22% от българите не отопляват домовете си

1
234
Европа
Илюстративна снимка

Къде се нарежда България, спрямо останалите страни от Европейския съюз /ЕС/, по отношение на различни показатели, свързани с жилищата?

Според данни от доклад на Европейската комисия /ЕК/, цитиран от „NOVA“, в свое жилище живеят под 70% от европейците, а в България процентът е 85. Този показател ни поставя на седма позиция в класацията. Челните места заемат държавите от бившия Източен блок – Румъния, Словакия, Хърватия. Германия е единствената страна членка, където мнозинството от хората живеят под наем.

България е страната с най-висок процент от населението, който не може да си позволи да отоплява дома си. Средната стойност за останалите държави е 9%, но при нас те са два пъти по-високи – 22,5% от българите стоят на студено. След нас се нареждат Кипър и Гърция. Едва 1% от финландците нямат възможност да си плащат отоплението.

Страната ни заема водеща позиция и в още една неприятна класация. Тя е свързана с жилищните пространства без вътрешна тоалетна и баня. У нас те са 7%. В Германия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Швеция такъв проблем не съществува.

Според статистиката – средно за държавите в ЕС на човек са пада по малко повече от стая и половина, а средният брой членове в домакинството е 2,3. Най- просторни са домовете в Малта, а най-многобройни са домакинствата в Словакия. Домакинствата в България, са колкото е средната стойност за Европа – 2,3. Но в класацията за жилищното пространство, с което разполага всеки българин, България се нарежда в края.

Къде живеят повечето европейци в къща или в апартамент? Средно за Европа, това разпределение е почти еднакво. В България е малка преднината на българите, които живеят в къща, пред тези, които обитават апартамент. Но в Ирландия, Нидерландия и Хърватия масово предпочитана е къщата. Най-непопулярни са къщите в Испания – избират ги едва една трета от гражданите.

Министерство на образованието: Учебната година за децата от I до III клас приключва на 29 май

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] 22% от българите не отопляват домовете си […]