Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 6

0
537
Кмет на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Кметът на Созопол Панайот Рейзи ще взима депутатска заплата. Възнаграждението му ще бъде 3500 лева. Това реши Общинският съвет в Созопол на 48-то си редовно заседание. Преди дни созополският градоначалник сподели за „БиТиВи“ амбицията си да изкара още един мандат, защото според него „има какво да се направи в Созопол“.

Заплата на кмета на Созопол Панайот Рейзи
Снимка: Скрийншот от Решенията на Общинския съвет в Созопол

В няколко статии решихме да припомним кой е Панайот Рейзи и част от нещата, с които се свързва името му.

Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 1
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 2

Името на созополския кмет Панайот Рейзи се споменава в още една статия на „Биволъ“. Тя е публикувана на 27.08.2018 г. и е озаглавена „Фирми, свързани с кмета Панайот Рейзи и местен бос на ВИС 2, държат атракционите и не плащат ДДС“. В нея се коментира случая от 15 август 2018 г., когато аквапаркът в Равадиново „Нептун“ беше попаднал в списъка на НАП на търговски обекти, които подлежат на запечатване като принудителна административна мярка, заради неиздаване на касови бележки и де факто кражби на ДДС.

Аквапарк Нептун
Снимка: Скрийншот от сайта на Аквапарк Нептун

„Тежко и масово погазване на данъчното законодателство, граничи с откровена демонстрация изобщо срещу реда в държавата“, коментираха финансови инспектори, които за пръв път стават свидетели на такъв безпрецедентен по своята мащабност акт на нарушение.

Общинският паркинг в Созопол също беше запечатан за същите нарушения.

Фирмата, която по това време държеше аквапарка се казва „П и К Груп Созопол ЕООД“. Тя е собственост на Константин Тумпалов и се управлява от него еднолично. Фирмата притежава и земята под парка. Както земята, така и целият аквапарк са заложени в Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова, бивша спътница в живота на премиера Борисов, тъй като атракционът е финансиран с кредит от банката за 14 милиона лева.

Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 3
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 4
Оправдано ли е увеличението на заплатата на созополския кмет? Част 5

От „Биволь“ пишат, че проследяване на бизнес връзките на собствениците води към кмета на Созопол Панайот Рейзи и Георги Тумпалов, известен също като „Равадиновския барон“ заради замъка, построен незаконно върху земя с устройствен статут „за животновъдна ферма“. В замъка на Тумпалов също не се издавали касови бележки, показа разследване на „Господари на ефира“ през 2016 г. А и няма как, защото обектът бил построен незаконно върху земя с непроменен статут.

Замък в Равадиново
Снимка: Wikimedia commons

Константин Георгиев Тумпалов е син на Георги Тумпалов. Той се явява съдружник с дъщерята на Панайот Рейзи – Петя Панайотова Рейзи, във фирма със сходно име – „К и П Груп“.

Проверка на „Биволъ“ на място показала, че въпреки предвиденото още на 16-и август запечатване от НАП, аквапаркът и заведенията в него работели с пълна пара. Което означава, че обгрижването от властта продължавала.

И на фона на всички данни за богатствата на кмета на Созопол Панайот Рейзи и с всичките си спорни действия, питаме дали увеличението на заплатата му е оправдано?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments