ГЕРБ, ДПС и НФСБ премахнаха на практика гласуването с преференции

0
115
Заседание, НС. Снимка: Пресцентър НС
Снимката е архивна. Снимка: Пресцентър НС

Гласуването с преференция ще е валидно на изборите за Европейски парламент, ако кандидатът е взел брой действителни гласове равен на националната избирателна квота. Аналогично същото ще е положението и за парламентарните избори, където ще се гледа районната избирателна квота. Избирателната квота се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат.

Решението за промяната в Изборния кодекс бе взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и НФСБ. БСП, ВМРО и „Воля“ бяха против, а „Атака“ ги нямаше в залата. След гласуването от ВМРО призоваха президента да наложи вето на решението.

Така на практика преференциалното гласуване бе премахнато. Досега прагът за преференциите на евроизбори беше 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни – 7%. С приетите промени обаче кандидат на по-задна позиция ще може да измести друг само ако събере толкова преференции, които са необходими са вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник. Това прави разместването за всички видове избори много малко вероятно.

За европейски избори новата квота е 7% от действителните гласове за самата листа, което на практика са гласовете (над 100 000 гласа) за избиране на един депутат и прави преференцията безсмислена.

При избори за народни представители прилагането на това изискване ще означава, че в различните избирателни райони за даден народен представител би трябвало да гласуват от 9 до 12 хил. души, за да се смята, че има реална преференция.

ДПС никога не са криели, че са против възможността кандидат от по-задна позиция да стане общински съветник, депутат или евродепутат. При промените на изборния закон през 2016 година от ГЕРБ се опитаха да вдигнат прага, но се отказаха след спорове с тогавашния им коалиционен партньор „Реформаторския блок“. НФСБ също са против разместването на листите, а това предизвиква напрежение в ОП, защото ВМРО разчитат на преференции на последните два вота.

Какви други промени гласуваха депутатите – четете тук, тук и тук.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments