Освидетелстване в ТЕЛК ще се прави само по документи, вижте промените

4
1568
ТЕЛК
ТЕЛК. Снимка: Архив

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени. Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка, предадоха от „БНР“.

Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите.

Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК.

Това би трябвало да забърза процедурата, а решението ще може да се праща и по електронен път. Освидетелстване по документи ще прави комисия, определена на случаен принцип от всички в страната. Когато обаче се изисква клиничен преглед, човек ще бъде освидетелстван от комисия по постоянен или настоящ адрес.
Ако се лекува продължително в болница или в дома си, освидетелстването ще става в най-близката ТЕЛК комисия.

Според промените – обжалвано пред НЕЛК решение ще може да се връща само веднъж и ако новото решение на ТЕЛК отново стигне до националния орган, оттам ще го решават по същество въз основа на наличните документи.

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иван
Иван
3 месеци по-рано

И как Освидетелстването лице с ТЕЛК ще подпише Е.Р. по Ел път като му го изпратят !? Наи числото от тия БГ медици е че ако обжалва.някои ТЕЛК Решение пред НЕЛК докато НЕЛК разгледа и реши жалбата лицето с ТЕЛК от 100,% примерно пенсията му се намалявала ако е взимал примерно 500лв. Докато НЕЛК реши ще получава увредения 276 лв.пенсиика социална още по мизерна А тия от НЕЛК има ли право няколко варианта да върнат ТЕЛК решението и жалбата обратно на ТЕЛК за ново преосвид.Или да решат случая и да издадат ново НЕЛК Решение Или да потвърдят Решението от ТЕЛК… Прочети още »

Иван
Иван
3 месеци по-рано

Тия от ТЕЛК търсят повече бройки болни за преосвидет.те мотаят до гроб през 1г.през 3г.заради парите които получават на бройка преосвидетелствано лице повече бройки повече джип пари ТИЯ ЩЕ ГИ ОПРАВИ САМО ПО СТОГ ЗАКОН иначе нямат оправяне не напразно им викат БЯЛАТА МАФИЯ.нестига че немогат да излекуват хората та и ги тормозят.ТАКАВА НАГЛОСТ МЕРЗИСТ ЕДВА ЛИ ИМС В НЯКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.

Гого
Гого
2 месеци по-рано

Гого

Гого
Гого
2 месеци по-рано

Всички здрави хора в Б-я имат ТЕЛК 100%!Болни с тежки диагнози са 50%!Парите парите на бялата мафия!Докога ще се подиграват с болните Бог ще ги накаже алчни доктори!Нито клетва нито хуманността помагат те са корумпирани гадни доктори!Вие нямате срам,нямате достойнство да ви наричаме доктори!Вие сте мафия!Дано Бог се погрижи и за вас долни алчни същества!