рубриката „По следите на българските занаяти“ ще Ви срещна с нея. С огромно нетърпение и […]

trackback

[…] интервю от поредицата „По следите на българските занаяти“ е невероятно специално за мен. Първо – защото като […]