„GFTeam“ – бургаският клуб по бразилско джиу-джицу

0
2216
BJJ Бургас
BJJ Бургас. Снимка: Фейсбук

Бургаският клуб по бразилско джиу-джицу „GFTeam“, с треньори Пламен Петров-Легендата и Тодор Желязков, изгражда достойни личности, както на тепиха, така и извън него. Мястото, където той възпитава победители, се намира в ж.к. „Славейков“, на ул. „Янко Комитов“ 16А, в спортен център „Електра“.Прочетете за Тодор Желязков, който е многократен медалист от състезания по бразилско джиу-джицу и ММАТренировките
се провеждат всеки делничен ден от 19:00, а в събота – от 11:00 часа. Неделя е ден за възстановяване и почивка от груповите мероприятия. Тогава Пламен води част от индивидуалните тренировки с по-нахъсаните състезатели.

Клубът по бразилско джиу-джицу „GFTeam“ – Бургас отваря вратите си преди 2 години за всички, които искат да се докоснат до невероятния дух и атмосфера на бойния спорт, наричан още „изкуство“ от своите последователи. От тогава до настоящия момент клубът е станал втори дом за близо 40 души от различни възрастови групи. Без значение от годините „методиката за всички трениращи е една и съща“, споделя Пламен. В залата в момента могат да се срещнат ентусиасти от 5 до 50-годишна възраст.

BJJ Бургас. Снимка: Фейсбук.
BJJ Бургас. Снимка: Фейсбук

Легендата дава многобройни примери от Западна Америка, където хора на по 70-80 години с нулева физическа подготовка, тепърва прекрачват прага на залата. Откривайки за пръв път магията на бразилското джиу-джицу, те преоткриват в себе си онази дълбоко приспана непоклатима самоувереност, на която учи бойният спорт. 

Записването става на място, а таксата, която се заплаща всеки месец, е по-скоро, „абе, направо символична“, поправя ме Пламен, „колкото да покрие нуждите на клуба“.

Дали бихте опознали отблизо бразилското джиу-джицу, за да поддържате добър физическия си тонус, да научите някои техники за самоотбрана, да станете по-издръжливи и да укрепнете или със състезателна цел – зависи от вас. Състезанията не са със задължителен характер. Което и от изброените да последвате, едно е сигурно – в красотата от плавните движения ще намерите много повече, отколкото търсите. 

Отразява ли се епидемията с COVID-19 на посещаемостта в клуба?

„Спадът в посещенията е около 40%“, но Пламен Петров отчита това като нещо съвсем нормално, предвид, че много хора са болни, под карантина или силно притеснени от цялата ситуация.

Какво представлява джиу-джицу?

Джицу е възникнало като бойно изкуство, разработено от самураите, на които им се е налагало да се справят с въоръжени опоненти, когато самите те загубят оръжията си. Една от най-известните форми на джицуто е бразилското джиу-джицу. То обединява редица контра-атаки, техники, идеи, движения, похвати, методики, и е постоянно развиващо се бойно изкуство. Смята се, че, ако знаете как да се защитавате, когато сте вече по гръб, със задържания или заключващи техники – вие сте усвоили съществена част от тренировката.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments