Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 2

0
168
Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи ще взима заплата 3500 лева. Общинският съвет в Созопол гласува увеличението с 1100 лева на 48-то си редовно заседание.

В няколко статии решихме да припомним кой е Панайот Рейзи и част от нещата, с които се свързва името му.

Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 1

Доклад по проект „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация“, изготвен от Института за развитие на публичната среда с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, публикуван през февруари 2010 г. много подробно разгледа скандала, който избухна през 2009 г., когато созополският кмет застреля бременна кошута.

Припомняме, че на 1 ноември 2009 г. в района на ловно стопанство „Ропотамо“ бяха заловени група бракониери, сред които кметът на Созопол, полицаят от РПУ-Созопол Радостин Щерионов, двама видни местни бизнесмени и още други двама. Подвижен патрул на Регионалната дирекция по горите в Бургас чул изстрели и засякъл групата бракониери малко след като те са отстреляли бременна кошута. Кметът, заедно с компанията си пренощувал в ареста на РПУ- Приморско, след което бил освободен.

При освобождаването му Рейзи отрекъл да е ходил на лов – „всъщност бил за гъби“. Случайно той имал в себе си и сглобена за стрелба ловна карабина. Останалите също отрекли да са стреляли по животното. Адвокатът му Богдан Йорданов твърдял, че всъщност кошутата била убита по-рано, но зарязана там и даже била нахапана от чакали.

Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Кадър от предаването „Господари на ефира“

По случая веднага беше образувано наказателно производство в Бургаската районна прокуратура, бяха разпитани свидетели и назначени няколко вида експертизи. Срокът за разследването даже беше удължен.

Този случай изваде наяве изключително смущаваща обществена и институционална реакция – на практика тогава никой, по никакъв начин официално не повдигна въпроса за отстраняване на кмета от длъжността му поради извършеното нарушение – било то обвързано от изхода на наказателното производство срещу него или не. Кметът Рейзи продължава да изпълнява обществената си функция.

Между 1 и 4 ноември за инцидента в интернет имаше над 13 страници с информация. След това интересът постепенно затихна, а припомняне беше, когато на 12 ноември 2019 г. от предаването „Господари на ефира“ обявиха кмета Рейзи за носител на антинаградата „Златен скункс“.

Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Кадър от предаването „Господари на ефира“

Единствено вестник „Стандарт“, още в публикацията си от 3 ноември 2009 г. „Кошута изяде главата на кмет“, направи логичното предположение:

„Отстреляна сърна разклати кметски стол. Градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи може да се раздели с поста си, след като се озова зад решетките заради бракониерски лов на бременна кошута.“

Информацията завършваше с уточнението: „Сега, ако вината му се докаже и той бъде осъден за бракониерския лов, Общинският съвет в курортното градче може да гласува неговото сваляне от градоначалническия пост.“ Цитатът е публикуван в доклада по проект „Купените местни избори или смъртта на местната демокрация“.

Що се отнася до полицая Щерионов – другото длъжностно лице в ловната дружинка, от Областната дирекция на МВР в Бургас още на другия ден заявиха, че срещу него вече има дисциплинарно производство и той ще бъде уволнен.

По повод залавянето на бракониерска група тогавашният директор на Регионалната дирекция по горите в Бургас Румен Желев направи още откровения, които бяха отразени нашироко в медиите.

„Сред бракониерите, които ловуват на наша територия, има и други кметове. Получаваме сигнали и за бивши народни представители. Шефове на Гранична полиция и районни полицейски управления също бракониерстват“ – изявление на Румен Желев във в. „Монитор“ от 4 ноември 2009 г. Материалът изобилства от скандални твърдения:

„В бракониерските ловни дружинки винаги има поне по един висшестоящ, който се чувства безнаказан и е лидер на групата. До момента обаче те не са били задържани заради оказван натиск.“

В. „24 часа“, 3 ноември 2009 г.: „Бракониерските групи са много и се чувстват безнаказани, защото във всяка има или кмет, или полицай, или магистрат“ – цитат от пресконференция на Румен Желев.

В. „Стандарт“, 3 ноември 2009 г., позовавайки се на местен сайт: “Според неофициална информация Панайот Рейзи и приятелите му са били следени от няколко седмици, тъй като се знаело, че често бракониерстват в забранените зони между Аркутино и Приморско”, съобщи сайтът „Десант“.

В. „24 часа“, 5 ноември 2009 г.: „Тази групичка е бракониерствала стотици пъти. Стрелят вандалски по каквото им падне, но досега се измъкваха безнаказани“, казаха горски, пожелали анонимност.

В. Монитор, 3 ноември 2009 г.: „Трима от тях успели да избягат, но кметът на Созопол решил, че ще се саморазправи с младите мъже. По думите им той ги заплашил с уволнение и още „куп други неприятни неща, които ще им се случат“, ако не си тръгнат на момента. Те обаче повикали подкрепление и с помощта на полицията тримата ловци били арестувани.“

Една година по-късно, започналото срещу Рейзи наказателно производство, е прекратено поради недоказаност, пишат „Капитал“ („Созополското чудо: Как кошута се превръща в манатарка“, 28 юли 2015 г.). Експертизите не успели да установят кой е застрелял животното и кога е станало това, заяви за „Правен свят“ тогава говорителят на бургаската районна прокуратура Евгени Узунов. Освен това, ключов свидетел преосмислил как е възприел събитията онази ноемврийска нощ и вместо първоначалния разказ, че непосредствено преди залавянето на бракониерите чул изстрели от тяхната посока, пред съдия той дал съвсем различни показания. И така разследването замряло.

След като наказателното дело срещу кмета отиде в графата прекратени, остана единствено административнонаказателно производство срещу Рейзи. По него той беше глобен с 500 лева, а карабината му Браунинг K11NP20892 беше отнета в полза на държавата. Само за малко.

От „Капитал“ продължават със следната информация: През март 2010 г. Бургаският районен съд в лицето на съдия Светлин Иванов отменя наказателното постановление срещу Рейзи. Из мотивите:

„При обсъдените по–горе обстоятелства, обаче, е възможен единствен обоснован от доказателствата извод, че процесното нарушение изобщо не е било извършено от жалбоподателя. В показанията на актосъставителя Д. и колегата му К., които лично са възприели поведението на жалбоподателя и спътниците му и са предприели действия по първоначална проверка и запазване на местопроизшествието, липсва дори намек, че са видели жалбоподателя, или изобщо някое от проверените лица да се придвижва в района на проверката с ловно оръжие. Тъкмо напротив. От показанията на тези свидетели става ясно, че петте проверени лица, сред които и Р., са били без оръжие преди и по време на започналата проверка. Единственото оръжие – собственост на жалбоподателя, стражарите открили поставено между седалките в автомобила му, без данни същото да е било вадено навън и ползвано за ловуване, под каквато и да е форма. В показанията на същите двама свидетели, а и в тези на свидетелите Л. и Щ. са налице твърдения, че действително жалбоподателят им е показал около 1.5 кг гъби манатарки, поставени в найлонова торба, без обаче свидетели да са категорични, дали са видели гъбите още на мястото на проверката, или по-късно – в ловния дом на ДЛС „Ропотамо“. Последното обстоятелство е в подкрепа на възражението, направено от жалбоподателя още при връчване на акта, и поддържано и в жалбата срещу наказателното постановление.“

Очаквайте продължение утре!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments