Ваксината на Moderna срещу COVID-19 е 93% ефективна шест месеца след втората доза

0
22
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Moderna Inc (MRNA.O) съобщи в четвъртък, че ваксината ѝ срещу COVID-19 би трябвало да е около 93% ефективна шест месеца след поставяне на втората доза, което показва почти никаква промяна от 94-процентната ефикасност, докладвана в първоначалното клинично изпитване, пише “Агенция Ройтерс”.

Това се сравнява благоприятно с данните от Pfizer Inc (PFE.N) и BioNTech SE (22UAy.DE) от миналата седмица, в които те споделиха, че ефикасността на тяхната ваксина намалява с около 6% на всеки два месеца, стигайки до около 84% на благоприятно действие срещу вируса шест месеца след втория изстрел. Както ваксините Moderna, така и Pfizer-BioNTech се основават на информационна РНК (тРНК) технология. Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бенсел заяви:

“Нашата ваксина срещу COVID-19 показва трайна ефикасност от 93% за шест месеца, но признайте, че вариантът Делта е значителна нова заплаха, така че трябва да останем бдителни.”

Въпреки това, бустерната доза ще бъде необходима преди зимния сезон, тъй като е вероятно нивата на антителата да намалят, казаха още от компанията. Коментарът идва, след като служители на общественото здравеопазване по целия свят поставиха под съмнение твърдението, че допълнителните дози са безопасни, ефективни и необходими, дори когато се борят с бързо разпространяващия се вариант на коронавируса Делта.

Междувременно Pfizer планира да поиска разрешение за трети изстрел по-късно този месец, а някои страни като Израел са започнали или планират да започнат да прилагат ваксини на възрастни или уязвими хора.

Кандидатите за бустер доза

Отделно, Moderna каза, че изследванията на три различни бустерни кандидати предизвикват стабилни реакции на антитела срещу варианти, включително гама, бета и делта варианти. В изявлението на компанията се казва, че неутрализиращите нива на антитела след усилването се доближават до наблюдаваните след поставянето на втората доза от ваксината.

За тази година Moderna подписа договори за ваксина на стойност 20 милиарда долара продажби и има за цел да произведе между 800 милиона и 1 милиард дози. Компанията има споразумения за 12 милиарда долара през 2022 г., с опции за още около 8 милиарда долара продажби и очаква да произведе между 2 и 3 милиарда дози през следващата година. Компанията обаче не успя да върви в крак с производството на много по-големия си конкурент Pfizer, който очаква да произведе до 3 милиарда дози тази година и се надява продажбите през 2021 г. да надхвърлят 33,5 милиарда долара.

Ваксината на Moderna е разрешена за спешна употреба при възрастни в САЩ през декември и оттогава е разрешена за спешна или условна употреба при възрастни в повече от 50 държави. Компанията стартира процеса на подаване на заявление за пълно одобрение до Американската администрация по храните и лекарствата през юни и очаква да завърши процедурата по одобрение през август.

Moderna отчете продажби за второто тримесечие от 4,4 милиарда долара, малко над очакванията от 4,2 милиарда долара, извлечени от 10 анализатори, анкетирани от Refinitiv. Нейната имунизация срещу COVID-19 е първият разрешен продукт на фирмата, а продажбите са били само 67 милиона долара година по-рано. Moderna достигна 2,78 милиарда долара стойност на компания, или 6,46 долара за акция, надминавайки тримесечните очаквания от 5,96 долара за акция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments