Няма да има видоенаблюдение на изборите, номерата на бюлетините остават

0
172
Бюлетина. Снимка: ЦИК

Мнозинството в парламента отхвърли различни предложения на депутати от ДПС и „Воля“ да има видеонаблюдение по време на изборния процес. Мотивите и на двете партии бяха да се гарантира честност на отчитането на изборния резултат.

Предложенията на ДПС бяха да има по две камери за видеонаблюдение във всяка избирателна секция – на входа на секцията и на работното място на членовете на комисията. На първо четене през декември м.г. бе прието предложение на депутати от „Воля“ на сайтовете на районните избирателни комисии да се излъчва на живо от секциите.

Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, но т.нар. феномен 15/15 се очаква да бъде преодолян. Въпреки несъгласието на коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, депутатите от ГЕРБ прокараха на второ гласуване предложение, което събра подкрепата на ДПС – номерата на формациите ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници – от 101 нагоре.

От левицата настояваха да останат сегашните текстове – номерата и на партиите, и на кандидатите да започват от 1 и да са едни и същи числа.

Окончателното приемане на промените в Изборния кодекс продължава дванадесети час и все още депутатите не са стигнали до обсъждането на най-спорните текстове – за обезсмислянето на преференцията и за премахването на хартиената бюлетина чрез заместване с машинно гласуване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments