РБК: Руска компания ще строи „Турски поток“ в България

0
142
Снимка: turkstream.info
Снимка: turkstream.info

Руската компания „Тръбна металургична компания“ (TMK) на Дмитрий Пумпянски ще получи общ договор за разширяването на българската газопреносна система от Турция до Сърбия на стойност 1.4 млрд. евро, са съобщили за икономическия сайт РБК два източника, запознати с условията на проекта.

Формално, търгът за продължението на „Турски поток“ все още не е приключил, но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия (изграждането на газопровода е от границата на България до границата с Унгария) работата вече е в разгара си”, обясни един от източниците. Според него, ТМК ще осигури проекта с тръби и вече подготвя договор за строителни работи с австрийската „Щрабаг“ (Strabag). От компанията отричат да са водени подобни преговори.

Представител на ТМК твърди пред изданието, че в момента компанията не участва в строежа на българския участък на „Турски поток“, но разглежда възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз“ (БТГ) и очакват възобновяването на процедурата.

Тя бе спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията от българската „Атоменергоремонт“ на въглищния бос Христо Ковачки, но преди ден стана ясно, че искът е бил оттеглен и обществената поръчка може да продължи.

От БТГ не са отговорили на изданието за руското участие в строежа.

РБК посочва, че плановете на „Газпром“ са от капацитета на втората тръба на „Турски поток“, който е 15.75 млрд. куб. м годишно, в България ще остават 3.5 млрд. куб. м, в Сърбия – 2.5 млрд. куб. м, в Унгария – 6 млрд. куб. м, а до крайната точка – газоразпределителния център „Баумгартен“ в Австрия, ще се доставят 3.75 млрд. куб. м.

В статията се припомня, че през декември-януари „Булгартрансгаз“ проведе процедура за резервиране на капацитет от бъдещата инфраструктура и според „Комерсант“ руската компания „Газпром“ е заявила около 15.8 млрд. куб. м на входа на тръбата от Турция и 4 млрд. куб. м на изхода ѝ за Сърбия. Според неназован представител на „Газпром“ концернът е сключил договори с БТГ за 20 години при транзитна такса от 2.21 долара за 1000 куб. м.

След като за строежа на трасето на „Турски поток“ през Сърбия „Газпром“ е привлякла компанията „Газстройпром“, в която държи 51 на сто, за България е избрана друга схема, за да се намали политическия риск и да не се стигне до реакция на Еврокомисията като при „Южен поток“ заради нарушение на антимонополните правила, пише РБК. Заради нагласения тогава търг за строежа на „Южен поток“, проектът бе спрян, на Русия ѝ се наложи да се откаже от него и понесе загуби от 800 млн. евро.

Европейското законодателство обаче не забранява на ТМК да участва в строежа на тръбата през България, теоретично претенции от страна на ЕК може да има за прозрачността на процедурите по търга, коментира анализаторът Мария Белова от „Вайгон Кансълтинг“. Тя припомня, че през 2014 г. „Стройтрансгаз“ на Генадий Тимченко беше част от консорциума, спечелили поръчката за „Южен поток“. Това наложи оттеглянето на компанията от проекта, който и без това не се реализира, посочва Белова.

Според нея засега „Газпром“ се дистанцира от газопровода през България, за да не се случи същото като със „Северен поток 2“, който постоянно се критикува от САЩ. „Германия може да се противопостави на такъв натиск, докато ресурсите на България са по-малки“, коментира Белова.

Преди време говорителят на руския президент Дмитрий Песков не изключи възможността САЩ да наложат санкции за участниците в проекта „Турски поток“ и призна, че той се реализира в „уникално съкратени срокове“.

РБК пише, че ТМК не разкрива какви са възможностите ѝ за производство на тръби с голям диаметър, каквито са необходими за „Турски поток“. През 2017 г. тя е произвела около 270 хил. т такава продукция, толкова се е очаквало да бъде произведена и през 2018 г., според източници на изданието. В интервю за „Интрефакс“ от понеделник обаче Пумпянски прогнозира „значителен ръст на поръчките спрямо 2018 г.

Кой е Дмитрий Пумпянски

Председателят на Съвета на директорите на ТМК, 55-годишният Дмитрий Пумпянски, започва кариерата си като търговец на метали, напомня „Дневник“. Компанията му е водеща на руския пазар в производството на тръби и според „Ведомости“ е традиционен доставчик на „Газпром“ от 1998 г. През 2013 г. той заема 47-о място сред най-заможните бизнесмени в Русия с богатство на стойност около 2.2 млрд. долара. Миналата година обаче е слязъл до 62-ро място с 1.6 млрд. долара.

Пумпянски държи контролния пакет както в ТМК (където от 2016 г. има 13.44-процентов дял и руската банка ВТБ), така и в „Синара груп“ – инвестиционна компания с интереси в недвижимите имоти, машиностроенето и финансовите услуги.

През 2018 г. компаниите му са изпълнили държавни поръчки за над 173 млрд. рубли (около 2.63 млрд. долара), отново по данни на „Форбс“ – списанието го поставя на второ място в рейтинга „Крале на държавните поръчки“. Сред клиентите са преимуществено „Роснефт“ и руската железопътна компания (РЖД).

На фона на съкращенията в тръбопроводните проекти на „Газпром“ и „Транснефт“ ТМК неотдавна влезе в още един голям тръбопроводен проект в чужбина. Тя планира да построи заедно с държавната корпорация „Ростех“ газопровода „Север-Юг“ в Пакистан.

Споразумението между Москва и Исламабад за проекта на стойност 2 млрд. долара е от 2015 г. и се предвижда газопроводът с дължина 1.1 хил. км и капацитет до 12.4 млрд. куб. метра годишно. Той трябва да свърже терминала за прием на втечнен природен газ в пристанищния град Карачи (на юг) със северния Лахор, където трябва да се изградят работещи с това гориво електростанции.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments