След местните избори ще се гласува само с машини

0
73
Избори, бюлетина
Избори. Снимка: Архив

На среднощно гласуване в парламента мнозинството прие предложенията на ДПС за въвеждане на машинно гласуване. На изборите за евродепутати през май ще има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента – в не по-малко 6 хиляди. И на двата вота навсякъде ще има възможност за гласуване с хартиена бюлетина като машинният, а след това навсякъде ше се гласува само машинно и няма да има хартиени бюлетини.

Така на следващите избори за парламент през 2021 г. няма да има гласуване с хартиена бюлетина, освен ако Изборният кодекс не бъде отново променен.

За гласуването с машини също ще има ограничения. И на изборите тази година, и на следващи гласуване с устройства няма да има в секциите под 300 избиратели, тези в чужбина, както и в болниците, социалните домове и на корабите. Там ще се гласува само с хартиена бюлетина. Това означава, че около 2250 секции в малки села с над 290 000 избиратели (по данни на ЦИК от изборите от 2016 г.) ще гласуват на хартия.

Очаква се осигуряването на устройствата за гласуване да е ангажимент на Централната избирателна комисия (ЦИК). Отпадна предложението машините да бъдат изработвани от държавната фирма „Информационно обслужване“ АД.

Според лидера на левицата Корнелия Нинова управляващите не искат на евровота да има машини навсякъде, защото се готвят да фалшифицират изборите. Тя се закани, че ще сезира Конституционния съд и Венецианската комисия заради поправките в Изборния кодекс и настоя президентът да им наложи вето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments