Над половината от населението на Австралия вече живее нормално с COVID-19

0
16
Коронавирус - стоп.
Снимка: Пиксабей

В полунощ вторият по големина австралийски щат излезе от това, което някои експерти и местни медии определиха като най-дългия ограничителен режим в света. Виктория е третият щат или територия след Нов Южен Уелс и Австралийската столична територия, който започва да живее нормално с COVID-19, след като постигна целта си 70% от възрастното население да получи две дози от ваксината.

Облекчаването на ограниченията означава, че от днес над половината от близо 26-милионното население на Австралия ще заживее нормално с вируса, докато властите в останалата част на страната се стремят да повишат нивото на ваксинация и да контролират границите, опитвайки се да овладеят разпространението на вируса. Това разделение очевидно създава два различни подхода за излизане от пандемията, като голям брой щати, в които ситуацията е най-тежка, затрудняват усилията на правителството да отвори отново цялата страна за чуждестранни посетители за първи път от почти две години насам.

6,7 милиона жители на Виктория вече могат да напускат свободно домовете си, независимо по каква причина, но за да посещават обществени места, те трябва да покажат доказателство за пълна ваксинация. Ресторантите могат да обслужват ограничен брой посетители на закрито, учениците се завръщат в училищата, а в Мелбърн вече няма полицейски час, който влизаше в сила всяка вечер в 21:00 ч. местно време. Въпреки това магазините, в които се продават стоки, които не са от първа необходимост, няма да отворят отново, докато 80% от населението на щата не бъде ваксинирано поне с две дози, а маските остават задължителни за открити и закрити пространства.  

Все пак, краят на продължителния локдаун е огромно облекчение за жителите на Мелбърн, които прекараха повече от 260 дни затворени в домовете си, със забрана да ги напускат, освен за да си купят хранителни продукти или други стоки от първа необходимост. Последното решение за налагане на ограничителни мерки беше предизвикано от бързото разпространение на новия по-заразен щам на вируса, познат като „Делта“. Според официални данни днес в щата са регистрирани 2189 нови случая на заразени, като се очаква ежедневният им брой да продължи да расте.

Преходът може да се окаже предизвикателство

Вчера министър-председателят Морисън призна, че в някои части на страната има опасения относно новите случаи на COVID-19, като заяви, че това е още една причина гражданите да се ваксинират.

Съгласно националния план границите на страната ще бъдат отворени отново, когато процентът на ваксиниране на населението с две дози достигне 80%. Днес щатът Виктория се присъедини към Нов Южен Уелс, обявявайки възобновяване на международните пътувания от 1 ноември, като за напълно ваксинираните пътници няма да се изисква спазване на карантина в хотел. Засега всички полети позволени полети са от Сидни – първият австралийски град, който се завърна към нормален ритъм на живот от 11 октомври тази година. Там броят на ежедневните случаи продължава да намалява. Вчера там са били регистрирани 345 нови случая на заразени, което на практика е доста под най-високите стойности, отчетени от началото на септември.

В началото на тази седмица ограниченията бяха облекчени допълнително, когато Нов Южен Уелс постигна целта си, според която 80% от местното население трябваше да бъде напълно ваксинирано. Ограниченията за броя на хората, които могат да се настаняват в частни домове, бяха променени до 20 души, а за първи път от месеци насам жителите на града могат да спортуват свободно и на открито и на закрито.

Страната бавно се възстановява, като в някои части това се случва по-бързо в сравнение с други. Властите на отделните щати се допитват едни до други относно бъдещите мерки, като търсят препоръки и от експерти в чужбина. Засега Сингапур е единственият пример в региона за общност, която е преминала от политика, насочена към постигане на нулев процент на заразяване към страна, която води нормален живот с вируса. Въпреки това градът-държава изпитва трудност да намери необходимия баланс между облекчаването на ограниченията и претоварването на болниците.

Въпреки че някои австралийски здравни експерти предупредиха, че здравната система на страната не е подготвена за потенциален осезаем скок на нови случаи на заболели след повторното отваряне, премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс изрази оптимистична позиция. В понеделник той заяви, че броят на случаите намалява поради високия процент на ваксиниране сред общността, но все пак призна, че преминаването към нормален живот с вируса действително ще бъде много трудно.

Когато са налице стотици, а може би хиляди пациенти, които се нуждаят от медицински грижи, това наистина натоварва нашата здравна система.„, твърди Андрюс.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments