Пореден абсурд: Хора нямат достъп до домовете си, „благодарение“ на Община Бургас

6
22576
Строителни дейности
Строителни дейности на ул. „Хан Крум“ 32. Снимка: Искра.бг

През 1992 година са били върнати иззети имоти на известна бургаска фамилия, намиращи се на улица „Хан Крум“ №32. На мястото е имало къщичка, която отдавна е съборена, а до нея има друга тухлена кооперация. Първият имот обаче фигурира в скици и това е дало възможност на собствениците през 2000 година да поискат върнатото им място да се раздели от №32 и да се уреди кадастрално на метър и половина от сега съществуващата сграда.

Тогава живущите на №32 започват войната да не се прави подобно разделяне. Мотивите им са били подкрепени от Общинския съвет в Бургас, който не го разрешава, защото така ще се получи изцяло нов парцел. Откази са били получени още от тогавашния кмет, общината и Административния съд в Бургас. Собствениците на иззетия имот са подали касационна жалба до София с питане защо не им се позволява разделянето и новият им имот да се появи в кадастъра.

През 2010 година от Върховния административен съд излиза решение, което забранява разделянето на прилежащия имот към съществуващата сграда и се забранява всякакви институции да преразглеждат това нещо. В противен случай случващото се ще е незаконно действие. През 2016 година обаче е влязъл в сила нов благоустройствен кадастрален план в Бургас, където този имот изненадващо фигурирал като вече разделен. На документа имало само името на жена-инженер от кадастъра, която е направила замерването и разделянето. Той е разписан само от нея – нито от настоящите живущи на №32, нито от представители на бургаската фамилия, нито от Община Бургас.

Започнала кореспонденция между живущите на №32 и Агенцията по геодезия, картография и кадастър и с ресорния министър. Били приложени решения, заповеди, но отношение – не било взето. И така през 2016 г. Агенцията приела новия благоустройствен план на Бургас с този променен парцел. Въпреки че вече на него няма къща, а градинка, за която се грижили живеещите в блоковете до нея.

Всичко това беше разказано на Искра.бг от живущи на №32. По думите им от 2018 г. в Агенцията по вписванията строителната фирма „АНГАРА ГРУП“ ООД фигурира като новия собственик на въпросния спорен терен.

На 21 юни 2019 година строителната фирма е получилa разрешение за строеж на улица „Хан Крум“ №32. Според плана на мястото трябва да изникне смесената сграда „АСТАНА“, в която да се помещават апартаменти, офиси, ателиета, подземни паркинги и сградни ВиК-връзки. От информационната табела, поставена на място, става ясно, че строителната площадка е била открита близо 3 години по-късно – на 24 юни 2022 г. Живущи около нея обаче коментират пред Искра.бг, че това се е случило в последния ден на октомври тази година. Строители са „Т Билдникс“ ЕООД-гр. Бургас.

Информационна табела
Информационна табела. Снимка: Искра.бг

Парадокс с адресната регистрация на новата сграда

Парадоксите със строежа започват още преди стартирането му – както става ясно по-горе на улица „Хан Крум“ вече има сграда с №32. Гергана Маслева живее именно в нея. Тя сподели, че по време на среща със зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие в община Бургас Чанка Коралска й е било казано, че техният адрес ще бъде даден на строителите, „защото така им било по-удобно на тях„, а те ще получат нов откъм „Иван Вазов“. Потърпевшата обясни, че са предложили на новите собственици да им бъде дадено 32А или 34, който е единственият липсващ номер на улицата. В противен случай настоящите собственици ще се сблъскат с адска хамалогия и ще трябва да променят адресите в нотариални актове, ВиК партиди, лични карти, шофьорски книжки, регистрирани фирми и коли. По думите на Маслева това е било обяснено и по време на срещата с Коралска, като отговорът й според потърпевшата е бил следният:

„Отдолу май, първият етаж ще бъде с кантори, може да има адвокати. Може с намаление, отстъпка или дори безплатно да ви изготвят документите. Момчето, Никито е много добро момче, каквото каже, всичко изпълнява. Не знаех кой е този Николай и на въпрос „кой е“ – ами на „АНГАРА ГРУП“ – това са хората, на които ще дадем този имот и те ще го вземат. Мен не ме интересува дали е добро и свястно момче, мен ме интересува тежката администрация.“, разказа Гергана.

Разположение
Разположение. Снимка: Google Maps

Последвала нова среща – с представителката на собственика Николай Самуилов – Десислава. Фамилия не се посочва. Тогава Гергана я попитала какво ще се случи с адреса им: „Извиках я настрана и й казах – добре каквото правим-правим. Какво правим с адресната регистрация? И тя отвърна – ние на кой номер се намираме. Аз отвърнах – вие не знаете ли на кой адрес се намирате в момента – на „Хан Крум“ №32. Казах й, че сме предложили да им се даде 32А или 34, защото в момента такъв номер няма в кадастралните карти. Десислава тогава възкликна, че значи имат номер – 34. И аз й казах, че нещата не се случват толкова лесно, а тя ми отвърна – много лесно стават нещата, знам на кого да се обадя, къде да отида, как да се скарам, за да станат нещата.“

Жената ни сподели и за предположенията си как строителната фирма се е сдобила и с имота: „Този прилежащ имот, който те купуват се води на нашия адрес, но тъй като купуват въпросната къща и тъй като проявяват инвеститорски интерес, Общината им съдейства въз основа на една доброволна делба – Общината иска от този инвеститорски интерес 49 квадрата и те доброволно им го дават, безвъзмездно, за да може да мине самият проект. Това е практика на Общината. Например това е общинско място и ако ти покажеш инвеститорски интерес, тя веднага реагира на това нещо. Ако искаш като самостоятелно частно лице да направиш нещо – не ти разрешават. През 2016 г. единият съсед подаде искане за закупуване на квадратура от общинското място, но на нас ни беше отказано това нещо.“

Наложило се преместване на канализацията

Гергана изтъкна за още една неволя, свързана със строежа – през пролетта е излязло становище на ВиК-Бургас, че трябва да си махнат канализацията заради предстоящото строителство и обясни:

„Нашата канализация е към „Хан Крум“ и е на по-високо ниво, тъй като улицата е под наклон, и строителят не може да си построи там паркинга. Единствената подходяща шахта беше откъм „Иван Вазов“. Тогава Десислава ни каза, че нямаме друг вариант, ние сме длъжни да се съобразим, защото в противен случай, ние ще го направим за наша сметка. Аз тогава подскачах и обяснявах, че мен не ме интересува тяхната сметка, защото според мен е незаконно, което се прави в момента. Тя ни отговори, че по закон е така. Щом ВиК Ви е дал шахта, Вие трябва за ваша сметка да си го направите и не ги интересува канализацията. Но тъй като ние сме много учтиви и добронамерени към Вас, ще Ви направим за наша сметка канализацията, за да може всички да сме доволни. Съответно аз обяснявах, че и двамата с моя мъж сме собственици, не е само един собственикът. Имаше и други хора, които бяха несъгласни, но сведоха глави и казаха – щом ние сме длъжни – добре.“

До ден днешен Гергана не е сигурна, че са били длъжни да си преместят канализацията си. Тя заяви, че в момента всяка кола, която преминава по бул. „Иван Вазов“, създава вибрация, която се усеща в имота и предполага, че това доказва некачествено свършена работа.

Аварийният изход става основен

След казуса с промяната на адресната регистрация се появява и този как живущите на №32 ще могат да излизат от сградата си без да навлизат в новия чужд имот и съответно да не бъдат нарушители. Гергана Маслева заяви, че собственикът на „АНГАРА ГРУП“ ООД е поискал да се запази добрият тон и да му бъде изготвено предложение, с което да им отвори врата на мястото на аварийния изход за негова сметка. Казал им: „Искам да ми изготвите предложение, да ми кажете какъв размер искате да е вратата, дали да е портална, дали да е малка-входяща, да го разпишем и да ни е спокойно на всички, да имаме документ. Като дойде фирмата, ще кажете какво искате, дали домофони. Няма проблем – аз ще го направя, за да мога спокойно да започна да си строя.“

Блокът на "Хан Крум" 32 откъм бул. "Иван Вазов"
Блокът на „Хан Крум“ 32 откъм бул. „Иван Вазов“. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Живуща в №32 веднага се заела със задачата и изготвило такъв документ – врата, отваряема тип портална, малка. Собственикът го е прочел, но е отвърнал, че няма да го разпише и съответно до започването на самия строеж няма такава врата.

Живеещите на ул. „Хан Крум“ №32 са нарушители заради строежа

Гергана Маслева посочи още един казус, който е засегнала пред госпожа Коралска – ограничава се достъпът на живущите на №32 до линейка и пожарна. По думите й отговорът на заместник-кметицата бил: „Дано не се случва.“

Обяснено им било, че когато започне строежът те ще трябва да преминават от страната на съседната сграда, позната като Морския блок. Но това също е чужд имот.

„Добре де, но това е чужд имот, нашето преминаване е незаконно. Коралска ми отвърна: „Малко така се получава, но доколкото знам е незаконен и когато почнете да преминавате оттам, ще подадем документи към държавата да го изискаме към общината, тъй като години го стопанисваме. Тепърва ще поискат – това е една тежка процедура, по време на която ние ще бъдем престъпници с разрешение на Общината.“, каза Гергана Маслева.

И така живущите в №32 преминават през Морския блок. Те посочват: „В момента минаваме през портата на хората. Ако те решат да се обадят на 112 и сложат катинар, аз не мога да се прибера в къщи по никакъв начин. Разговарях със съседка от въпросния имот. Казах й – обадете се, вие в момента имате пълното право да се обадите, защото в случая ние сме нарушителите и минаваме през вашия имот, защото общината не е предвидила преминаване в случая на строежа. Изглежда така го е разрешила без да има абсолютно никакъв подход.“

Паркиране

Досега хората, които живеят на „Хан Крум“ №32, са спирали автомобилите си в двора, където сега е строежът. Те са предложили на Коралска да се направи паркинг, като същевременно се запазят дърветата в градинката откъм бул. „Иван Вазов“. По думите им предложението не се е приело с мотива, че там преминават автобуси и ще пречат на движението. Гергана споделя, че подобен паркинг има до Медицински център I. Отговорът бил да се пусне предложение.

„Пуснали сме и това предложение. И ако нещо се случи, някой иска да си обнови апартамента – как ще си изкара мебел, как ще се внесе уред? Това е едно от местата, от които можем да подходим за удобство. Пуснали сме няколко варианта – откъм „Иван Вазов“, коридор между Морския блок и бъдещия. 5 години са входирани и няма реакция.“, Гергана.

Подобен паркинг в МЦ
Подобен паркинг в МЦ. Снимка: Искра.бг

А проблемът с паркирането във „Възраждане“ е огромен. Според първоначалната информация новите собственици щели да бъдат задължени да си купуват паркоместата в строящата се сграда, но каква е гаранцията, че ще ги използват, питат съседите им.

Старт на строителните дейности

Въпреки всичките изброени проблеми в края на октомври строителните дейности стартират. Гергана коментира, че когато е започнал строежът, не е видяла геодезист, който да ги уведоми какви са границите на строежа и съответно техните.

„Просто дойде багерът и започна да копае. В същото време събориха съседната ограда. Според госпожа Коралска е незаконна. Как ще е незаконна като 70 години седи тази ограда там. Тя е съборена.“, разказва Гергана.

При започването на строежа са били отрязани и две дървета, намиращи се на „Хан Крум“ №36 и за които всички са полагали грижи. През 2021 година е била входирана дори молба в Община Бургас с искане за запазването им. Мария Желязкова живее на посочения адрес. Тя сподели пред Искра.бг, че градинката им е напълно разрушена, като е била отнета земна маса от нея и в резултат на това строежът е навлязъл навътре в техния частен имот.

„Събориха оградата. В 07:30 багерът влезе в двора ми откъсна едното от двете ми дървета, отне земни маси от частния ни двор и са около 2 метра навътре в нашия двор. Преди го ползвахме за гараж, а сега не можем. В момента не можем да си отворим вратата и да си ползваме частния имот. За отсичане на дърветата твърдят, че имат разрешително. Искам да видя кой си е сложил подписа под това разрешително. (…) Избягвам конфликт, но оградата на строежа е в нашия частен имот. От полицията ми казаха, че когато подам сигнал по всяко едно време ще дойдат и ще им кажат да се махнат от двора ми.“, каза Желязкова.

В първите дни на строителните дейности основният кабел за електричество е висял застрашително, докато багерът е събарял скални маси, коментират още двете жени.

„В един дъждовен ден преди около две седмици на обяд дъщеря ми се прибра и каза, че нямаме ток. Съответно я помолих да ми снима какво се вижда – кабелът виси, идват някакви хора, които с една горелка удължават нашия основен кабел към сградата. Безумие. В началото, започвайки да копаят удариха един кабел. Всъщност това е старият кабел към трафопоста. Тези сгради така са направени, че трафопостът е бил под сградите отдолу. Когато трафопостът избухна до пощата, ЕВН изкара всички останали, включително и нашият, който в момента е в двора на Медицинския център I. Оттам ЕВН си направиха канали, покрай тази ограда, която строителите събориха прекараха основния кабел. Започвайки да копаят сегашните удариха старите кабели. Коментирам това, защото изскачайки тези кабели – те са спрели и са започнали да се чудят какво да правят. Те си нямат представа, че там е било това нещо.“, обяснява Гергана.

Мария Желязкова и Гергана Маслева са обезпокоени и че при изкопните дейности не са били направени укрепителни стени. Предполагат, че новопоявили се пукнатини в съседната им сграда, са в резултат на случващото се и питат каква е вероятността техните имоти да се срутят.

„Заради това, че няма укрепване, останалата част от двора може да поддаде, да се свлече и сградите ни да поддадат.“, разтревожени са те.

Мария Желязкова споделя, че в началото на декември багер на строителите е спрял в частния им двор, въпреки че на вратата им има катинар и се пита как се е случило това.

Жалби, сигнали и молби

Потърпевшите са входирали и редица жалби, молби и сигнали до институциите. В писмо до Районната прокуратура в Бургас, Желязкова пише:

„На 01.11.2022г., вторник сутринта, в 7:30ч., видях техния багер да отскубва смокинята, която се намираше в нашия двор и на парчета я разхвърля навсякъде. Дръвчето бе засято навремето от моята пра-баба и се намираше в двора, който е собственост на всички съкооператори в нашата сграда. Наричам това деяние самоуправство, което е престъпление по смисъла на чл. 323 от НК.“

„Притеснена съм от факта, че строителите възнамеряват да влязат по близо до нашия парцел, при условие че трябва да бъде спазено отстояние от 5м от самата граница.“, добавя в молба до Обществения посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев.

„Изкопните работи на строителите навлязоха 2 метра в нашия парцел, има отнемане на земни маси в дълбочина. Притеснени сме, това застрашава двора ни от срутване при дъждове. Няма поставени укрепващи стени, както по принцип е редно и се прави професионално при започване на строеж. Живеем в страх да не се случи нещо с нас докато спим. Заради некачествения строеж има опасност сградата ни да подаде.“, пишат жените в писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството с молба за незабавно съдействие.

Същевременно и независимите общински съветници Стоян Грозев и Манол Тодоров са отправили питане до кмета на Община Бургас чрез председателя на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова във връзка с опасенията на гражданите:

  1. Собственикът на имот с кадастрален номер 07079.616.360 Ангара Груп ООД го е придобил вследствие на договор за доброволна делба с Община Бургас от 18 май 2018 г/ и решение на ОбС-Бургас на проведеното на 27 март 2018 г. заседание. Каква част е притежавал Ангара Груп ООД в общия имот и как е била придобита тя?
  2. Каква е собствеността, кой е собственик на имот с кадастрален номер 07079.613.354?
  3. Строителството на имот 07079.613.360 възпрепятства нормалния подход към имот с пощенски адрес ул. „Хан Крум“ 32 и с кадастрален номер 07079.613.383. Възможно ли е да се осигури подход през имот с кадастрален номер 07079.613.354 към имот с кадастрален номер 07079.613.383?
  4. След приключване на строителството как се планира да бъде решен подхода към имот с пощенски адрес ул. „Хан Крум“ 32 с кадастрален номер 07079.613.383?
  5. След приключване на строителството ще се запази ли пощенският адрес на ул. „Хан Крум“ 32 с имот с кадастрален номер 07079.613.383?

Отговорът на госпожа Чанка Коралска можете да прочетете ТУК. По време на последното заседание на Общинския съвет от 29 ноември Грозев задава уточняващ въпрос: „В момента живущите са с адресна регистрация „Хан Крум“ №32 се предполага, че такава ще вземат най-вероятно на „Иван Вазов“, а след разговор с тях, стана ясно, че „Хан Крум“ №34 няма в момента. Не би ли било възможно те да останат на този номер, защото това е предпоставка за смяна на лични карти и всичко останало, а новостроящата се сграда да бъде на „Хан Крум“ №34?“

Госпожа Чанка Коралска дава следния отговор: „Не знам дали сега еднозначно мога да кажа „да“ или „не“, защото това е въпрос, който трябва да се обследва. Там и Главна дирекция „Гражданска администрация и административно обслужване“ трябва да се включат. Мисля, че тук по-скоро проблемът е че след регулационната промяна вече техният парцел няма излаз към улица „Хан Крум“, а излазът им е само на „Иван Вазов“. За да могат да продължат да влизат от страна на „Хан Крум“ трябва да имат право на преминаване, но пак казвам – това може би е по-малкият проблем.

Коментар от представител на строителната фирма „АНГАРА ГРУП“

От Искра.бг се опитахме да се свържем със собственика на строителната фирма „АНГАРА ГРУП“ Николай Самуилов. Той не ни вдигна телефон. С нас се свърза жена, която се представи като Десислава. Не ни разкри фамилията си. Обясни, че господин Самуилов е извън страната, но е запозната със случващото се на улица „Хан Крум“. На въпрос с казуса с адресната регистрация, тя ни коментира: „Не е ясно още кой номер ще вземе. Това ще стане ясно с Акт 16. Сега е като ориентир, а не като административен номер. Той се дава с Акт 16.“

Представителката на „АНГАРА ГРУП“ е категорична, че имат разрешителни за дърветата. И добави: „Освен това същите хора вероятно имат пуснати жалби и трудно мога да коментирам нещо на фона на пуснати жалби по този казус. Със сигурност имаме разрешителни и сме ги приложили към въпросните жалби.“

Десислава обясни на журналиста на Искра.бг и как се случва според нея строителният процес: „Тогава, когато се копае целият имот, подземно, тоест сутеренът на сградата оползотворява изцяло целия имот. За да се направят стените на имота, когато те се копаят – това не е някаква торта да я резнеш, това е пръст, която се свлича нормално. Няма такова място, където да сме влезнали 2 метра в съседен двор. Винаги се обезопасява защото това е пръст, която пада по малко, но 2 метра няма такова нещо.“

От Искра.бг попитахме дали не може да бъде предвидено и едно подобно пропадане. Представителката ни отвърна: „Предвидили сме го и поради тази причина сме обезопасили. Няма изкоп на света, който да го отрежете с нож. Категорично няма 2 метра. Според нормите колкото стандартно си пада пръстта отстрани, колкото да се направи кофраж, за да може да се залеят стените. След заливане на стените, ние сме почти готови с тях, много малко остана от тях, се прави обратен насип и се връща пръстта, махат се огражденията и се връщат в границите на строежа.“

Десислава твърди, че са имали проверка от Отдел „Строителство“ в Община Бургас. По думите й по време на нея е било видяно, че това са стандартни изменения в изкопа.

„Явно нямат търпение. Става въпрос за още няколко дни, в които си залеем стените и да върнем обратния насип.“

Парцелът е купен много преди да започне строежът, изтъкна дамата.

„5-6 години тези хора паркираха там. Оставихме ги свободно да си паркират. Отделно канализацията на задния имот – на №32 минаваше през имота. Направили сме им за наша сметка чиста нова канализация, която излиза на „Иван Вазов“. Нали разбирате, че е малко странно и минимум неприятно … не знам дали знаете колко струва една канализация плюс вкарването й към друга улица и то такава като „Иван Вазов“. Това са страхотни инвестиции, а принципно можехме да им дадем един срок да си разкарат канала от имота ни и толкова, нали? Имахме идея за добросъседски отношения и продължаваме да я имаме.“

„На всичкото отгоре сме им обяснили и след връщането на обратните насипи, като излезем на кота 0, да озеленяваме от всички страни, тъй като при нас няма опция за висока растителност, защото минимум няма как да се захване и подкопава основите. Говорила съм и с едните, и с другите съседи, че като върнем обратния насип, ще им оформим градинки, които ще озеленим. Така че просто трябва да имат малко търпение, да излезем на кота нула и да стигнем до този етап от строителството.“, добави тя.

Десислава потвърди, че са поели ангажимент да отворят аварийния изход на „Хан Крум“ №32 откъм бул. „Иван Вазов“.

„Старият вход няма как да го запазят, той е към частен имот. Как да го запазят? Представете си, че където живеете отпред има друг частен имот, който не се използва и си минавате оттам 300 години. И в един момент някой си го загражда и си прави къща. Вие с какво право ще минавате оттам? Няма законово право.“

В заключение Десислава ни заяви, че при закупуването на терена, не е имало въпросителни около него и не е запозната с никакви съдебни решения.

Припомняме, че Николай Самуилов е познайник и от друга статия на Искра.бг, свързана с твърдения за незаконно строителство. Живеещи на улица „Генерал Гурко“ №26 разказаха, че в общите части на обитаваната от тях сграда се строи без разрешение на общата етажна собственост. Изгражда се масивна тента, която е към намиращия се на партера ресторант.

Разговор със строителната фирма „Т Билдникс“ ЕООД-гр. Бургас

От редакцията ни разговаряхме и с Таир Байрам, който е управител на строителната фирма „Т Билдникс“ ЕООД-гр. Бургас.

„Нищо незаконно не сме правили. Имаше едни саморасли, за които имаме разрешително и сме го отстранили. Задължително имаме разрешително. Дървото не беше в техния двор, а се намираше на границата, където ни е строежът.“

Строителните дейности се изпълняват по проект, категорично Байрам и добави: „Няма нищо незаконно. Ние не строим на поляната, всичко е документирано с разрешителни.“

Има ли обаче нарушения?

Най-бързо на сигналите на гражданите са реагирали от Инспекция по труда. Те са извършили проверка на работещите на строежа.

На 7 декември общественият посредник Тодор Стамболиев потвърди, че достъпът е труден, почти невъзможен.

„Когато молителите посетиха кабинета ми, разбрах, че има много спешно строителство, нямаше поставена строителна ограда, нямаше информационна табела кой ще е строителят и каква ще е сградата, кое ще е лицето, което ще осъществява строителен надзор и така нататък. На 7 ноември изпратих писмо до общинската администрация. На 1 декември ми беше отговорено, че е извършен оглед на имота и е констатирано, че наистина има нарушаване на Плана за безопасност и здраве относно поставената ограда. Посочено е, че тя е поставена изцяло в съседния парцел, а не в собственика или на регулационната линия, както би следвало да бъде.“, обясни Стамболиев.

Предвижда се още една проверка на Община Бургас на място.

А същевременно Мария и Гергана отбелязват пред Искра.бг: „За нас собствениците нещата се случват много бавно, но за строителите много бързо!“

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петър Дертлиев
Петър Дертлиев
1 месец по-рано

Това е грандиозен скандал. В XXI век, в супер центъра на града, да се случва такова посегателство на чужда собственост. Къде са институциите!! Докога тази корупция!?

чичко
чичко
1 месец по-рано

Кмета слънце питайте!!!

Аз съм който идва
Аз съм който идва
1 месец по-рано

Това е Герберското управление . И ние в Славейков страдаме от техните недомислици. Писахме и писахме ….Ниищо ! Никой не ти обръща внимание . Отговориха , лаконично и сухо : – Така е по план . План подаден свише ? Без грам мисловна дейност , игнориране проблемите на данъкоплатците в района , те приветстват насадената им идея с насаденият им „инвеститор“ и ГОТОВО ! Планът е изпълнен! Да живее корупцията ! Просто и елементарно . Тук винаги е било така , но в най-скоро време всички акули , ще си получат – заслуженото . В момента Кармата , работи ускорено… Прочети още »

Бург бс
Бург бс
1 месец по-рано

Лакоми и самозабравени свине. Превърнаха града в гето. Няма 2 метра от блок до блок. Кмет, общински съветници , всеки който е свързан с разрешение за такова вредно и грозно строителство трябва да се разследва, как се облагодетелства и да се съди. Гнусно и безумно презастрояване. Без грам мисъл и мозък. За унищожените булеварди като Демокрация, което е гавра и подигравка с бургазлии, не ми се говори.

Съсед
Съсед
1 месец по-рано

Герб герб герб това казва всичко. Нагли, тъпи, корумпирани ето това са видимите им резултати!!!!

Димитър
Димитър
1 месец по-рано

Не е абсурд, ако ти имаш парцел ,няма да строиш,а ще го оставиш съседите да паркират вътре щото им било удобно.Същите не са собственици на парцела, а на сградата и имат право да го купят от общината,но не са се възползвали. Вероятно в същия общински парцел е имало втора сграда чиито собственик също има право да купи земята под Къщата процедурата е бавна и скъпа. След което логично го е дал срещу обезщетение на инвеститор. Има закон,има ЗУТ ,има кадастър,ама някой трябва да чете.По лесно е да се възмущаваш и да кълнеш. Въпреки всичко съседите са яко прецакани.