Колко бързо напредва COVID ваксинацията по света?

0
76
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Поставени са над 300 милиона дози от коронавирусните ваксини в повече от 100 страни по света, съобщава “BBC”. Съществуват обаче огромни разлики в темповете на напредък в различните части на света.

Някои държави са осигурили и доставили дози на голяма част от населението си, но много други все още чакат да пристигнат първите им пратки. Тази информация се актуализира редовно, но може да не отразява последните данни за всяка държава. Общият брой ваксинации се отнася до броя на приложените дози, а не до броя на ваксинираните хора. Възможно е да има повече от 100 дози на 100 човека население, тъй като някои ваксини изискват поставянето на две дози на човек.

Кой бива ваксиниран?

С цел да се предоставят дози на почти всеки възрастен човек по света, това е най-мащабната програма за ваксинация в историята. Досега САЩ и Китай са оползотворили най-голям брой дози, съответно 90 милиона и 52 милиона. Великобритания се нарежда на трето място с над 23 милиона.

Но докато страните в почти цяла Европа и Америка са започнали масови кампании за ваксиниране, само шепа африкански държави следват този пример. Много по-бедните страни разчитат на доставки от Covax, международна схема, ръководена от Световната здравна организация (СЗО), която се опитва да гарантира на всички по света достъп до ваксина срещу COVID. Гана стана първата държава, която получи ваксини чрез тази програма на 24 февруари.

Covax планира да достави около два милиарда дози ваксини в световен мащаб до края на годината, но много от имунизациите изискват поставянето на две дози на човек.

Кои ваксини се използват?

Ваксината, произведена от „Pfizer/BioNTech“ е първата, одобрена от СЗО. Все още имунизацията се прилага в повечето страни, но наред с това още няколко други са одобрени за употреба. Повечето правителства започват с поставяне на дози на хора, прехвърлили 60-те години, здравни работници и такива, които са клинично уязвими.

В страни като Израел и Обединеното кралство вече има обещаващи признаци, че ваксините намаляват приема в болница и смъртните случаи, както и предаването в общността. В световен мащаб над 200 доброволци за тестване на ваксината са подложени на изпитания, за да проверят тяхната ефикасност и безопасност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments