Комисията реши: Биоцентралата в Труд остава затворена

0
101
Биоцентрала в Труд
Снимка: РИОСВ Пловдив

Остава затворена биоцентралата в село Труд поради нарушения, които все още не са отстранени. Това беше крайното решение на комисията, извършила проверка на място по настояване на собственика. Участие взеха експерти от РЗИ, РИОСВ, РДНСК, ОДБХ, Областна администрация и Община Марина, информират от „Монитор“.

Притежателят на централата твърдял в своето писмо до отговорните институции, че неуредиците вече са изгладени. Настояванията на мъжа били за отмяна на принудителната мярка, която екоинспекцията е наложила през октомври. Направената експертиза обаче не е установила промяната, необходима, за да се пусне отново в експлоатация звеното. Инженер Митко Стойчев от Областна администрация коментирал, че условията за отмяна на временното спиране на централата не били налице:

„Най-важното е инвеститорът да предложи техническо решение за надеждно покритие на перколатната вана, която да е херметически затворена с монтиран биофилтър за отвеждане на образувалите се в нея газове. На второ място покриване на резервоара за съхранение на течната фракция на готовия ферментационен продукт и отвеждане на формираните в него емисии за пречистване в биофилтър.“

Тези действия изисквали от своя страна да бъде изготвен и одобрен проект и строително разрешение. Такъв обаче нямало. Редица други претенции от постановлението за принудителното прекъсване на дейност също не били спазени.

Областният управител Дани Каназирева също се e обявилa категорично против отмяната на наложената мярка. Според Каназирева последиците, ако процедурата не е законно изпълнена, могат да бъдат сериозни, а „компромис със здравето на хората не следва да се допуска“.

Припомняме, че биоцентралата в Труд беше затворена и запечатана със 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията след установяване на редица нередности.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments