Медведев: „Турски поток“ ще мине през България само след гаранции от ЕК

0
176

Изтребители винаги ще дойдат, но главно трябва да дойде газта, да работят електростанциите. Това бяха заключителните думи на руския министър-председател Дмитрий Медведев, с които завърши съвместното си изявления с българския премиер Бойко Борисов след разговорите им в София. Медведев каза това след като Борисов, който, изброявайки сферите на сътрудничество, обясни:

„Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите. Няма да се плашите от това“, добави Борисов, обърнат към руския си колега.

Премиерът Бойко Борисов и премиерът митрий Медведев
Снимка: Министерски съвет

„Турски поток“ ще мине през България само след гаранции от Европейската комисия, заяви Медведев след срещата си при Борисов. Той изрази надежда, че колегите му в България разбират това и работят по въпроса. Руският премиер припомни и проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.

„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК“, каза Борисов и добави, че „Газпром“ не са заявили компенсация на щетите, пише „Дневник“.

Бойко Борисов припомни, че проектът „Южен поток“ е бил с капацитет за 60 млрд. кубика, а „а тук става въпрос за 15 млрд. кубика“. „И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно“, каза още Борисов.

„Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят“, каза още българският премиер и добави, че проектът има одобрението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Юли започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. И ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, добави Борисов.

Двамата премиери не коментираха опасенията за Украйна, че след заработването на „Турски поток“ и транзитирането на газа към Сърбия и Унгария сегашният газопровод на украинска територия може да стане излишен.

Премиерът Бойко Борисов и премиерът митрий Медведев
Снимка: Министерски съвет

Русия е готова да разгледа и участието си при евентуален строеж на АЕЦ „Белене“, коментира още Медведев. По думите му „Росатом“ има голям опит в участието в подобни проекти. С руския премиер в София са генералните директори на „Газпром“ и на „Росатом“ Алексей Милер и Алексей Лихачов.

„Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи“, добави Бойко Борисов.

„На Дунав седят увити в найлони два нови реактора изцяло български. Участието на руската страна може да бъде в няколко направления, а какво ще бъде ще реши търгът“, каза Борисов и добави, че вече има заявен интерес от няколко партньора.

„Да, ние останахме от много малкото страни, които защитават въглищата“, каза Борисов и добави, че и той не знае колко още може да продължи това, тъй като емисиите стават все по-скъпи.

Според него след 10-12 години, след като изтече ресурса на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, ще се наложи да внасяме ток.

„Хипотеза руска централа не съществува – имаме два български реактора“, зарече се Борисов.

Премиерът Бойко Борисов и премиерът митрий Медведев
Снимка: Министерски съвет

Българският премиер отбеляза, че срещата му с руския колега, се е провела в изключително напрегнато за света време – в което надпреварата във въоръжаването надминава това, което беше по времето на Студената война.

„Аз съм един от хората, които настояват за здрав разум и за това, всички да се върнат на масата за преговори. Защото в тази ситуация един военен конфликт би бил пагубен за света“, добави Борисов, цитиран от „Днес“.

Борисов обясни, че с Медведев са разговаряли за засилването на взаимодействието между правоохранителните органи на двете държави и максимален обмен на информация при необходимост.

„Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса: „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи… то е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова министър-председателят.

Медведев обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера.

„Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 140 години от Руско-турската война, тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България“, заяви Медведев.

Той посочи, че между правителството на Русия и ЕК не се провеждат разговори. Според него това е лошо, защото когато няма контакти, значи има съмнения един в друг.

„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди рестрикцията около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. За съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments