Областният управител инспектира пострадалите карловски села от наводнението

0
101
Инспекция
Инспекция. Снимка: Областна администрация в Пловдив

Пловдивският областен управител д-р инж. Илия Зюмбилев направи инспекция на напредъка на възстановителните дейности в карловските села, които пострадаха тежко при наводненията на 2 септември миналата година. Заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник областния управител Атанас Ташков посетиха селата Каравелово, Богдан и Слатина, за да се запознаят на място как вървят строителните дейности по обновяване на улиците, мостовете, обезопасяването на коритата на реките, деретата и обществените сгради.

Карловският кмет информира, че се работи по десетки обекти в трите села, извършено е проектиране, подготвени и реализирани са 30 обществени поръчки (от общо 40 проекта). Вече има избрани изпълнители за почти всички обекти, с изключение на два моста и едно дере. Общата стойност на приключили търгове по ЗОП е 42 млн. лв.

Припомняме, че през пролетта местни жители се свързаха с Искра.бг и споделиха, че почти не се работи за възстановяването на населените места.

По време на инспекцията д-р Кабаиванов напомни, че за възстановяването са нужни общо над 60 млн. лв. Бедствието причини сериозни материални щети на инфраструктурата – съборени бяха 21 моста в и между населените места. Разрушени или тежко пострадали са 37 улици с обща дължина над 20 км и площ над 74 500 кв. метра. Бедствието унищожи около 6 км водопроводна мрежа. Отнесени бяха около 280 електрически стълба. Пострадаха 8 обществени сгради – 3 читалища, 3 клуба по интереси, спортна зала, детска градина.

С 2 постановления на Министерски съвет са осигурени 16 млн. лв. като до края на годината са необходими още 26 млн. лв.

„Община Карлово в момента е на етап възстановяване на инфраструктурата и се полагат огромни усилия, свършена е сериозна работа за близо една година, но е необходимо да се ускори самото строителство, тъй като хората са преживели много и очакват по-бързо нормализиране на живота им“, коментира след инспекцията областният управител.

Като приоритет той посочи реконструкцията на мостовете и улиците в самите населени места.

„Кметовете на селата ме увериха, че за една година е направено много от страна на държавата и общината, за да се подпомогне възстановяването на засегнатите домове и за подкрепа на пострадалите домакинствата“, подчерта д-р Зюмбилев.

Обобщените данни показват, че в дарителската сметка на общината са постъпили 1,9 млн. лева и всичките средства вече са били разпределени от Обществения съвет. Най-тежко пострадалите домакинства са получили по 16 654 лева. Втората категория са подпомогнати с по 7000 лева. Като дарение са получени и раздадени на нуждаещите се още 211 климатика, 137 хладилника, 120 перални машини, 171 готварски печки и 89 бойлера.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments