Остава забраната за оповестяване на социологически проучвания на избори

0
193
Народно събрание, София. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне забраната за оповестяване на социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден. В сряда предложението бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ в правната комисия, но днес бе отхвърлено на извънредно заседание на комисията. Аргументите против са, че това може да доведе до манипулации и изкривяване на изборния резултат.

Резултатите от социологическите проучвания ще продължат да се оповестяват в 20.00 часа, когато приключва изборният ден, а при нарушения ще продължи да се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс продължава осми час и все още депутатите не са стигнали до обсъждането на най-спорните текстове – за обезсмислянето на преференцията и за премахването на хартиената бюлетина чрез заместване с машинно гласуване.

Пленарното заседание на Народното събрание започна с половин час закъснение заради липса на кворум, след като БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След успешна втора регистрация започна окончателното обсъждане на промените, но веднага избухнаха спорове между БСП и ГЕРБ за работата на правната комисия.

От БСП обвиниха управляващите, че са приемали предложения по принцип и са нарушили редица правни норми по време на заседанието на правната комисия в сряда.

От 48 акта останаха 11 и тогава господин Кирилов, полузаспал, започна да преценява кои са важни и кои не са важни. Историята ще съди всички ни сурово и справедливо. Днес мога да прибавя, че няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка„, заяви Явор Божанков от левицата и допълни, че преференцията била „заклана“ снощи.

От ГЕРБ нарекоха изказванията „истеричен патос„, а Вежди Рашидов отвърна на Божанков:

Не си ли много малък, за да ми викаш шайка? В този парламент тоя малкия на мен шайка не може да ми вика. Това да не ти е комсомол„, каза той и допълни, че е на 68 г. и не може да търпи такова отношение (Явор Божанков е на 29 г. – бел. ред.).

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев репликира БСП да не обявяват, че демократичният процес е заклан, тъй като социалистическата партия заклала „българските граждани, които имат право да гласуват„.

Час по-късно вече започна по същество обсъждането на Изборния кодекс, но се стигна до предложението на БСП да се създаде публичен регистър с избирателите, който да реши въпроса с т.нар. „мъртви души“. Отделно се предлага всеки гражданин да може да проверява чрез ЕГН дали е гласувал или не. Това предлагано изменение предизвика прекъсване на заседанието, след което започна извънредно заседание на правната комисия в зала „Запад“ на Народното събрание.

Максималният брой избирателни секции в страните извън Европейския съюз остава 35, реши Народното събрание, след като отхвърли предложението на ДПС това ограничение да отпадне.

В защита на предложението си Хамид Хамид – член на правната комисия, изтъкна, че българската диаспора наброява над два милиона души. Засегнати от ограничението няма да са само Турция, Съединените щати, но и Великобритания, които след края на март ще са извън Европейския съюз, посочи той.

Делим вече българските граждани не на две, а на три. Още една диаспора да ви кажа: благодарение на активната дейност на Държавната агенция за българите в чужбина, такива държави са и Македония, и Молдова. Те също са извън пределите на Европейския съюз засега. Така че, за да не се стигне до лимитиране на правата на българските граждани, мисля, че така е много по-справедливо„, каза Хамид.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обясни, че е оттеглил предложението си лимитът за избирателните секции да не важи за Великобритания, тъй като не е имал подкрепа в правната комисия, и уточни, че проблемът стои за гражданите ни в Обединеното кралство

Без оглед на развитието на преговорния процес по прекратяване членството на Обединеното кралство, този проблем ще стои и не сме го решили в това изменение„.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС да отпадне принципа за уседналост за местните избори. Не бе прието предложението на ДПС предизборната кампания да може да се води и на език, различен от българския.

Срещу подкрепеното предложение на ГЕРБ за обикновено мнозинство при взимане на решения в Централната избирателна комисия остро реагираха от БСП. Според Крум Зарков, така лесно ще се повлиява политически и е необходимо да се търсят други механизми: „Ако щете с начина за търсене на дисциплинарна отговорност от онези, които не решават да спазят закона“.

Парламентът ограничи възможността пред Върховния административен съд (ВАС) да се обжалват всички 48 вида решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Сега ще се обжалват само важните за изборите решения с цел да не се натоварват съдиите. Образецът на бюлетината и решението за обявяване на край на изборния ден няма да подлежат на обжалване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments