ЕС ще затегне износа на ваксини на фона на спора с AstraZeneca

0
61
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

ЕС предупреди, че ще затегне износа на ваксини срещу COVID, произведени в блока, на фона на спор с AstraZeneca заради намаляването на планираните доставки, съобщава “BBC”Миналата седмица AstraZeneca заяви пред ЕС, че изостава от целите си за доставки поради производствени проблеми. Pfizer-BioNTech също коментира, че доставките на ваксина ще бъдат по-малки, което ще забави ваксинацията в ЕС.

Доставката на ваксини се превърна в критичен въпрос, тъй като страните се стремят да овладеят високия процент на инфекции. Редът, установен от AstraZeneca може да повлияе на доставките за Обединеното кралство с ваксината Pfizer-BioNTech, която е разработена от САЩ и Германия. Белгийският завод на Pfizer доставя дози за Обединеното кралство. В отговор на коментарите на ЕС, министърът на Великобритания за внедряване на ваксини срещу COVID Надим Захауи заяви във вторник, че доставките са “стеснени”, но добави:

“Уверен съм, че AstraZeneca и Pfizer-BioNTech ще доставят за нас количествата, от които се нуждаем за да постигнем нашата цел в средата на февруари и разбира се отвъд нея.”

По-рано еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че 27-членният блок на ЕС “ще предприеме всички действия, необходими за защита на своите граждани”ЕС вече е изправен пред критики за бавното пускане на ваксините, които купува от името на всички държави-членки.

За какво е редът?

Кириакидес написа в Twitter, че преговорите в понеделник с AstraZeneca „са довели до недоволство от липсата на яснота и недостатъчни обяснения“.

“Държавите-членки на ЕС са единни: разработчиците на ваксини имат социални и договорни отговорности, които трябва да спазват.”

Здравният комисар предупреди, че „в бъдеще всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в ЕС, ще трябва да предоставят своевременно уведомление, когато искат да изнасят ваксини за трети страни“. Кириакидес заяви, че ЕС е поискал „подробно планиране на доставките на ваксини“, а следващата среща с компанията ще се проведе в сряда.

AstraZeneca, британско-шведска мултинационална компания със седалище в Англия, заяви, че „прави всичко възможно, за да предостави ваксината си на милиони европейци възможно най-скоро“. Нейната ваксина за Европа се произвежда главно в Обединеното кралство, въпреки че и други обекти на континента участват в производството на дози. AstraZeneca също има голяма производствена операция в Индия.

Други държави, включително Австралия и Тайланд, заявиха, че също им е било съобщено за спад в предлагането на ваксината на AstraZeneca.

Какви са закъсненията, засягащи ЕС?

Ваксината AstraZeneca, разработена с Оксфордския университет, все още не е одобрена в ЕС. Но блокът подписа договор през август за доставка на 300 милиона дози, с опция за още 100 милиона.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) се очаква да го освети в края на януари. Очакваше се доставките да започнат до 15 февруари, като около 80 милиона дози ще пристигнат в 27-те държави до март. Но миналата седмица AstraZeneca заяви, че „намалената продукция в производствената площадка в нашата европейска верига за доставки“ означава, че броят на първоначалните дози за държавите-членки на ЕС ще бъде по-малък”. Смята се, че проблемът идва от завод в Белгия, управляван от фирма партньор.

Официалните власти не са потвърдили публично колко голям ще бъде недостигът, но Ройтерс съобщи, че доставките ще бъдат намалени до 31 милиона – намаление от 60% – през първото тримесечие на тази година. Това би било сериозен удар, след като миналата седмица Pfizer-BioNTech заяви, че забавя доставките за следващите няколко седмици заради работата за увеличаване на капацитета в белгийския завод.

ЕС е поръчал 600 милиона дози от ваксината, която вече се използва за пациенти около блока. Забавянията могат да поставят сериозни съмнения в обещанието на шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да имунизира 70% от възрастните в ЕС до края на август.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments