Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 1

0
485
Кметът на Созопол Панайот Рейзи и премиерът Бойко Борисов
Снимка: Община Созопол

Официално. Кметът на Созопол Панайот Рейзи ще взима депутатска заплата. Възнаграждението му ще бъде 3500 лева. Това реши Общинският съвет в Созопол на 48-то си редовно заседание. Преди дни созополският градоначалник сподели за „БиТиВи“ амбицията си да изкара още един мандат, защото според него „има какво да се направи в Созопол“.

Заплата на кмета на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Скрийншот от Решенията на Общинския съвет в Созопол

Но нека си припомним кой е Панайот Рейзи и част от нещата, с които се свързва името му.

Панайот Рейзи е трети мандат кмет на община Созопол – от 2007 г. досега. Завършил е Средно специално училище по морски и океански риболов, а по-късно специалност „Икономика и управление на транспорта“ в УНСС – София и специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Бил е заместник-кмет и председател на местния парламент.

Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Името на Панайот Рейзи често попада в медиите. То се споменава в статията на „Банкеръ“ от 5 януари 2013 г., озаглавена „Топ 10 на най-богатите български кметове“. От нея става ясно, че през 2007 г. созополският градоначалник е подал задължителната декларация, която да отрази имотното му състояние от предишната година, когато сяда на кметското кресло (2006 г.). Тогава той купил къща с площ 188 кв. м с двор от 333 кв. м срещу 142 000 лв. и вила в курорта Боровец, разположена на 90 кв. м с 500 кв. м двор за 18 485 лева. През същата година той се сдобил и с нива в с. Извор на цена 3500 лева. Съпругата му Иванка си купила Мерцедес за 10 000 лв., въпреки че вече притежавала БМВ. Ипотечните кредити на морския градоначалник били в размер на 300 000 лв., но пък от продажба на недвижимо имущество е обявил приход от 62 799 лв. и от наем – 1600 лева.

Още на следващата година обаче Рейзи не само си обслужил кредита, но и успял да спести от заплата 11 023 лв., и декларирал депозит в банка за 60 хил. евро. И това при положение, че официалните му допълнителни доходи тогава били … 1504 лева.

През 2009 г. промяна в имотното му състояние не е настъпила, но през 2010 г. вече е успял да пласира доста изгодно собствена нива във Велинград от 984 кв. м за 320 хил. лева. С тази продажба очевидно решил въпроса с кредита си, тъй като той вече не му стоял като задължение. Странно как някой е дал толкова пари за нивата му, макар и в курортно селище, при положение, че той самият година по-късно успял да закупи един декар земеделска земя в Созопол само за 40 200 лева. През същата година пък продал два парцела в с. Равадиново за … 243 034 лева, пише „Банкеръ“.

В друга статия, този път на „Краймс“ от 12.06.2014 г., озаглавена „Война между ВИС и СИК по морето“, името на Рейзи отново се споменава. В нея созополии разказали за изданието, че още на втория ден след стъпването му в длъжност през 2007 г. при него отишъл на „гости“ Рали Пенков, определян от сайтът като „мутра и бивш полицай, един от създателите на Първа частна милиция, оцелял в няколко атентата“.

„На 13 юли 2005 г. в Бургас бе взривен джипът му. При атаката на място загина 2-годишната му дъщеричка Мария, а съпругата му Златина Христова, позната като Черната Златина, издъхна два дни по-късно в болница. На спявката при новия созополски кмет няколко часа по-късно пристига и жената на убития през 2002 г. бос от ВИС Димитър Димитров – Маймуняка, дясна ръка на Васил Илиев. Според созополии „гостите“ са отишли за обещаното раздаване на концесии, строителството на ново депо за отпадъци, сметосъбиране, пристанище и т.н.“, пише още сайтът.

Очаквайте част 2 утре!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments