Благослав Михайлов: Отпадането на таксите за университетите е най-смисленото нещо, което може да се направи някога или някъде

2
2162
Благослав Михайлов
Благослав Михайлов. Снимка: Facebook

„Отпадането на таксите за университетите е най-смисленото нещо, което може да се направи някога или някъде“.

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook блогърът Благослав Михайлов по повод предложението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

„Отпадането на таксите за университетите е най-смисленото нещо, което може да се направи някога или някъде. Образованието и науката би трябвало да бъдат най-големите приоритети на ВСЯКА държава по света, без изключение.

Аз искам България да дава абсурдни количества пари в това направление. В случая държавата да дава едни 170 милиона годишно, за да може студентите да бъдат облекчени с 800 лева на година, ми звучи като една скромна, но правилна стъпка.

А да не забравяме и докторантите! България е изключително неблагодарна към своите докторанти, които би трябвало да движат българската наука напред. И окей, ясно е, че българската академия е в плачевно състояние, но част от причините е именно мизерията в образователната система. Буквално получаваме това, за което плащаме.
И да, знам, разни крайно-десни рейгънисти и тачеристи ще кажат, че нямало безплатен обяд, бедните трябвало да се гърбят, и така нататък.

Еми, не съм съгласен. Защото, когато трябва да се защитават нечии бизнес интереси, винаги за тях се застъпват 1000 браншови организации, а кой се застъпва за младите българи, които са решили да останат в България и да се образоват? Еми, никой, разбира се, защото на никой не му пука за тях. Мисля, че е време да започне да ни пука. Вие за бизнеса и богатите не се притеснявайте. Те ще се оправят и без вашата помощ.

И да, категорично това е популистки ход! Повече такива популистки ходове ни трябват. Защото има популизъм, а има и популизъм. Да блокираш Македония за ЕС или да демонизираш бежанците също е вид популизъм, но е малоумен деструктивен популизъм, от който България нищо не печели.

Хайде да имаме популизъм, от който България да печели!“

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Никол
Никол
3 месеци по-рано

Браво! Напълно съм съгласна!

Ееееее
Ееееее
3 месеци по-рано

Е, Михайлов, не е малоумен ход България да спира Македония, защото такава държава няма, това е българска провинция и се нарича ПИРИНСКА Македония демек все от Благоевград до Вардар е нашо. Ай чети малко ИСТОРИЯТА!