Възможно е облекчаване на COVID мерките от началото на февруари

0
262
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: Проф. Костадин Ангелов. Facebook

Обмисля се промяна на епидемиологичните мерки от февруари, обяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при пристигането на първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“ в страната.

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията.“, заяви той и уточни, че най-рано в началото на февруари могат да бъдат облекчени COVID мерките у нас.

„Единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъдат практиките на учениците в системата на средното образование и в системата на висшето образование – тези практически занятия, които не могат да бъдат проведени в електронна среда.“, категоричен бе той.

От 25 януари е предвидено и масово тестване с бързи антигенни тестове сред учителите, за да се направи преценка дали и как може да стартира присъствено обучение у нас.

По отношение на кандидатите в изборните секции, министърът твърди, че „имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии като основната ни цел е ваксинирането на участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица и лицата в изолация.“

Ще има още едно количество от ваксината на „Модерна“ от 24 000 дози, което се очаква на 25 януари и тогава дозите ще бъдат разпределени по всички 6 области. На този етап новият имунизационен препарат ще бъде достъпен само в столичните РЗИ. До момента у нас са били имунизирани 14 161 души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments