По следите на българските занаяти: Свещите на София, които разказват истории

0
1015
София Атанасова Чернева. Снимка: Личен архив
София Атанасова Чернева. Снимка: Личен архив

Със свещи се молим за здраве, опрощение и сбъднати мечти. Със свещи изпращаме хора и отбелязваме празници. Със свещи пречистваме душите си, пространството, мислите си. На свещи вечеряме с любимите хора и отмаряме от дългите дни. 

Почти съм сигурна, че няма човек, който да не изпитва силна емоция, когато е запалил свещ. Толкова магия има в тях, а толкова малко знам за изработката им. Но съм любопитна да науча повече, както се надявам, че сте любопитни и Вие.

В света им ще ни пренесе една прекрасна жена, която познава и прилага процеса – София Атанасова-Чернева. Тя описва себе си като амбициозна, импулсивна, нетърпелива, екстроверт и работохолик. Ние само можем да благодарим, че е такава, каквато е и ни зашеметява с работата си. И да допълним, че когато усещаш вълшебството на това, което правиш, то няма как да не запалиш и околните в него.

Паля свещ. Има чуден аромат, който ме пренася в друга вселена. Напомням си, че трябва да го правя по-често. И ви оставям в ароматния и светъл свят на София

Виктория Капитанова
Виктория Капитанова. Снимка: Личен архив София Атанасова Чернева

Кога започнахте да изработвате свещи и какво Ви подтикна да го направите?

Свещи започнах да правя преди малко повече от година. Самата идея ми дойде, след като попаднах на австралийски бранд, който предлага свещи с бижута вътре и това ми се стори страхотна и иновативна идея за нашия пазар.

Оттам започна всичко. Първоначално смятах, че нещата се случват с просто няколко буркана, малко восък, фитили и хоп – готово. Но истината е, че ми отне повече от година да реализирам бранда. Година, изпълнена в четене, опити, проучвания, още опити, докато се стигне до реализацията на крайния продукт.

Колко метода за изработка на свещи има и какво е характерно за тях?

Основно свещите се делят на два вида – контейнерни свещи, които се изливат в съдове и свещи в калъпи, които пък могат да придобият всякакви форми. По-същественото за свещите са материалите, с които са изработени.

Стандартните парафинови восъци са остатъчен продукт от петрола, който е изключително вреден за човека и околната среда. Свещите от естествени восъци не предизвикват алергии, не излъчват канцерогени и замърсители.

Димят 90% по-малко в сравнение с парафиновите свещи и не повишават нивото на въглероден двуокис в помещението. Восъкът, който използваме има изключително ниска температура на горене, което от една страна удължава живота на горене на свещта с над 50%, също така го прави и по-безопасен, тъй като шансът от изгаряне е минимизиран. Восъкът е и биоразградим. При случайно разливане на свещта той може да бъде почистен изключително лесно, а след изгаряне на свещта е възможен втори живот за бурканчето след измиването му с топла вода.

Свещите на София. Снимка: Личен архив
Свещите на София. Снимка: Личен архив

Разкажете ни за процеса на Вашата изработка – как започва и какви са стъпките, за да се стигне до завършен продукт?

Преди да се пристъпи към физическата изработка на самите свещи има няколко месеца ангажираност. Фитилите, с които работим са единствените патентовани в света и доставката им отнема известно време, но все пак не бива да се пренебрегва фактът, че дървените фитили димят много по-малко сравнение с памучните такива и отделят минимално количество сажди във въздуха. 

Ароматите, които влагаме са от водеща американска компания, първата в света, създала сама парфюмерийни стандарти. Насочени към опазването на околната среда и повишаване на качеството на живот, те успяват да създадат изцяло натурални и безвредни аромати.

Компанията не използва никакви материали, които се включват в световните списъци на материали, причиняващи здравни проблеми. Маслата не съдържат канцерогени, фталати, мутагени, репродуктивни токсини, органични и остри токсини. Хипоалергенни са и абсолютно безвредни.

Процесът, по изработката на самата свещ, е много приятен. Първо почистваме добре бурканчетата, за да избегнем попадането на прашинки, поставяме от специалните ни дървени пукащи фитили. Наистина създават страхотен уют. След това се топи восъкът на точно определена температура, добавя се ароматът, малко любов и търпение, и се отлива в съда.

След като бъде налята една свещ е добре да не се мести 10-ина дни и да отлежава в същото помещение при постоянна температура. Това е много търпелив процес за нетърпелив човек като мен.

След това вече започва най-успокояващата част – да се почисти хубаво бурканчето, да се залепи етикет, да се подреди прилежно в опаковката си и да поеме своя път към новия си собственик за да му разкаже една ароматна история с нежно пукане.

Свещите на София. Снимка: Личен архив
Свещите на София. Снимка: Личен архив

От край време свещите се свързват с различни ритуали. Коя е тайната на свещите, която е най-близко до Вас и бихте ни издали?

Свещите са миг, спомен и емоция. Те могат да разказват история. На всеки от нас се е случвало да усети аромат и да го връхлетят спомени. Свещта е магия. Всички знаем за успокояващите свойства на огъня, за това, че взирането в него действа успокояващо, доказано е дори и че сваля кръвното налягане.

Така че миг спокойствие с хубава ароматна свещ може да бъде награда не само за духа ни, но и за тялото ни. Спокойствието, от което всеки има нужда за да намери себе си.

Много хора търсят продуктите Ви – какво Ви споделят, как и дали свещите променят нашето ежедневие?

Ежедневието ни вече е толкова напрегнато, натоварено и забързано. Всеки от нас има нужда от своя миг, своя момент, в който да се отърси от ежедневието и да поеме спокойно дъх. Това е моментът, в който си палиш една хубава, ароматна свещ, сипваш си чаша вино, взимаш хубава книга и просто дишаш.

Какво Ви носи вдъхновение?

Може би ме вдъхновява желанието да дам възможността на хората да се докоснат до един качествен и хубав продукт. Усилията и емоцията, които са вложени във всяка една свещ на бранда са награда и вдъхновение сами по себе си.

София Атанасова - Чернева. Снимка: Личен архив
София Атанасова – Чернева. Снимка: Личен архив

Нека пожелаем на София нестихващо вдъхновение, а на нас да си пожелаем усилията, които влагаме, да ни носят радост и хармония. И междувременно…

Нека запалим Искрата! Може би сте занаятчия или познавате такъв човек, чиято работа заслужава да бъде позната на обществото. Пишете ни на iskra@iskra.bg, за да разкажем за неговия професионален път и попрището, което е признал за свое.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments