United Airlines ще уволни служители, които отказват да се ваксинират

0
2
Ваксина на
Ваксина на "Moderna". Снимка: ВМА, Архив

Близо 600 служители на United Airlines са изправени пред уволнение, след като не спазват политиката на компанията за ваксиниране срещу COVID-19, информира “BBC”.

По-голямата част от персонала на компанията, наброяващ 67 000 служители в САЩ са предоставили доказателство за ваксинация, което е било необходимо до понеделник. В бележка до служителите шефовете на United Airlines обявиха:

“Това беше изключително трудно решение.”

Базираната в Чикаго авиокомпания определи своите изисквания за персонал, свързани с COVID през август. Нейните служители в САЩ трябваше да качат доказателство, че са се имунизирали или са направили поне първата от двете дози до крайния срок в понеделник. 593 работници, които са отказали ваксина срещу коронавирус и не са кандидатствали за освобождаване по религиозни или медицински причини, сега са изправени пред загуба на работа. Във вторник главният изпълнителен директор Скот Кърби и президентът Брет Харт заяви:

“Нашата обосновка за изискването на ваксината за всички американски служители в United беше проста – за да запазим хората си в безопасност – и истината е следната: всеки е по-безопасен, когато всички са ваксинирани и изискванията за ваксини работят.”

“Това беше изключително трудно решение, но опазването на екипа ни винаги е било наш приоритет номер едно”, казаха от ръководството на компанията.

Някои от тези служители могат да бъдат запазени, ако са били имунизирани и просто не са представили доказателство за ваксинация – или ако са били ваксинирани преди официалните срещи по въпроса, заявиха от компанията. United Airlines заяви, че ще следва правилата, посочени в синдикалните споразумения за уволненията. Процесът може да отнеме седмици или месеци.

Наред с текущата новина, стана ясно, че още 2000 служители са поискали изключение от политиката. По-рано компанията заяви, че ще постави освободените във временен, неплатен отпуск от 2 октомври. Тези планове обаче бяха отложени след завеждането на дело от шестима служители, оспорващи политиката. Фиона Синкота, която е пазарен анализатор в City Index, заяви за програмата на „BBC днес, че „строгата“ политика едва ли ще бъде въведена от авиокомпаниите на Обединеното кралство.

Подобно на много компании в авиационния сектор, United Airlines беше сериозно засегнат от ограниченията за пътуване, свързани с пандемията. В разгара на кризата тя обяви, че ще трябва да освободи до 36 000 служители. Компания отрече обаче, че политиката ѝ за ваксиниране ще повлияе на набирането на служители занапред, въпреки че ваксинацията ще бъде условие за наемане на нов персонал. Във вторник тя заяви, че е получила повече от 20 000 заявления за около 2000 работни места на стюардеси.

Навсякъде в САЩ малко авиокомпании са въвели мандати за ваксини за своя персонал. Delta Airlines например обяви месечна здравна застраховка на стойност 200 долара (148 паунда) за тези, които не са засегнати.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments