Британец тества първата персонализирана ваксина срещу меланом

0
373
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

В Обединеното кралство вече се провежда важно изпитване на първата в света „персонализирана“ ваксина от мРНК срещу най-смъртоносната форма на рак на кожата – меланома, информира „BBC“.

52-годишният Стив Йънг от Стивънидж, Хертс, на когото през август миналата година е изрязан меланомен израстък от скалпа, е един от първите пациенти, които ще тестват инжекцията. Тя е предназначена да помогне на имунната му система да разпознае и унищожи всички останали ракови клетки. И се надяваме, че това означава, че ракът няма да се върне. Инжекцията, mRNA-4157 (V940), използва същата технология като настоящите ваксини срещу COVID и се тества в последния етап на фаза III. Лекарите от University College London Hospitals (UCLH) я прилагат заедно с друго лекарствопембролизумаб или Кейтруда, което също помага на имунната система да убива раковите клетки.

Генетичен подпис

Комбинираното лечение, произведено от Moderna и Merck Sharp and Dohme (MSD), все още не се предлага рутинно в NHS, извън клиничните изпитвания. Експертите в някои други държави, включително Австралия, също го изпробват върху пациенти, за да съберат повече доказателства и да преценят дали трябва да бъде въведено по-широко.

Ваксината е персонализирана, което означава, че съставът ѝ се променя, за да е подходящ за всеки отделен пациент. Тя е създадена така, че да съответства на уникалната генетична характеристика на собствения тумор на пациента и действа, като инструктира организма да произвежда протеини или антитела, които атакуват маркери или антигени, открити само върху тези ракови клетки.

Създаден по поръчка

Изследователят от UCLH д-р Хедър Шоу заяви, че инжекцията има потенциал да лекува хора с меланом и се тества при други видове рак – тумори на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците. Тя коментира:

„Това е едно от най-вълнуващите неща, които сме виждали от много време насам. Абсолютно е съобразено с нуждите на пациента – не бихте могли да го дадете на следващия пациент, защото не бихте очаквали да подейства. Изцяло персонализиран продукт, който технически и прецизно в създаден за конкретния пациент.

„Истински вълнуващо“

Целта на британската част на международното проучване е да се наберат поне 60-70 пациенти в осем центъра, включително в Лондон, Манчестър, Единбург и Лийдс. Йънг се лекува в Лондон. Ето какво споделя мъжът на фона на това, че в момента се провежда обучението по английски език:

„Наистина, наистина съм развълнуван. Това е най-големият ми шанс да спра рака на място.

Той изтъкна, че когато е научил за проучването, това наистина е задействало радара да се насочи към действие. Йънг е имал бучка на скалпа си в продължение на много години, преди да разбере, че образуванието е рак. Мъжът споделя, че поставянето на диагнозата е било „огромен шок“.

„Буквално две седмици си мислех, че това е то. Баща ми почина от емфизем на 57 години и всъщност си помислих, че ще умра по-млад от баща си.

Често срещаните признаци на меланома включват:

  • нова необичайна бенка
  • съществуваща бенка, която изглежда расте или се променя
  • промяна на предишен участък от нормална кожа

Колкото по-рано се открие меланомът, толкова по-лесно е да се лекува и толкова по-вероятно е лечението да бъде успешно. Данните от фаза II на проучването, публикувани през декември, показват, че вероятността хората със сериозни меланоми с висок риск, които са получавали инжекцията заедно с имунотерапията Keytruda, да умрат или ракът им да се върне след три години е почти наполовина (49%) по-малка от тази при хората, на които е било дадено само лекарството.

Д-р Шоу заяви, че има реална надежда, че терапията може да промени ситуацията, още повече че изглежда, че тя има „относително поносими странични ефекти. Те включват умора и болка в ръката при поставяне на инжекцията, обясни тя и добави, че за повечето пациенти тя не е по-лоша от ваксината срещу грип или COVID.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments