Екстремни метеорологични явления в Китай: Рекордни валежи и знойна горещина

0
12
Наводнение
Наводнение. Снимка: Pixabay

Градове и земеделски земи, залети от обилни наводнения, домове и пътища, затрупани от свлачища, посеви, изсъхнали от горещината, работници, облечени в защитни костюми срещу COVID-19, припадат от топлинен удар. В момента тази гледка е обичайна за улиците на Китай, предава „CNN“.

От началото на лятото досега в Китай цари опустошение и мизерия, тъй като най-многолюдната страна в света се бори с непрестанния поток от екстремни метеорологични ситуации. От години насам учените предупреждават, че климатичната криза ще засили екстремните метеорологични явления, като ги направи по-смъртоносни и по-чести. Сега, както и голяма част от света, Китай се опитва да се възстанови от въздействието на тази криза.

От началото на дъждовния сезон в страната, който започва през май, проливните дъждове доведоха до обилни наводнения и свлачища в големи райони на Южен Китай, при които загинаха десетки хора, милиони други бяха принудително разселени, а наред с това бяха нанесени икономически загуби в размер на милиарди юани. През юни екстремните валежи счупиха „исторически рекорди“ в крайбрежната провинция Фуджиан, както и в части от провинциите Гуандун и Гуанси. По същото време гореща вълна обхвана Северен Китай, повишавайки температурите до над 40 градуса по Целзий. Тази гореща вълна вече е обхванала половината от страната и е засегнала над 900 милиона души или казано просто около 64% от населението.

Всички североизточни провинции в Китай, с изключение на две, са издали предупреждения за високи температури, а 84 града са издали най-високата степен на тревога миналата сряда. През последните седмици общо 71 национални метеорологични станции в страната обявиха, че са регистрирали температури, които надминават историческите рекорди. Според данни на Националния климатичен център в четири града – три в централната провинция Хъбей и един в югозападната провинция Юнан, температурите са достигнали 44 градуса по Целзий.

Задушаващата жега съвпадна с рязкото увеличаване на случаите на заразени с COVID-19, което прави задължителните от правителството масови тестове още по-мъчителни за жителите, особено за възрастните хора, които трябва да чакат на дълги опашки под жаркото слънце. Това се е превърнало и в опасна задача за здравните работници, които, следвайки стриктно правителствената политика за „нулево разпространение на вируса„, са задължени да прекарват дълги часове на открито, покрити от главата до петите с херметично оборудване от предпазни средства, докато извършват тестовете. Няколко видеоклипа на здравни работници, припаднали навън от топлинен удар, се разпространиха бързо в социалните мрежи.

Топлинната вълна доведе и до недостиг на електроенергия в някои региони и засегна реколтата в страната, като има риск това да доведе до допълнително повишаване на цените на основни хранителни стоки. Според Яо Уенгуан, служител на Министерството на водните ресурси, отговарящ за превенцията на наводненията и засушаването, най-лошото вероятно тепърва предстои.

Прогнозите са, че от юли до август в Китай ще има повече екстремни метеорологични явления, а регионалните наводнения и суша ще бъдат по-тежки от обичайното.“, коментира Яо пред информационната агенция „Синхуа“ миналия месец.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments