Въвеждат ограничителен режим във Виктория и без публика на турнира Australian Open

0
76
COVID-19
Снимка: Pixabay

Австралийският щат Виктория ще бъде въведен за трети път под ограничителен режим в опит да потисне разпространението на британския щам на COVID-19. През тази седмица здравните власти откриха 13 нови случая, като първият заразен е служител в хотел в Мелбърн, който беше поставен под карантина.

Ограничителният режим ще влезе в сила днес в полунощ и ще приключи в сряда. Правителството обаче заяви, че турнирът по тенис Australian Open ще продължи в столицата на щата Мелбърн. На зрителите ще бъде забранено да присъстват на събитието утре, което до момента допускаше до 30 000 посетители на ден. Сумата от билетите ще бъде възстановена, успокои директорът на турнира Крейг Тили.

Премиерът на щата Даниел Андрюс заяви, че настоящото огнище на зараза с новия щам на коронавируса не е свързано с хотелите, използвани от тенисистите, които са поставени под карантина. Той подчерта, че са необходими изключително строги мерки, за да се предотврати заразяването на още хора с новия по-заразен щам, който според него вероятно вече е довел до значителен скок в заболеваемостта.

Преди да бъде регистриран новият щам във Виктория, властите не бяха отчитали случаи на заразени в рамките на общността в продължение на 28 дни, което доведе до разхлабване на мерките на местно ниво. Много жители на Мелбърн изразиха ужас, но също така и примирение заради налагането на новия ограничителен режим.

През изминалата година Австралия претърпя един от най-дългите и строги ограничителни режими в света в опит да преодолее втората вълна, която доведе до повече от 90% – 29 000 случая на заразени и 909 смъртни случая.

„Изградихме нещо ценно и трябва да взимаме трудни решения и да правим трудни неща, за да запазим постигнатото.“, заяви Андрюс.

Щатът ще бъде под следните ограничения в продължение на пет дни:

  • Гражданите трябва да останат по домовете си, с изключение на неотложни причини като пазаруване, физически упражнения на открито, полагане на грижи за болен или професионални ангажименти.
  • Не са разрешени събирания.
  • Пътуванията могат да се извършват само на разстояние до 5 км (3,1 мили) от дома.
  • Носенето на маска е задължително на всички публични места.
  • Местата за поклонение и всички места, които не са свързани с дейности и услуги от първа необходимост, са затворени.
  • Училищата са затворени, като някои от тях ще бъдат отворени само за децата на работниците, които предлагат стоки и услуги от първа необходимост.

Междувременно Южна Австралия, Куинсланд и Западна Австралия обявиха забрана за пътуване, която е в сила за жителите на Мелбърн. Очаква се по-нататъшно затваряне на границите. Международните полети до Мелбърн също ще бъдат отменени, съобщиха властите.

Въпроси относно карантината

Мелбърн ще бъде четвъртият австралийски град, който се присъединява към Пърт, Бризбейн и Аделаида, който влиза под незабавен ограничителен режим от ноември насам.

Всички случаи на новозаразени са възникнали поради нарушение на карантината в хотел, като при всички с изключение на един, е установено, че става дума за новия по-заразен щам, открит в Обединеното кралство.

Здравните власти във Виктория се опитаха да проследят как вирусът се е предал от Европа, обръщайки специално внимание на въздушния транспорт. Експертите твърдят, че щамът от Обединеното кралство е изключително заразен. През последната седмица те повдигнаха въпроса защо не са били въведени по-сериозни защитни мерки, след като вече е била известна опасността от заразяване чрез използване на въздушния транспорт.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments