Какво бойно изкуство да започнете да тренирате след 40?

0
1901
Пламен Петров и другите ветерани, всички над 45, от
Легендата и другите ветерани, всички над 45, от "GFTeam"-Бургас. Снимка: Пламен Петров

Един от най-често срещаните въпроси, които може да се прочетат в спортните форуми в интернет, е следният: „Аз съм на 40+ години. Твърде късно ли е тепърва да започна да се занимавам с бразилско джиу-джицу?“. Краткият отговор е: „НЕ!“.

Темата коментираме с известния бургаски треньор по BJJ Пламен Петров-Легендата от „GFTeam“. Специално за Искра.бг той разказа какви са най-сериозните колебания, страхове и практики при ветераните преди първото им стъпване на татамито:

„В бойните спортове състезателите, които участват по разни турнирни формати, имат тесен прозорец време, с което разполагат. Тогава, когато са в разцвета на силите си, преди годинките да се натрупат и дълго „събираните“ травми да започнат да ги забавят. Има успешни истории на атлети на 50-годишна възраст и повече, които са се решили да влязат в залата. Правейки го, осъзнават удоволствието, което изпитват, да учат джиу-джицу и да се приспособяват. Да, дори тогава, когато много други смятат, че спортната им кариера е приключила.“

Пламен Петров, като главен треньор на един от най-успешните бойни клубове у нас, гарантира, че BJJ „е най-доброто изкуство, което едно човешко същество може да научи. Всеки трябва да го изпита от първо лице, фантастично е! Независимо от вашите мерки, пол, ниво на подготовка, културен произход или възраст, ще се забавлявате много, докато завързвате приятелства и влизате във върхова форма“.

Друга преграда, която голяма част от мъжете и жените над 40-годишна възраст сами си поставят, се крие в схващането, че в отборите са основно по-млади атлети, спортуващи целенасочено с цел „ходене по състезания и извоюване на медали“.

„Запомнете, едва 10% от трениращите се състезават. Останалите просто се наслаждават на изкуството, наречено бразилско джиу-джицу. В Бургас ясно показах, че годините са просто цифра. Колкото и нескромно да звучи, с лекота грабнах 4 европейски титли, спечелих турнири, в които участват хора с 15 години по-млади от мен. И това е само част от приключенията, с които ще ви срещне бойният спорт“, категоричен е Легендата.

Посещавайки „GFTeam“-Бургас ще имате възможност сами да се убедите в думите на опитния боец и треньор. Ще видите хора над 40-годишна възраст, които с финес побеждават момчета на 20-25 години. Съветите на ветераните ще ви направят по-адекватни на татамито, по-мобилни, по-гъвкави, дори по-щастливи, „защото бразилското джиу-джицу е неописуема емоция на чиста радост, до която всеки трябва да се докосне“.

Академиите по бразилско джиу-джицу по света имат практикуващи, които са започнали да тренират на 40, 50 и дори на 60 години, уточнява Легендата.

„Известният готвач Антъни Бурдейн, например, започна на 58-годишна възраст и скоро защити синия си колан.Така че… не! Най-общо казано – не сте твърде стар, за да започнете да тренирате“, решително отсича Петров.

За финал бихме искали да ви напомним една вечно актуална поговорка, заложена във философията на BJJ, а именно:

„Най-доброто време да започнете да тренирате беше преди 10 години. Второто най-добро време е днес.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments