Ваксина срещу COVID: CDC разширява бустер имунизацията и миксирането на игли от различни компании

0
2
Ваксина
Снимка: Pixabay

Още милиони американци могат да получат бустер ваксина срещу COVID-19 и да изберат игла на друга компания за следващата си инжекция, казаха федералните здравни служители в четвъртък, цитирани от „Асошиейтед прес“.

Някои хора, които са получили ваксинация на Pfizer преди месеци, вече отговарят на условията за бустер и сега Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че конкретни получатели на Moderna и Johnson & Johnson също отговарят на тези изисквания. И в по-голяма промяна, агенцията позволява гъвкавостта на „смесване и съпоставяне“ на тази допълнителна доза, независимо от това кой вид хората са получили първия път.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ вече е разрешила такова разширяване на националната кампания за усилване на имунизацията в сряда и то също беше одобрено в четвъртък от консултативен панел на CDC. Директорът на CDC д-р Рошел Валенски имаше последната дума за това кой ще получи допълнителните дози. Пред панела в сряда тя подчерта:

„Последните 20 месеца ни научиха на много неща, но най-вече на смирение. Ние постоянно научаваме още и още за този вирус, увеличаваме базата от доказателства и натрупваме повече данни.“

Все още има ограничения за това кой се класира и кога за бустер доза. Шест месеца след последната им ваксина срещу Pfizer или Moderna, хората са призовани да получат бустер, ако са на 65 или повече години, живеят в старчески домове или са поне на 50 години и са изложени на повишен риск от тежко заболяване поради здравословни проблеми. Бустерите също бяха разрешени, но не и настоятелно, за възрастни от всякаква възраст с повишен риск от инфекция поради здравословни проблеми или тяхната работа или условия на живот. Това включва здравни работници, учители и хора в затвори или приюти за бездомни.

Бустерът ма Moderna ще дойде с половината доза от оригиналните две игли. Що се отнася до получателите на еднократната ваксина J&J, за всеки се препоръчва поставяне на бустер срещу COVID-19 поне два месеца след ваксинацията. Това е така, защото ваксината J&J не се е оказала толкова защитна, колкото опциите с две дози Moderna или Pfizer.

Панелът на CDC не препоръча изрично на никого да вземе различна марка от тази, с която е започнал, но остави отворена опцията – като каза само, че е препоръчан поставянето на някакъв бустер. А някои от съветниците казаха, че биха предпочели получателите на J&J да получат усилвател на конкурент, цитирайки предварителни данни от текущо правителствено проучване, което предполага по-голям тласък на антителата за борба с вирусите от тази комбинация.

„Ние сме на различно място в пандемията от това, където бяхме по-рано“, когато ограниченията в доставките означаваха, че хората трябваше да вземат каквото им се предлага, отбеляза съветникът на CDC д-р Хелън Кейп Талбот от университета Вандербилт. Тя нарече „безценно“ възможността да можеш да избереш различен вид ваксина за бустер, ако например някой може да бъде изложен на риск от рядък страничен ефект от конкретна ваксина.

Около две трети от американците, отговарящи на условията за ваксини срещу COVID-19, са напълно ваксинирани и правителството казва, че получаването на първите ваксини на неваксинираните остава приоритет. Докато здравните власти се надяват, че ускорителите на имунизация ще укрепят намаляващия имунитет срещу по-леки коронавирусни инфекции, всички ваксини все още предлагат силна защита срещу хоспитализация и смърт, дори когато силно заразният вариант Селта се разпространи в страната.

Съветниците на CDC спориха по въпроса дали хората, които всъщност не се нуждаят от бустер на имунитета от ваксина, може да ги получат, особено млади, иначе здрави възрастни, чиято единствена квалификация беше тяхната работа.

Д-р Сара Лонг от университета Дрексел изрази опасения относно отварянето на тези хора за редки, но сериозни странични ефекти от друга доза, ако вече са били адекватно защитени. Д-р Бет Бел от Университета на Вашингтон, добави:

„Имам собствени опасения, че изглежда препоръчваме ваксини за хора, които според мен не се нуждаят от това.

Но тя подчерта, че ваксините работят и че продължаването с препоръките има смисъл, за да бъде ясно и да позволи гъвкавост, когато става въпрос за бустери. Въпреки притесненията на някои членове, гласовете на комисиите в крайна сметка бяха единодушни.

По-голямата част от близо 190 милиона американци, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, са получили опциите Pfizer или Moderna, докато получателите на J&J представляват само около 15 милиона.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments