Училищата във Великобритания в нов рунд във войната срещу дезинформация за COVID ваксините

0
3
Ученици
Ученици. Снимка: МОН, Facebook

Разпространението на ваксините срещу COVID-19 сред ученици в Обединеното кралство отвори нов фронт във войната за дезинформация: кампании за борба с имунизационната кампания изнасят протестите си пред училищните порти, пише CNN.

Групи, противопоставящи се на ваксинацията, се опитват да разпалят страховете на родителите и децата, като лъжливо твърдят, че ваксините са непроверени и опасни. Миналата седмица малка група протестиращи направиха демонстрация пред католическото училище „Сейнт Томас Море“ в град Блейдън, близо до Нюкасъл в североизточна Англия, докато децата тъкмо влизаха в училище.

В писмо, публикувано на уебсайта на училището, директорът Джонатан Паркинсън казва, че няколко ученици са „дълбоко разстроени от начина, по който се отнасят с тях и от изображенията, които са им показани“, и че полицията е била информирана за притесненията на училището. Той разказа:

Бихме искали да повторим, че ролята на училището в това е да бъде домакин на екипа за ваксинация; не сме изразили мнение дали децата трябва да бъдат ваксинирани или не, тъй като това е решение, което трябва да се вземе от семействата.“

И беше категоричен:

Нашият приоритет остава благосъстоянието на нашите ученици и ние правим всичко възможно да подкрепим онези, които са разстроени.

Дейвид Филипс, директор на училището Chilwell в Бийстън, Нотингамшир, в централна Англия, каза пред информационната агенция PA миналия месец, че се е свързал с полицията, след като училището му е получило „обидни и заплашителни съобщения“ от борци срещу ваксинацията.

На учениците са раздадени листовки с дезинформация и са разлепени плакати, обвиняващи училището в третиране на деца като опитни животни, съобщава PA. Активисти срещу ваксинацията също са се насочили към гимназията Lytham St Annes в Ланкашър, северозападна Англия, на 30 септември, според съобщения в местните медии.

В края на миналия месец в цяла Великобритания бяха открити кампании за ваксинация на здрави деца на възраст от 12 до 15 години, като на всяко от тях ще бъде предложена единична доза от ваксината Pfizer/BioNtech. На много от тях ще бъде предложена игла чрез ваксинационна програма в тяхното училище, като участието в имунизационната кампания за деца е доброволно. Освен това ще бъде поискано родителско съгласие, но някои по-големи деца може да са в състояние да бъдат ваксинирани срещу желанието на родителите си, ако се считат за достатъчно зрели, за да дадат информирано съгласие, каза правителството.

Анти-вакс групата Outreach Worldwide публикува призиви в Instagram за поддръжници да популяризират своята „кампания за информирано съгласие“ извън посочените училища в определени часове. Не е ясно колко хора са отговорили. Още една обща публикация на страницата ѝ в Instagram гласи:

Застанете за децата. В деня на ваксинирането разгърнете информацията в местното си училище спокойно.

Други показват снимки на плакати със съобщения, които включват: Майки срещу ваксиниране на деца“ и „Тези ваксини увреждат нашите тийнейджъри“.

Видеоклип от мобилен телефон, публикуван на страницата, показва активист, който се приближава до деца в училищна униформа, пита ги дали са ваксинирани и им предлага листовки и казва на жена, че „иглите не са за бременни жени“. Правителството на Обединеното кралство казва, че бременните жени трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, за да се предпазят от потенциално сериозно прекарване на заболяването по-късно по време на бременността, както правят здравните служители на САЩ, които силно го препоръчват за безопасността както на майката, така и на бебето.

Друга предизборна група, наречена Lawyers for Liberty, публикува в Twitter, че ще „изпрати правно писмо“ анонимно от името на родителите до училището на детето им, ако популяризира програмата за ваксинация срещу COVID-19, като предупреди въпросния директор на „правни рискове от тази политика и отговорности на училището.

Говорейки в Камарата на общините миналия месец, министърът Алекс Бургарт заяви пред законодателите, че протестите срещу ваксинацията, наблюдавани извън училищата, са „напълно неприемливи“. Той потвърди:

„Нивото на сплашване на училищата и учителите е отвратително. Изразявам абсолютно ясно на всеки директор или учител, който наблюдава това, че противно на някои от нещата, които са им казали, юридическата отговорност не е на училищата, а на здравните услуги и на тези, които ваксинират.

Съюз: Кампанията против ваксинацията е изключително безполезна

Процентът на коронавирусна инфекция остава висок в Обединеното кралство, като в четвъртък са докладвани 40 701 положителни теста, въпреки че успешното разпространение на ваксината означава, че процентът на хоспитализациите и смъртните случаи с COVID-19 е значително по-нисък, отколкото в пика им.

Последните данни от Службата за национална статистика показват рязък ръст на положителните тестове за COVID-19 при деца в училищна възраст от 7 до 11 години, тоест на възраст от 11 до 16 години, откакто училищата се върнаха в началото на септември. Лидерите на профсъюзите предупредиха за прекъсването на образованието, породено от продължаващите отсъствия, свързани с COVID-19.

„Чуваме от училища, в които липсват 10 процента или повече ученици и където персоналът също е без работа поради вируса“, ​​заяви в свое изказване във вторник Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на училищните и колежните лидери. Той беше категоричен:

Преподаването и ученето е много трудно при тези обстоятелства и е ясно, че образователните смущения през последните 18 месеца далеч не са приключили.

Цифрите подчертават значението на програмата за ваксинация за деца от 12 до 15 години, каза Бартън и добави:

Кампанията срещу ваксинацията, която се провежда, е изключително безполезна и призоваваме родителите и учениците, които имат някакви притеснения в резултат на тази кампания, да търсят надеждни и официални източници на информация.

Министърът на образованието на Обединеното кралство Надим Захави предупреди в четвъртък, че може да се наложи децата отново да носят маски в класната стая, ако ситуацията с COVID-19 се влоши значително. Пред Sky News Захави поясни:

Посещаемостта се е увеличила, последният набор от цифри, които разгледах, беше около 90%, което очевидно ще варира в зависимост от степента на инфекция. Моят приоритет обаче е да защитя образованието, да държа тези училища отворени. Планът на правителството съдържа много непредвидени обстоятелства, включително маски.“

Обявявайки решението миналия месец за разширяване на ваксинациите за деца на възраст от 12 до 15 години, правителството заяви, че се надява, че мярката ще предпази децата от заразяване с COVID-19, ще намали предаването в училищата и ще ограничи прекъсванията в образованието им.

Главният медицински директор на Англия Крис Уити подчерта, че внедряването е по-скоро „оферта“, отколкото изискване, и каза, че оценените ползи и рискове от ваксинацията за деца от 12 до 15 години трябва да бъдат съобщени „справедливо и правилно“ както на децата, така и на родители. Той каза:

Децата, младите хора и техните родители трябва да бъдат подкрепяни при вземането на решения, без да се стигматизира хората нито за приемане, нито за неприемане на ваксинация. Това е наистина критично.“

„Много страхливи хора“

Усилията за дезинформация покрай ваксините, насочени към деца и техните родители, не са изолирани от Великобритания. Миналата седмица имаше ядосани сцени в Бевърли Хилс, когато протестиращите срещу кампания по ваксиниране се изправиха срещу родители и деца на събитие „разходете детето си до училище“.

В края на август бяха открити два плаката, свързващи ваксинацията срещу COVID-19 и сътрудничеството по време на Втората световна война, залепени на панел с историческа информация близо до училище в град Crocq, в департамента Creuse в централна Франция.

Не трябва да оставяме децата си да умират. Вчера герои, днес сътрудници. Поставяте децата ни в ръцете на Четвъртия райх, се казва в текста, според френската обществена радиостанция France Bleu.

Жан-Люк Пиерън, кмет на Crocq, каза пред CNN, че тече разследване кой е разлепил плакатите. Той коментира инцидента така:

„Просто почувствах, че имам работа с много страхливи хора, че съм поставил тези плакати, това е всичко.“

В град Форли, в Северна Италия, активисти против ваксинацията, които през последните дни рисуваха графити извън местните училища, също направиха връзка между мерките, въведени за ограничаване на разпространението на COVID-19, и нацизма. Снимки, публикувани във фейсбук страницата на местния клон на лявоцентристката Демократическа партия на 1 октомври, разкриват графитите, в които се казва: Ваксината убива. Спасете децата. Без маски те са вредни.“

Последното е позоваване на „Зеления пропуск“, въведен в Италия, който прави задължително всички работници от публичния и частния сектор да показват доказателства за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от инфекция. Пропускът е необходим и за ядене навън или за посещение на места за забавление, спортни обекти и културни обекти. В публикация, придружаваща изображенията, се казва:

Тези епизоди все повече показват как противопоставянето на ваксините се оформя като истинско анархистко течение, все по -отдадено на насилието и незаконността.“

„По-сериозното е, че тези категорично насилствени писания са написани пред училищата, посещавани от онези деца, които са твърде често експлоатирани в протестите без вакса.

Партията определи действието като „срамно“, защото разстройва онези, които трябва да защитаваме най-много, деца и млади хора, опитвайки се да генерира страх и несигурност в семействата.

Лидерът на Местната демократична партия Даниеле Валбонези публикува във Facebook на следващия ден, че първоначалният пост на партията е „подложен на масирана и безразборна бомбардировка от социалните профили, дължими на галактиката без ваксина“, добавяйки, че повече от 1300 съобщения са блокирани.

„За пореден път отхвърляме неприемливата асоциация, която„ активистите “създават между себе си и жертвите на нацистки фашизъм,“ каза той и добави:

Тези хора продължават да демонстрират, че нямат познания нито за историята, нито за смисъла на свободата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments