Вълчев: Матурите няма да бъдат отлагани

0
121
Красимир Вълчев. Снимка: пресцентър МОН
Красимир Вълчев. Снимка: пресцентър МОН

Тестовете за матурите ще бъдат съобразени с преподадения учебен материал. Това гарантира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще бъдат направени такива варианти, които да отразяват по-малкото дни, в които децата посещават школата.

Изпитите обаче няма да бъдат отлагани.

Вълчев обясни, че в момента всички училища правят организация на работата. Скоро ще бъде взето решение за пролетната ваканция, като по всяка вероятност тя ще бъде ограничена в рамките на почивните дни около Великден.

Вълчев изчисли, че до днес има 12 неприсъствени дни заради коронавируса и грипа тип Б. С новите 10 дни ще станат общо 22. Той подчерта, че при всички случаи учебното време няма да е достатъчно за пълноценното усвояване на материала.
Министърът напомни, че по принцип в 60% от времето се преподава, а в на 40 на сто се затвърждават знанията.

Вълчев обяви още, че в момента всички училища се подготвят за дистанционна форма на обучение на децата. 90% от школата имали готовност още от понеделник да стартират с различни форми на такова преподаване. Те ще бъдат най-общо две – виртуална класна стая и възлагане на задачи за самоподготовка на учениците.
Министърът изрази надежда до вторник-сряда да бъдат обхванати абсолютно всички деца в страната.

Вълчев каза, че в момента е предизвикателство обучението на учениците, които са от семейства, в които липсва отношение към образованието, защото дистанционното обучение ще е трудно без участието на родителите. Те ще трябва да бъдат в електронна връзка с преподавателите, предаде „NOVA“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments