ЕК: Не е наша работа да даваме гаранции за „Турски поток“

0
149
Дмитрий Медведев и Бойко Борисов по време на посещението на руския премиер в София. Снимка: пресцентър МС
Дмитрий Медведев и Бойко Борисов по време на посещението на руския премиер в София. Снимка: пресцентър МС

Европейската комисия няма правомощия да дава лицензи и разрешения, е заявил във вторник високопоставен представител на ЕК по повод поисканите от руския премиер Дмитрий Медведев гаранции от Брюксел за продължението на газопровода „Турски поток“ през България.

Ролята на Комисията е да прилага договорите, в този случай – да гарантира, че законодателството на вътрешния газов пазар се прилага стриктно от страните членки, независимо от вноса и енергийната инфраструктура“, е заяви източникът пред Радио „Свободна Европа“.

Медведев заяви в България, че „за по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим само след категорична гаранция от ЕК, че този проект може да се случи„.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред БНР, че за реализацията на проекта „Турски поток“ е спазена и последната буква на закона на Европейския съюз. „Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите отношения са абсолютно прагматични и са насочени към това на първо място да защитим нашия национален интерес„, каза тя.

Русия е наш стратегически партньор в областта на енергетиката, нашите отношения са абсолютно прагматични и са насочени към това на първо място да защитим нашия национален интерес.“

БСП и „Атака“ също поискаха гаранции

БСП и участващите в управляващата коалиция партия „Атака“ поискаха от правителството гаранции, че „Турски поток“ ще премине през българска територия и призоваха България да не позволява намесата на трети страни, които да развалят отношенията ни с Москва.

Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във вторник.

Тя посочи, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток“ през България, докато не получи гаранции от ЕК.

Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целият процес? Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. Оттук нататък на ход е премиерът Борисов„, посочи тя.

ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход. По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, добави Нинова.

„Атака“: Някой външен пръст да не спре „Турски поток“

След среща с Медведев лидерът на „Атака“ Волен Сидерова посочи, че България не трябва да позволява „някой външен пръст отново не се намеси да спре „Турски поток“.

Вярвам, че днес имаме премиер, който води по-балансирана политика от предишни такива, ще удържи националния интерес и ще даде уверенията за това „Турски поток“ да бъде гарантиран“, каза Сидеров.

Премиерът Бойко Борисов има искрено желание да се постигне договореност. Вярвам, че той не само има желание, разбира, осъзнава, а и работи за реализацията на проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Белене„, заяви той.

Намесата отвън в каква степен ще бъде и до колко ще удържи е въпрос на устойчивост“, коментира Сидеров.

Зам.-държавният секретар на САЩ дойде и небрежно подхвърли нещо против това „Турски поток“ да минава през България отново. Надявам се този път това да бъде просто подметнато изречение, да не се вземе толкова сериозно, да не спре двата важни проекта“, посочи лидерът на „Атака“.

Досега не съм се срещал с премиера Дмитрий Медведев. За мен това е човек, който е изключително интелигентен, проницателен, точен. Той коментира дори с лека ирония това, че България се отказа от важни проекти, изгодни и за нас. Имам предвид главно „Южен поток“, а и АЕЦ „Белене“, каза Волен Сидеров.

Дмитрий Медведев го загатна в разговора, деликатно и дипломатично. Каза, че е добре тези решения да се взимат без толкова външна намеса“, добави той.

През 2014 г. проектът за газопровод „Южен поток“ беше спрян след възражения от страна на ЕК, защото не отговаряше на правилата на европейския енергиен пазар.

Междувременно стана известно, че руската компания „Тръбна металургична компания“ (TMK) на Дмитрий Пумпянски, която е свързана с „Газпром“, най-вероятно ще строи „Турски поток“ през България. Офертите за проекта трябва да бъдат отворени тази седмица.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments