„AstraZeneca“ вече ще печели от ваксината срещу COVID

0
20
AstraZeneca
Снимка: Министерство на здравеопазването, Архив

„AstraZeneca“ започна да се отдалечава от предоставянето на своята ваксина срещу COVID-19 на страните безвъзмездно, пише „BBC“. Фармацевтичният гигант е подписал серия от споразумения за печалбата за следващата година и очаква да направи скромни приходи от ваксината, се казва в изявлението.

Компанията по-рано заяви, че ще започне да печели пари от ваксината, едва когато COVID-19 вече не е пандемия. Нейният главен изпълнителен директор Паскал Сорио каза, че болестта става ендемична. Иглата ще продължи да се доставя с нестопанска цел на по-бедните. Сорио заяви по-рано:

„Решихме да я предоставим без печалба, защото нашият основен приоритет беше да защитим глобалното здраве.

Той каза пред BBC, че „абсолютно не съжалява“ за това, че не е реализирал печалба, когато са се явили конкуренти, въпреки че е трябвало да се справя с политическата критика в различни страни. Той каза, че ваксината е спасила милиони животи по света.

„Абсолютно не съжалявам“, каза Сорио и беше категоричен:

„Гордеем се като компания с въздействието, което сме имали – спестихме милиони хоспитализации. Екипът на „AstraZeneca“ продължава да върши заяидна работа.“

Той каза, че подписаните договори са за следващата година, като добави:

„Вирусът става ендемичен, което означава, че трябва да се научим да живеем с него. Започнахме това, за да помогнем, но казахме, че ще преминем към реализиране на печалба от ваксината.

И подчерта:

„Това не е нещо, което виждаме като огромна печалба.“

Ще има диференцирани цени за страните, за да се гарантира, че ваксината е достъпна, обясни Сориот. До края на годината „AstraZeneca“ очаква да дари 250 милиона дози от своята ваксина на програмата Covax за развиващите се страни. Други производители на ваксини, включително Pfizer и Moderna, печелят от своите ваксини. Нормалният марж на печалба в лекарствената индустрия е до 20%, но Сориот каза, че „AstraZeneca“, която таксува 5 долара за себестойността на ваксина срещу COVID, няма да генерира толкова голяма печалба. В последните си финансови резултати „AstraZeneca“ каза:

„Компанията сега очаква постепенно да прехвърли ваксината към скромна рентабилност при получаване на нови поръчки. Продажбите на ваксини срещу COVID-19 през четвъртото тримесечие на 2021 г. се очаква да бъдат смесица от първоначалните споразумения за пандемия и нови поръчки, като голямото мнозинство идва от споразумения за пандемия.

До края на септември „AstraZeneca“ и нейните подлицензополучатели са доставили 1,5 милиарда дози.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments