COVID ваксина: През август Индия приложи повече игли от страните от G7 взети заедно

0
9
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Индия е приложила повече от 180 милиона дози ваксини срещу коронавирус през август, като продължава да увеличава усилията си за ваксинация с цел да предотврати третата вълна от COVID, съобщава “BBC”.

Това е значително повече дози, отколкото всички страни от Групата на Седемте (G7) – Канада, Великобритания, САЩ, Италия, Германия, Франция и Япония – са приложили взети заедно, според официално изявление. Индийското правителство има за цел да ваксинира всички допуснати до имунизация индийци до края на 2021 г. Досега страната е дала повече от 686 милиона дози от три одобрени ваксини.

Повече от половината от населението на Индия – около 473 милиона души – са получили поне една доза ваксина срещу COVID, се казва в официалните данни. Само около 17% от допустимите възрастни обаче са били напълно ваксинирани от началото на имунизационната кампания през януари. Регионалните различия също продължават, като по -големите и по-бедните държави изостават от по-малките и по-богатите.

Индия съобщи за повече от 33 милиона случая на COVID, като се нарежда на второ място след САЩ. Страната е и едва третата в света, която регистрира повече от 440 000 смъртни случая – след САЩ и Бразилия.

Как върви разпространението на ваксините в Индия?

От 16 януари Индия е приложила близо 687 милиона дози ваксини срещу коронавирус. Около 526 милиона души са получили първата доза и още около 160 милиона са получили и двете дози досега.

Индия прилага средно по 6 милиона игли всеки ден през август, в сравнение с 4,3 милиона дневни дози през юли, според официалните данни. Експерти казват, че страната трябва да прилага повече от 10 милиона дози на ден последователно, за да се имунизират напълно всички възрастни, отговарящи на условията, до края на тази година. Това определено ще зависи от степента на колебание на ваксината и наличието на дози през следващите месеци.

Дневният брой на случаите в Индия намалява – през последния месец се съобщава за по-малко от 40 000 нови дневни случая и повечето от тях от южния щат Керала. Но лекарите казват, че вероятно има трета вълна, като се има предвид, че страната се е отворила напълно, дори когато заплахата от нови варианти е голяма.

Докато стремежът към ваксинация набира скорост, експертите се тревожат за разликата между половете – правителствените данни показват, че ваксинираните жени са 6% по-малко от общия брой. Това важи с пълна сила за селските райони на Индия, където жените имат ограничен достъп до интернет и се колебаят или се страхуват да вземат ваксината.

Въпреки че по-голям брой дози се прилагат ежедневно в селските райони, делът на ваксинираното население в градските райони все още е по-голям.

Повечето държави, особено тези в развиващия се свят, се борят с достъпа до ваксини – предизвикателство, с което Индия, като най-големият производител на ваксини в света, не очакваше да се справи. Но правителството на премиера Нарендра Моди не пусна поръчки от производителите на ваксини достатъчно рано – и опустошителната втора вълна през април ги принуди да разширят стремежа си твърде бързо към цялото възрастно население, което е близо милиард.

През юни правителството каза на Върховния съд, че 1,35 милиарда дози ще станат достъпни между август и декември. Ще са необходими около 1,8 милиарда дози, за да се ваксинират всички отговарящи на условията възрастни в Индия.

Какви ваксини използва Индия?

Индия използва три ваксини – иглата на Oxford -AstraZeneca, известна на местно ниво като Covishield; Covaxin от индийската фирма Bharat Biotech; и руския Sputnik V.

Индия наскоро даде тласък на програмата си за ваксинация, като одобри първата си ваксина за лица под 18 години. Тридозовата ваксина ZyCoV-D предотвратява симптоматично заболяване при 66% от ваксинираните, според междинно проучване, цитирано от производителя на ваксини Cadila Healthcare. Ваксината ZyCoV-D е и първата в света ДНК ваксина срещу COVID-19 Правителството също така упълномощи индийската фармацевтична компания Cipla да внася ваксината на Moderna, която показа почти 95% ефикасност срещу COVID-19. Все още обаче не е ясно колко дози ще бъдат предоставени на Индия.

Още няколко ваксини са в различни етапи на одобрение. Ваксинацията е доброволна. Повече от 57 000 центъра, предимно държавни, предлагат ваксинация, но също така хората могат да плащат за прилагане на доза в частни заведения.

Правителството харчи около 5 милиарда долара за осигуряване на безплатни дози в държавни клиники, центрове за обществено здраве и болниците.

Има ли “нежелани реакции” след ваксинацията?

Хората могат да получат странични ефекти от ваксините. Индия има 34-годишна програма за наблюдение за наблюдение на “нежелани реакции” след имунизация. Експертите казват, че непрозрачното докладване на подобни инциденти може да доведе до разпалване на страха около ваксините.

Индия вече е съобщила за повече от 23 000 нежелани реакции след ваксинацията към 17 май. Повечето от тях са класифицирани като “незначителни” – тревожност, световъртеж, замаяност, замаяност, треска и болка. Страната също така изследва 700 случая на “тежки нежелани събития” и съобщава за 488 смъртни случая до средата на юни. Правителството обаче излезе с изявление, че това не означава, че фаталните събития се дължат на ваксинация, добавяйки, че “рискът от смърт след ваксинация е незначителен в сравнение с известния риск от смърт поради болестта COVID-19”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments