Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 3

0
898
Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Заплатата на кмета на Созопол Панайот Рейзи беше увеличена от 2400 на 3500 лева. Решението беше взето на 48-то редовно заседание на Общинския съвет в Созопол.

В няколко статии решихме да припомним кой е Панайот Рейзи и част от нещата, с които се свързва името му.

Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 1
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 2

Заплата на кмета на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Скрийншот от Решенията на Общинския съвет в Созопол

Доклад по проект „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация“, изготвен от Института за развитие на публичната среда с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, публикуван през февруари 2010 г. разглежда статия от вестник „Труд“ от 2 септември 2009 г., озаглавена „Кметове зад тъмни стъкла“. От нея става ясно, че созополският кмет се возил в доста скъпия Мерцедес S220.

Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Кадър от Нова телевизия

На 18 май 2010 г. пък се съобщава, че два магазина на Рейзи са горели в курорта.

Две години по-късно отново се развихрил голям скандал около името на Панайот Рейзи. В началото на януари 2012 г. Сметната палата оповести, че той не е обявил пред нея придобиването на апетитни имоти – вила в курорта Боровец с половин декар двор и над 24 декара урегулирани парцели в Бургаска област. Конфузът е голям – никъде в страната Сметната палата не уличи друг кмет на ГЕРБ с толкова много укрити имоти. Ударът срещу Бойко Борисов, който с всички сили се опитва да предпази ГЕРБ от корупционни скандали, е сериозен, пише „Флагман“ в своя статия от 15 януари 2012 г.

Но какви са тези имоти и как Панайот Рейзи ги е придобил? Проучване на „Бесове“ показва, че вилата в Боровец и урегулираните парцели са станали еднолична собственост на Панайот Рейзи на 29 юли 2010 г. след бракоразводния процес със съпругата му Иванка Рейзи. Той се гледал от Районния съд в Сливница, където двамата съпрузи заявили пред съдия Ангелина Гергинска, че „бракът им е дълбоко и непоправимо разтроен“. Съдът ясно е уредил и подялбата на общото имущество. Иванка Рейзи получила семейната вила в местността „Буджака“. Тя се намирала на метри от брега на морето, а общата й площ е 442,50 кв. м. В момента на подялбата данъчната оценка на имота е била 135 473,5 лева, но пазарната стойност била трудно да се определи. Семейство заможни софиянци, които имали къща от 355 кв.м. на „Буджака“, също на първа линия, но със самостоятелен двор, били обявили цена за имота си от 930 хиляди евро. Вилата на Рейзи била по-голяма от тази, но в двор с басейн заедно с други две къщи, построени също от него, а по-късно продадени.

Иванка Рейзи получила и парцел от 269 кв.м. на централната улица в Стария Созопол – „Аполония“ 43, бивша „Червеноармейска“, заедно с изградената там двуетажна сграда. Това е най-скъпата улица в Стария Созопол. Местни хора разказали, че имотът е точно до бившия Дом на архитектите, който преди 3-4 години изгорял при пожар, а по-късно бил възстановен. Двуетажната сграда на „Аполония“ 43, която Рейзи купил на 28.08.2004 г. от Аслани Хаджиасланов и Аспасия Бояджиева, е била съборена, мястото разчистено, оградено с декоративна телена ограда и готово за ново строителство. Заедно с това съпругата станала собственик и на около 13 дка ниви в местността „Каваците“.

Трите урегулирани парцела, които получил кметът Панайот Рейзи и заради които влезе в неприятния списък на Сметната палата, се намират край Равадиново, в местността „Факуда“. Няколко месеца, след като станал техен едноличен собственик, на 25.02.2011 г., Рейзи продал половината от тези земи на „Куш инвест“ ООД за общо 243 034 лева.

Декларация, Сметната палата
Снимка: Декларация, Сметната палата

На 13.10.2011 г., в разгара на предизборната кампания, той купил 1019 кв.м. терен в местността „Буджака“. Продавачи са собственикът на „Дарс ауто“ и официален представител на „Мерцедес“ за региона Димитър Събков и съпругата му Румяна Събкова. Имотът се водил като лозя и данъчната му оценка е – 77,04 лева. Рейзи я купил за 40 200 лева, които, както е по закон, платил по банков път. От собственика на „Дарс ауто“ Рейзи купил не само „Мерцедес“, но и парцел на „Буджака“.

Декларация, Сметната палата
Снимка: Декларация, Сметната палата

В недалечното минало сегашният кмет на Созопол е построил и продал доста къщи в местността „Буджака“. На 03.08.2005 г. ЕТ „Рейзи Комерс“ и членовете на семейството получили право да построят вилно селище с обща РЗП 524,90 кв.м. върху парцел от 1014 кв.м. През 2006 година „Рейзи комерс“ вече бил готов с градежите и продал няколко къщи плюс идеалните части към тях – на 31.05. Елена Попова купила къща от 187 кв.м., на 13.10. Нели Димитрова станала горд собственик на къща от 181 кв.м., на 24.02. къща от 168,25 кв.м. купила и „Боннер“ ООД. Общо фамилията Рейзи построила и продала три вилни селища на „Буджака“. По време на част от тази разгърнатата строително-брокерска дейност Панайот Рейзи е председател на Общинския съвет в града.

Очаквайте продължение!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments