Френските здравни власти съветват лицата под 30 години да не се ваксинират срещу COVID-19 с Moderna

0
8
Ваксина на
Ваксина на "Moderna". Снимка: ВМА, Архив

Органът за обществено здравеопазване на Франция препоръча на хората под 30 години да се прилага ваксината срещу COVID-19 на Pfizer (PFE.N) Comirnaty, когато е налична, вместо ваксината Spikevax на Moderna Inc (MRNA.O), която носи сравнително по-висок риск от проблеми, свързани със сърцето, предава „Агенция Ройтерс“.

Haute Autorite de Sante (HAS), която няма законни правомощия да забранява или лицензира лекарства, но действа като съветник на френския здравен сектор, цитира „много редки“ рискове, свързани с миокардит, сърдечно заболяване, което се появи в последните данни за ваксината Moderna и във френско проучване, публикувано в понеделник. В становището на HAS, публикувано в понеделник, се казва:

„В рамките на населението на възраст под 30 години този риск изглежда е около 5 пъти по-малък с удара Comirnaty на Pfizer в сравнение с удара Spikevax на Moderna.

Решението в Париж дойде, след като регулаторите в няколко други страни, включително Канада, Финландия и Швеция, също бяха заели по-отбранителна позиция спрямо Spikevax по отношение на опасенията за безопасността, свързани със сърцето, засягащи по-младите хора.

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз EMA миналия месец одобри бустер ваксината на Moderna за всички възрастови групи над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза.

По-рано тази година EMA заяви, че е открила възможна връзка между много рядкото възпалително сърдечно заболяване и ваксините срещу COVID-19 от ваксините на Pfizer и Moderna. Въпреки това, според EMA, ползите и от двете инжекции с иРНК за предотвратяване на COVID-19 продължават да надвишават рисковете, каза регулаторът, повтаряйки подобни възгледи, изразени от регулаторите на САЩ и Световната здравна организация.

Френската HAS заяви, че нейната препоръка, която ще се прилага независимо от употребата на ваксината като първа, втора или трета „усилваща“ доза, ще бъде валидна, докато не бъдат известни повече научни открития по въпроса.

За лица на възраст над 30 години обаче властите изрично препоръчват използването на ваксината Moderna, като казват, че нейната ефективност е малко по-висока.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments