Министър Вълчев: Не сме сигурни дали през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна

0
148
Красимир Вълчев
Снимка: Министерство на образованието и науката

Не сме сигурни дали през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна – това би създало организационни трудности по отношение на кандидатстването във висшите училища, особено в чуждестранните. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев в ефира на „NOVA“. По думите му повечето страни са решили да приключат учебната година най-късно през юли.

„Някои взеха решение да приключат без изпити, други пък са в другата крайност – да приключат присъствено или частично присъствено. Ние по-скоро бяхме предпазливи, здравето е най-важно. Аз, като министър на образованието, много повече искам да се върнат децата, защото е незаменимо взаимодействието в класната стая откъм социализацията и към придобиването на хармонични знания и умения. Но все пак ситуацията е такава“, добави министър Вълчев.

Учебната година е била спасена и няма загуби, подчерта още той и уточни, че има напуснал определен процент деца, но това било ежегодно предизвикателство. Министър Вълчев отчете, че децата от семейства със смесено отношение към образованието, с образователни дефицити у нас са 10% – 20% на година. Между 10% и 11% не са се включили ефективно в е-обучението, а между 1 и 2 процента изобщо не са били обхванати. 14 на сто пък изобщо не завършвали училищно образование. Най-голямо било отпадането след VII и VIII клас.

„В търговските обекти и в детските градини има по-големи колебания, тъй като при тях има многочасово, ежедневно взаимодействие на деца в групи. Що се отнася до изпитите, това е еднократно връщане за един или за два изпита при строги мерки за дистанция. Учениците, особено при големите ученици, тези мерки могат да се осигурят, особено, когато става въпрос за интервал от 4-5-6 часа. Ние ще направим това по време на изпитите. Училищата са били затворени близо 2 месеца и половина. Ежеседмично се дезинфекцират, в този смисъл те са много по-безопасна среда, отколкото посещението на някой търговски обект. Иначе имаме ученици, които всяка година много трудно ги мотивираме да учат.“

Образователният министър е на мнение, че COVID-19 все още е сред нас и отново призова родителите, които имат възможност, да не пускат децата си на детска градина, защото вътре в групата те са във взаимодействие.

Министър Вълчев честити 24 май. Той отбеляза, че празникът винаги е носил онзи положителен заряд на образованието, на българския дух, на българската култура. Системата инициира „Майски празници“ – ученици и училища организират чествания в електронна среда. Това са най-често концерти, изложби, инициативи, които се провеждат по случай 24 май.

„Българските учители заслужават да бъдат аплодирани. Те показаха, че са реактивни, отговорни в този кратък срок, когато трябваше системата да се реорганизира напълно и да премине към обучение в електронна среда. Всяка една професия заслужава уважение, но учителската професия е в основата на всички останали, защото, ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти за всички останали професии“, смята Вълчев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments