В засегнатите от суша райони в Китай вали дъжд, което носи рискове от наводнения

0
16
Азия - дъжд.
Азия, дъжд. Снимка: Пиксабей

Повече от 100 000 души са били преместени в по-безопасни райони до понеделник, след като проливните дъждове доведоха до риск от наводнения в регион на югозападен Китай, който беше опустошен от гореща вълна и суша през по-голямата част от лятото, съобщава „Асошиейтед прес“.

Беше прогнозиран проливен дъжд за части от провинция Съчуан и град Чунцин поне до вторник. Чунцин, мегаград, построен в хълмист район и който също така наблюдава околните планини и провинцията, издаде предупреждение за внезапни наводнения и за двата дни.

Администрацията за управление на извънредни ситуации в Съчуан съобщи в понеделник, че 119 000 души са били евакуирани. Едно село, попадащо под юрисдикцията на град Гуангюан регистрира 18,8 литра на сантиметър (7,4 инча) дъжд, съобщи държавната телевизия „CCTV“. Градът е един от двата в Съчуан, които са най-много засегнати от сушата.

В Съчуан, Чунцин и съседните провинции Гансу и Шанси на север е в сила спешна ситуация от национално ниво степен четвърта при наводнения, най-ниската в четиристепенна система. Твърдата, напечена от слънцето почва, попарена от горещата вълна, увеличава риска от природни бедствия, когато вали. Това обясни официалната информационна агенция „Синхуа“.

Промяната във времето донесе известно облекчение от жегата и пълното захранване беше възстановено във фабриките в Съчуан след две седмици на ограничения, произтичащи от намаленото производство на водноелектрическа енергия.

Дъждът би трябвало да помогне на фермерите, чийто ориз, пикантни сечуански чушки и други култури изсъхват по време на продължителна суша, която намали обществените резервоари до предимно напукана земя.

Температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт) в това, което метеоролозите нарекоха най-силната гореща вълна в Китай от началото на воденето на записи през 1961 г. Захранването в Съчуан за търговска и промишлена употреба „е напълно възстановено“, информира CCTV на своя уебсайт. Търсенето на климатици от страна на домакинствата намаля, тъй като температурите се понижиха и валежите започнаха да допълват водноелектрическите резервоари.

Производството на водноелектрическа енергия в провинцията е нараснало с 9,5% от най-ниската си точка, съобщи държавната телевизия. Ежедневното потребление на електроенергия от домакинствата е намаляло с 28% от пика от 473 милиона до 340 милиона киловатчаса, се казва в доклада, цитиран от Джао Хонг, маркетинг директор на дъщерното дружество на State Grid в Съчуан. Джао е категоричен:

„Противоречието между доставката и търсенето на електроенергия в Съчуан ще бъде основно разрешено през следващите три дни.“

Намаляващото производство на водноелектрическа енергия подтикна комуналните компании в Съчуан да увеличат използването на електроцентрали, захранвани с въглища, като временно възпрепятстваха усилията за намаляване на въглеродните и други емисии. Делът на енергията в Съчуан, която идва от въглища, е скочил до 25% от 10%, като 67 генераторни станции работят на пълен капацитет, според „Caixin“, китайско списание за бизнес новини.

Съчуан обикновено се разглежда като успешна реализация на чистата енергия в Китай, получавайки 80% от електроенергията си от водноелектрически централи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments