Доклад: Австралийският щат Виктория наруши правата на човека при блокиране поради COVID-19

0
160
Коронавирус - стоп.
Снимка: Пиксабей

Решението на австралийския щат Виктория да заключи над 3000 души в обществени жилищни кули с цел овладяване на второ огнище на COVID-19 не се основава на преки здравни съвети и нарушава човешките права, се казва в доклад на държавния омбудсман на територията, пише “Channel News Asia”.

Вторият по население щат в Австралия Виктория заключи девет кули за обществени жилища за няколко дни през юли поради нарастването на случаите на коронавирус.

Изпълняващият длъжността главен здравен директор на Виктория имаше само 15 минути, за да обмисли и одобри блокирането, включително потенциалните последици за правата на човека, заяви омбудсманът Дебора Глас в своя доклад, публикуван в четвъртък (17 декември). Тя коментира:

“Бързата блокировка не беше съвместима с човешките права на жителите, включително правото им на хуманно отношение, когато са лишени от свобода … действието изглежда противоречи на закона.”

Жителите на осем кули бяха затворени в апартаментите си за пет дни, но деветата кула, която имаше най-много зарази, премина през пълно заключване за две седмици. Някои останаха без храна и лекарства, докато много други чакаха повече от седмица, за да бъдат допуснати навън, се казва в доклада.

Правителството на щата призна, че са допуснати грешки, но каза, че са взети решения, за да се гарантира безопасността на жителите. Пред репортери министърът на жилищното строителство на Виктория Ричард Уин заяви:

“Не се извиняваме за спасяването на живота на хората, абсолютно никакви извинения за спасяването на живота на хората.”

В четвъртък не беше ясно дали констатациите ще открият, каквито и да било правни средства за защита срещу жителите на правителството. Виктория беше поставена в държавно заключване дни, след като властите затвориха кулите, за да съдържат нови огнища, но оттогава тя ефективно елиминира вируса поради заключването. Не са регистрирани нови случаи на заразата в щата за 48 поредни дни от четвъртък.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments