Животът на книгите в пандемия: Онлайн продажбите не изместиха книжарниците

0
108
Книжарница
Снимка: Pixabay

По време на COVID кризата родните книжарница успяха да се задържат на пазара и въпреки временния спад при някои от тях, цялостно те могат да се похвалят с ръст на продажбите. Оказва се, че страховете, допускащи възможността онлайн търговията да измести литературните покупки, са били напълно неоснователни.

Преди около година повечето магазини затвориха заради обявеното извънредно положение у нас. Хората преминаха в авариен режим и редица собственици на издателства и книжарници се обърнаха към своите читатели с призив да не се отказват от покупката на различни четива.

Апелът определено е бил резултатен и продажбите са нараснали. Въпреки че увеличението на онлайн покупките не може да компенсира тези през физическите книжарници и, очаквано, на мнозина в този бизнес се е наложило да правят повече от обичайните промоционални кампании, както и да се разделят със служители.

Пазаруването онлайн, което отбелязва непрестанен ръст в България през последните години, получи допълнителен тласък след началото на COVID пандемията. Дотогава книгите не са били сред нещата, най-често купувани от българите по този начин, освен ако не става дума за доставки от чужбина.

„Не мисля, че някога хората ще започнат да отбягват физическите книжарници. Там витае особен дух, който няма как да се пресъздаде от един онлайн магазин. Да докоснеш, да отгърнеш, да зачетеш, да усетиш хартията и книгата в ръцете си е напълно различно удоволствие. И макар донякъде да може да го изпиташ и с онлайн пазаруването при получаване на пратката, разопаковането и разглеждането на новите си придобивки, просто е различно“, смята Радостина Николова от едно от детските издателства у нас.

Според Елеонора Гаджева, главен редактор на издателство, което е специализирало в приключенската литература, хората все още са под стрес и продължителната несигурност се отразява на потреблението на книги. Интересното е, че покрай наложените ограничения за пътуване, хората изживяват своите копнежи по пътешествията чрез книгите.

Манол Пейков, съсобственик на друго издателство, твърди, че народът е изпитал един първоначален шок при локдауна през март 2020 година и може да се каже, че само тогава е забелязан спад при продажбите на книги. 

Оказва се, че детската литература не е била повлияна от глобалния проблем с коронавируса, дори напротив, отчетен е положителен ефект спрямо интереса към четивата за малчуганите.

Неочакваното затваряне на книжарниците временно е спряло и издаването на нови книги, но до края на април процесът е бил подновен отново, макар и със забавено темпо.

В резултат от извънредното положение често книжарниците са обявявали различни рекламни кампании с доста големи от коричните цени отстъпки, съобщават в свое проучване от „Дневник“. Ситуацията е наложила търговците да бъдат находчиви и гъвкави пропорционално

Радостина Николова, която не е привърженик на намаленията, сподели, че вярва в добавената стойност, а не в отстъпката, и предпочита да инвестира в нещо допълнително към всяка нова книга, отколкото да свали от цената ѝ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments