Жители на Община Карлово излизат на Априлско въстание

0
1955
Протест в Калофер
Протест в Калофер. Снимка: Организаторите

Жители на Община Карлово излизат на Априлско въстание с оглед на множеството проблеми в отделните населени места, с които Искра.бг запозна читателите си през изминалите няколко дни. Предвижда се недоволството да започне в 11:00 часа на 22 април /събота/ пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ в Калофер, а след това с шествие да достигне и блокира Подбалканския път между Бургас и София.

Всички ще обединим сили, защото безчинството на Община Карлово трябва да спре, обяви кметът на Калофер Румен Стоянов пред Искра.бг. Той обясни, че лично през изминалата над година е написал няколко докладни записки за проблемите, свързани с мемориалния комплекс, но към момента не са били извършени корекции по некачествено изпълнения ремонт.

„Това много ме възмущава, че повече от година съм написал поне 10 докладни, а досега нямам никакво движение – нито от страна на Община Карлово, нито от страна на фирмата, която изпълни прословутия ремонт. И след като има подобно нехайство от Общината и по никакъв начин не можем да ги събудим да си свършат работата, мисля, че това е пътят. Няма как толкова време да чакаме и никой да не ни обръща внимание“, заяви той, допълвайки, че е писал и до прокуратурата, но няколко пъти тя отказва да образува проверки.

Доклад от 2019 година на Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ/ към Министерство на финансите ясно посочва вида и броя на нарушенията, извършени от фирмата-изпълнител на ремонта. Според държавния одит тя не само не е изпълнила в пълен обем поетите задължения, но е получила без правно основание сумата от 101 300. 87 лв. с ДДС за „неизвършени количества строително-ремонтни дейности“. Стоянов поясни, че докладът не е довършен и ако се стигне с проучването докрай, е напълно възможно „потъналите“ средства да се удвоят.

Мемориал на Христо Ботев
Мемориал на Христо Ботев. Снимка: Личен архив

Градоначалникът разкри още, че през 2022 г. са били определени 75 000 лева за ремонт на 200 квадрата улица в Калофер, като тя е била само изкъртена. По думите му никой от Община Карлово не е дал обяснение как и къде са отишли средствата, както и какво предстои да се свърши сега.

Стоянов отбеляза, че като кмет на града, хората търсят от него информация каква е реалната стойност на всички проекти и защо работата не е приключила или не е била свършена качествено. Това била и една от причините да подкрепи гражданския протест. Градоначалникът се възмущава и иска проблемите в Калофер да станат достояние на цялото общество, както и да се обясни на гражданите защо не могат да се преклонят както трябва пред паметника на Христо Ботев, който е тъмен от над година и няма никакви действия за промяна на този факт.

„Нека хората да си кажат болката, но като че ли няма достатъчна прозрачност какво се върши от Община Карлово“, посочи той.

Румен Стоянов беше един от първите доброволци, които при големите наводнения в Карловско, се отзова с лична техника и помогна безвъзмездно за преодоляването на щетите. Той организира и не един благотворителни концерта в помощ на пострадалите.

„Осем дни бях с личното си тракторче. През това време ми се обаждаха много хора също с техника и приятели, които дойдоха и работеха на доброволни начела. Сред тях имаше и други кметове. Сега не се знае на кого сме помогнали – на пострадалите или на някой джоб. Това ще бъде един от въпросите на протеста. Държавата в лицето на вътрешния министър Иван Демерджиев каза така: „На мен колкото пари са ми се поискали, толкова съм дал. А в същото време местните власти казват, че не им стигат парите. Не мога да ги разбера толкова добре ли са усвоили парите и нека те да си кажат, защото хората не виждат видими резултати, а тези пари са наши и искаме някакво обяснение“, сподели той.

На въпрос какви са исканията на калоферци, Стоянов отвърна: „Веднага да дойдат и да си направят ремонта на стълбите и на осветлението. Искаме 30% или колкото ни се полагат от продадените имоти, както е по закон, да ни се дадат, защото и там нямаме никакъв отговор. Искаме отчет за споменатите 75 000 лева за улицата и какво е свършено срещу тази сума. Това са най-фрапиращите неща. Просто ние сме в такива отношения, че като пишем не ни отговорят, камо ли да седнем да говорим. Никакъв диалог не можем да направим.“

Припомняме, че през изминалата седмица жители на пострадалите от наводненията карловски села Богдан, Слатина и Каравелово споделиха проблемите и в техните населени места, както и че виждат само обещания от Община Карлово, но не и реални действия. Те също ще се включат в протеста, на който ще има представители на местния бизнес, както и кметове от различни точки на България. Стоянов уточни, че не очаква подкрепа от колегите му в Община Карлово, защото според него ги е страх. Той увери, че ако сега не бъдат чути и исканията им не бъдат изпълнени, ще има още демонстрации.

Очаквайте продължение защо в недоволството ще се включат и жители на град Баня.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments