Риши Сунак ще повдигне търговски въпроси в разговорите на САЩ с Джо Байдън

0
31
Риши Сунак.
Риши Сунак. Снимка: Фейсбук

Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви, че очаква да обсъди водещия пакет от инвестиции на Джо Байдън в зелени индустрии, когато се срещна с президента по време на пътуването му до Съединените щати, съобщава „BBC“.

В самолета за Вашингтон Сунак изтъкна, че „състезанията за субсидии“ не са решение за постигане на климатичните цели.

Някои британски министри разкритикуваха Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън като вреден за световната търговия. Законът включва 370 милиарда долара (297 милиарда паунда) за насърчаване на екологичните технологии в САЩ.

В стремежа за намаляване на въглеродните емисии бяха отпуснати милиарди данъчни кредити и субсидии за ускоряване на производството на слънчеви панели и вятърни турбини и за насърчаване на навлизането на електрически автомобили.

Европейският съюз определи закона като антиконкурентен, докато по-рано тази година министърът на енергетиката Грант Шапс смята, че „пакетът е опасен, защото може да се подхлъзне към протекционизъм“.

Очаква се това да бъде една от темите на дискусия, когато Сунак се срещне с Байдън за четвърти път тази година, за разговори в Белия дом в четвъртък, след срещи с бизнес лидери и високопоставени политици. Говорителят на премиера предположи, че Сунак също ще говори за насърчаване на екологичните технологии, войната в Украйна и регулирането на изкуствения интелект.

Даунинг стрийт каза, че премиерът ще се стреми да засили икономическата сигурност, като я приведе в съответствие с нивото на сътрудничеството между Обединеното кралство и САЩ в областта на отбраната. Напрежението около глобалните последици от икономическия пакет на Байдън нараства преди визитата, което е първото официално посещение на Сунак във Вашингтон като министър-председател.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че няма планове да подражава на мащаба на плановете на САЩ, което предизвика обвинения от лейбъристите, че Обединеното кралство може да изостане в глобалната надпревара за привличане на бъдещи индустрии.

По време на полета му до Вашингтон репортери попитаха Сунак дали има нещо, което Байдън може да направи, за да облекчи икономическото въздействие на своя пакет върху Обединеното кралство. А той отговори така:

„Това е нещо, което той (президентът Байдън) и аз сме обсъждали в миналото и бихте очаквали да продължим да го обсъждаме.“

На въпрос дали Сунак приема аргумента на президента Байдън, че устойчивата икономика понякога изисква протекционистки подход към ключови сектори, министър-председателят се позова на съвместно изявление, издадено от Г-7 в края на последната им среща на върха в Япония.

Изявлението – продължи той, „много ясно показва, че страните от Г-7 не вярват в протекционизма като отговор на това предизвикателство и също така не вярват в надпреварите за субсидии, които са нулева сума“.

Има съобщения, че при неговото пътуване двете страни биха могли да разкрият важен пакт за минералите, който ще позволи на британските производители на автомобили, които изнасят електрически превозни средства за САЩ, да се възползват от някои от данъчните кредити, предлагани на американски фирми.

САЩ подписаха такова споразумение с Япония по-рано тази година и започнаха преговори с ЕС. Въпреки това, една област, в която напредъкът е в застой, е по-широката сделка за свободна търговия между Обединеното кралство и САЩ, където президентът Байдън замрази преговорите, оставяйки Обединеното кралство да задълбочи търговските връзки чрез по-малко всеобхватни мини-сделки с около 20 държави.

Регулация на изкуствения интелект

Друга област, в която Сунак се надява да проведе дискусии, е регулирането на изкуствения интелект, където Сунак се стреми да изгради роля на Обединеното кралство като глобален играч. Премиерът е домакин на глобална среща на върха относно регулирането на изкуствения интелект през есента и според съобщенията е изразил интерес Обединеното кралство да бъде домакин на всеки нов международен регулатор за нововъзникващите технологии. Въпреки това, степента, до която Обединеното кралство ще може да оформя нови глобални правила извън ЕС, не е ясна, тъй като Обединеното кралство вече е изключено от ключови срещи между европейски и американски регулатори като Съвета по технологии и търговия (TTC).

Двамата лидери ще обсъдят и войната в Украйна, която се очаква скоро да навлезе в решаващ период, като има признаци, че дългоочакваната контраофанзива от украинските сили може да е започнала.

Това идва, след като Украйна обвини Русия за срутването на язовир Каховка в контролирана от Русия Украйна, което доведе до евакуацията на хиляди хора. Москва отрече да е разрушила язовира, вместо това обвини украинския обстрел.

В свое изказване пред репортери в самолета за САЩ, Сунак подчерта, че е твърде рано да се направи окончателна преценка дали Русия стои зад атаката. Той обаче потвърди, че ако Русия бъде призната за отговорна, това „ще демонстрира новите ниски нива, които ще видим от руската агресия“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments