Богатите страни имат възможността да избират COVID ваксина, докато бедните – не

0
76
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Малко повече от чудо беше, когато стана ясно, че учените са разработили няколко ефективни ваксини срещу COVID-19 за по-малко от година, пише “CNN”.

Съобщенията от Европейския съюз и британските регулатори по лекарствата миналата седмица за откриване на възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 на „AstraZeneca“ и редки кръвни тромби обаче са истинско дъно по време на пандемията. Това е не само защото развитите страни, като тези в Западна Европа, са закупили голям брой дози „AstraZeneca“, за да се измъкнат от пандемията, но ефектът е по-дълбок, защото толкова голяма част от развиващия се свят разчита на тази ваксина, за да направи същото.

Двойният удар е, че се появява картина, че ваксината „AstraZeneca“ – която изглежда причинява много рядко, понякога фатално състояние на тежко съсирване с нисък брой на тромбоцитите – може да засегне по-младите хора в по-голяма честота, отколкото възрастните хора. Като цяло развиващите се страни имат значително по-младо население от по-богатите държави.

И за капак на всичко, точно когато Африка се насочва към еднодозовата ваксина Джонсън и Джонсън, американските регулаторни органи във вторник спряха употребата на J&J изстрела и в цялата страна, след като бяха съобщени само шест случая на същите симптоми на съсирване сред близо 7 милиона души, които са получили ваксината. Един от тези случаи е фатален. Самата компания направи пауза на разпространението си в цяла Европа.

Африканският съюз вече беше поръчал 220 милиона дози от имунизациите на J&J да бъдат споделени между своите 55 държави през третото тримесечие на тази година. Това е повече от всички дози, които може да получи чрез схемата COVAX.

Връзката между редките кръвни тромбози и ваксината на J&J не е официално потвърдена, но американските власти искат да я поставят на пауза и да използват алтернативни ваксини, докато установят дали наистина има връзка, и ако да, колко широко разпространена може да е тя. Европа чака да види какво ще открие разследването.

Голяма част от развиващите се страни обаче не разполагат с този лукс. Новият тип ваксини, базирани на mRNA (РНК) технология – като ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, широко използвани в САЩ, обикновено са три до четири пъти по-скъпи от дозите на „AstraZeneca“, която се предоставя с нестопанска цел, или да вземем за пример J&J ваксината, която изисква поставянето на само една доза. Pfizer обаче предлага тези ваксини на по-ниски цени на Африканския съюз, предаде Ройтерс.

Много развиващи се страни трябва да чакат по-дълго от по-богатите страни, за да получат тези ваксини. В по-ранните етапи от своето развитие тРНК ваксините трябваше да се съхраняват при много ниски температури, а повечето развиващи се страни не можеха да ги използват, без да купуват ново, скъпо оборудване за съхранението им. Тези изисквания се подобряват – ваксината Pfizer вече може да се съхранява при нормални температури във фризера при транспортиране – но предизвикателството за съхранение преди месеци означаваше, че повечето развиващи се страни се фокусираха върху имунизации като тези на „AstraZeneca“ и J&J, когато сключват споразумения за покупка с фармацевтични компании.

Д-р Питър Дробак, директор на Центъра за социално предприемачество Skoll в Oxford Saïd Business School, каза, че въпреки рядкостта на появата на кръвни съсиреци както при ваксините „AstraZeneca“, така и при Johnson & Johnson, всякакви неблагоприятни ефекти могат да влошат информацията за ваксината и нейното разпространение. Той беше категоричен:

“Това може да подхрани конспиративни теории по света за двустепенно общество. Ако богатите страни казват, че ще разполагат само със “златен стандарт” с най-скъпите ваксини и след това казват, че „AstraZeneca“ не е достатъчно добра за нас в глобалния север, но това е достатъчно добро за глобалния юг, може да намали усвояването на ваксината и да възпрепятства усилията за ваксиниране на света.”

Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че не планират да лобират да не се спира разпространението или поставянето на ваксините, като казват, че случаите са твърде редки, за да се промени курсът сега. В понеделник Бенджамин Джудалбайе, ръководител на отдел „Политика, здравна дипломация и комуникация“ в Африка CDC, заяви:

“За ваксините срещу COVID-19 ползите надвишават потенциалните странични ефекти.”

Но картината е по-нюансирана от това. Обединеното кралство разполага с данни, които предполагат, че макар ползите да надвишават рисковете като цяло, те не е задължително да го правят за всяка възрастова група при всякакви обстоятелства.

Миналата седмица нейният регулаторен орган за лекарства препоръча на хората под 30-годишна възраст да се предлагат алтернативни ваксини с аргумента, че хората от тази възрастова група са по-склонни да пострадат сериозно от ваксината на „AstraZeneca“,като е по-малко вероятно да избегнат сериозно заболяване. Това е само в ситуация, при която излагането на вируса е ниско. Всяко връщане към „нормалното“ ще увеличи риска. Други европейски страни и Австралия са ограничили употребата на ваксината при по-възрастните хора.

Дания е толкова напреднала в програмата си за ваксинация, че обяви в сряда, че изцяло изоставя пуска на „AstraZeneca“ от програмата си за инокулация. Страната просто не се нуждае от тази ваксина, тъй като е получила и достатъчно други ваксини, на които може да разчита в програмата си за масова ваксинация.

Картината е много различна в Африка. Континентът изостава от останалия свят във ваксинирането на популациите си и разчита до голяма степен на COVAX – схема за споделяне на ваксини, която помага на развиващите се икономики да имат достъп до дози – за намалени или безплатни дози от ваксината на „AstraZeneca“. Но следващата линия на защита на COVAX също беше изстрелът на J&J. Тя се стреми да набави 500 милиона дози J&J до следващата година, като част от усилията ѝ са впрегнати да осигури ваксина на 20% от хората в страните с ниски и средни доходи. Схемата, подкрепена от СЗО, се надяваше да предостави на Африка 600 милиона дози до края на годината.

Досега COVAX е доставил 17,4 милиона ваксини срещу COVID-19 на 36 африкански страни, включително над 17 милиона дози „AstraZeneca“, произведени от Серумния институт в Индия, и около 200 000 дози ваксини Pfizer, според данни, изпратени на CNN в сряда от служители на СЗО .

От своя страна Световната здравна организация твърди, че на Африка се падат по-малко от 2% от ваксините, прилагани по света, а в много африкански държави те бързо се изчерпват.

Степента на риска от тези редки случаи на тромбози след ваксинация с „AstraZeneca“ и потенциално J&J ваксини, все още е неясна, но ако се потвърди, че по-младите хора са по-склонни да бъдат засегнати, това означава, че развиващия се свят и по-младите му популации ще бъдете по-уязвими към тромбози, дори ако те са по-малко уязвими към COVID-19 по начало.

Около три четвърти от населението на Африка е под 35-годишна възраст, показват данните на ООН, а средната възраст там е малко под 20, което е по-малко от половината от средната възраст в Европа – 42 години. В САЩ тази цифра е около 38. Само 6% от африканците са на възраст над 60 години. Междувременно страни като САЩ и Обединеното кралство изпреварват своите програми за ваксинация и споделят много малко дози с други нуждаещи се страни.

САЩ са споделили малък брой от ваксината на „AstraZeneca“, която все още не е одобрена там, със съседките Мексико и Канада, но казват, че няма да споделят по-широко, докато собствените ѝ доставки не бъдат сигурни. Доклад на университета Дюк в четвъртък изчислява, че САЩ могат да имат 300 милиона дози в края на юли. В изявление миналата седмица регионалният директор на СЗО за Африка Матшидисо Моети съобщи:

“Справедливият достъп до ваксини трябва да е реалност, ако искаме колективно да направим нещо за тази пандемия.”

Нигерийски лекар и консултант по обществено здраве Кингсли Дъглас заяви, че „протекционистките“ тенденции в развития свят работят срещу положителен глобален резултат. Пред CNN Дъглас потвърди:

“Западните държави първо искат да осигурят своите граждани, преди да търсят другаде. Не им се доверявам, че са протекционистични в подхода си. Независимо от това, в интерес на всички е критичната маса от световното население да се ваксинира и защити срещу COVID. Ваксините трябва да бъдат равномерно разпределени.”

Въпреки съвета на африканския Център за контрол и превенция на заболяванията да продължи с всички одобрени ваксини срещу COVID-19, Южна Африка – единствената държава от Африканския съюз, прилагаща дози J&J – обяви временно спиране на ваксинацията. Два месеца по-рано вече беше спряло пускането на ваксината „AstraZeneca“ не поради опасения за кръвни тромбози, а защото е установено, че ефикасността ѝ срещу новия вариант, идентифициран за първи път в Южна Африка, е ниска.

Някои африкански държави започнаха да се снабдяват ваксини срещу COVID-19 от други световни донори. В неделя здравното министерство на Камерун заяви, че е получило 200 000 дози от китайската ваксина Sinopharm – първите изстрели, доставени в страната, предаде Ройтерс.

Китай също е дарил стотици хиляди дози на Sinopharm на Зимбабве и правителството се е ангажирало да закупи още над един милион.

Зимбабве се надява да ваксинира 60% от населението си от 14 милиона, според държавни медии. Министерството на здравеопазването заяви, че към сряда са ваксинирани над 231 000 жители на Зимбабве.

Висш китайски здравен служител призна през уикенда, че ваксините в Китай нямат много високи нива на ефикасност и че Пекин обмисля да придобие новите видове ваксини, базирани на технологията на иРНК – като изстрелите на Pfizer и Moderna – анализ, който той беше принуден да се размие, след като коментарите му бяха широко разпространени в социалните медии и международните новинарски уебсайтове.

Самуел Мацикуре, жител на столицата на Зимбабве Хараре, каза, че е чувал много млади хора да изразяват скептицизъм по отношение на китайските ваксини.

“Много граждани се страхуват да се ваксинират”, каза той пред CNN.

“Те не се доверяват на ваксината от Китай – отчасти защото смятат, че ефикасността ѝ е ниска – и не е толкова популярна като другите ваксини. Така откривате, че младите и трудоспособни хора не се ваксинират толкова, колкото възрастни хора.”

Мацикуре се надява, че Зимбабве ще се снабди с повече ваксини, така че някои от строгите ограничения, свързани с коронавируса в страната, могат да бъдат облекчени. Пред CNN той обяви:

“Много зимбабвийци са пострадали икономически поради блокирането поради COVID. По-голямата част от зимбабвийците са в неформалния сектор … те разчитат на продажбата на продуктите си по улиците или определени места за продажба. Но всички те бяха затворени по време на заключванията. Безработни … плачещи за хранителна подкрепа и неспособни да плащат наемите си хора.”

Последствията са подобни за развиващите се страни в Латинска Америка и Азия, много от които разчитат силно на „AstraZeneca“, предоставена им чрез схемата COVAX, а също така имат и по-млади популации.

Например Бразилия вече е получила над 1 милион дози „AstraZeneca“ чрез COVAX и тъй като случаите се покачват там, изглежда не се движи към някаква ограничена употреба.

“Кръвните тромбози са тревожни”, казва Серджо Литевка от Етичните програми на Университета в Маями, който фокусира своите изследвания върху Латинска Америка. Той добавя:

“Но не мисля, че количеството случаи на образуване на кръвни съсиреци налага преустановяване на употребата на ваксината.”

Той обясни, че страните от Латинска Америка просто нямат достатъчно други възможности да пуснат в употреба други ваксини като „AstraZeneca“ и J&J, и вярва, че колебанието на разпространението на ваксините в региона може да се увеличи в резултат на това.

“Дания каза не на „AstraZeneca“ и има други страни, които се чудят какво ще правят и същото е и с Johnson & Johnson”, каза той.

“Но в Латинска Америка хората имат много малко възможности. Някои казват, че предпочитат риска, но някои са по-колебливи.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments