Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 5

0
298
Кмет на Созопол Панайот Рейзи и ексминистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова
Снимка: Община Созопол, Архив

Кметът на Созопол Панайот Рейзи ще взима заплата 3500 лева. Увеличението с около 45% е било гласувано на последното редовно заседание на Общинския съвет в Созопол.

В няколко статии решихме да припомним кой е Панайот Рейзи и част от нещата, с които се свързва името му.

Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 1
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 2
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 3
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 4

В статията си „Ортак на Панайот Рейзи купил на безценица 150 декара в „Алепу“ от 17.09.2015 г. „Биволъ“ пишат, че терен от 150 декара в съседство с блатото „Алепу“ се заравняват с багер и булдозери. Мястото е в непосредствено съседство с блатото Алепу и попада в две защитени зони по Натура 2000: BG0001001 – „Ропотамо“ и BG0002041 – „Комплекс Ропотамо“. Това показва справка в геолокализационния портал на WWF.

Припомняме, че малко преди това през лятото на 2015 г. имаше и скандал със затворения път покрай „Шофьорския плаж“. Още тогава стана ясно, че има големи строителни интереси за района, а общината ги насърчавала като продава земи на частници и прокарва ПУП-ове, пише „Биволъ“.

Затворен път
Снимка: Община Созопол

Към момента на закупуването на въпросните 150 декара между новия път Созопол – Приморско и блатото, те са били със статут на земеделска земя. Сделката за нея обаче отварила много въпроси.

Проверката на „Биволъ“ показала, че теренът бил закупен от бургаската фирма „Куш Инвест“ на 1 юни 2015 г. като декларирана цена била един лев за квадратен метър или 147 929 лв., което е нереално дори за земеделска земя в района. Продавач бил Земеделска Трудово Производителна Кооперация „България“, която е в ликвидация от 2008 г. Това всъщност е бившето созополско ТКЗС, което притежава стотици декари земеделски земи в местността „Алепу“.

Алепу
Снимка: Wikimedia commons

Строителната компания „Куш Инвест“ е собственост на бизнесмена Неджет Куш. От „Биволъ“ успели да се свържат с Куш по телефона. Той уверил, че на тази земя „категорично няма да се строи“. Куш отрекъл да има бизнес връзки със созополския кмет, но потвърдил, че е близък с него от години.

Две години по-късно обаче това обещание не е спазено. От материала „Нови вакационни селища ще изникнат в местността Алепу“ на „Оф Нюз“ (02.06.2017 г.) става ясно, че „институциите са дали зелена светлина за нов строеж на ваканционни селища в местността Алепу, в близост до едноименното блато.“

На 23 май 2017 г. РИОСВ – Бургас излязла с положително решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение. То било за два комплекса „Алепу Вилидж“ и „Алепу – Бриз Вилидж“, както и за укрепване на близкото свлачище. Двата обекта трябвало да са на обща площ 20 858 кв. м. Въпреки че парцелът бил гора, по-голямата част от него е обявена за урбанизирана територия, предназначена за курортни дейности. За други части, още през 2007 г. е било направено частично изменение на Подробният устройствен план и са отредени УПИ (Урегулиран поземлен имот). В терените ще бъдат вдигнати комплекси с апартаменти, подземен паркинг, заведения, басейн, а първо трябва да се укрепи свлачището. Бъдещите комплекси ще са на едва 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“.

Блато Алепу
Снимка: Wikimedia commons

В момента отново има раздвижване в местността. През последните седмици строителна фирма изгражда „укрепително съоръжение за спиране на свлачищни процеси“. Това представлява изливане на солидно количество бетон на метри от морето и в близост до комплекса „Свети Тома“, където преди години земята се свлече до самия плаж, пише „Капитал“. След това укрепване, което много прилича на изливане на основи, по план ще последва строителството на курортен комплекс пред резервата „Алепу“. Курортът ще бъде терасовиден и ще почва на 30 м от морето, буквално в самото свлачище. Причината да го има, казват строителите, е, защото иначе няма как да се изплати инвестицията за укрепване на свлачището.

Въпреки че проектът е изключително странен, изисква изключително много координация и разрешителни от един куп институции – от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), през община Созопол, до „Геодезия“ и МРРБ. Очевидно всички вече са дали позволение за него. Освен това теренът попада и в две зони от „Натура 2000“, но в „твърде незначителна част“, както смята държавата. Така от есента на 2019 г. или през 2020 г. официално ще започне изграждането на новия комплекс.

Но нека се върнем към созополския кмет. В статия на „Прес“ от 12.12.2017 г. се твърди, че градоначалникът отново е пропуснал да декларира придобиване на нива с площ от 17,691 дка и лозе с площ от 1,300 дка в с. Крушевец, общ. Созопол.

В началото на летния сезон на 2018 г. Валери Симеонов пък обяви, че Созопол и Несебър са единствените общини в страната, в които нямали действаща Наредба за обществен ред и сигурност. Което на практика означава, че там не можело да се осъществява никакъв контрол. Без съответните наредби ръцете на служителите на МВР били вързани и те не можели да приложат закона в цялата му строгост.

„Това е една от причините да подам сигнал до прокуратурата срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи, който си мисли, че е по-велик и е над всички закони на България и че може да ги нарушава както на него му е угодно и както е угодно на съответните нарушители. Което поражда у мен съмнение, че той обслужва интереси на бизнесмени, които нарушават закона“, коментира тогава Валери Симеонов.

Припомняме, че в началото на летния сезон Панайот Рейзи беше заявил пред медии, че няма да се съобразява със закона и няма да се отзове на нито една жалба на граждани срещу шумовия терор.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи танцува кючек
Снимка: Кадър от видео на предаването „Господари на ефира“

Очаквайте продължение!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments