Юлиан Войнов: Вратата към еврозоната за България остава широко отворена

0
16
Юлиан Войнов
Юлиан Войнов. Снимка: Юлиан Войнов / Julian Voynov, Facebook

Финансистът и икономист Юлиан Войнов публикува анализ във Facebook, в който коментира последните данни, свързани с инфлацията и дали тя ще повлияе върху влизането на страната ни в еврозоната. Експертът пише:

„Предходния месец, когато излязоха данните за инфлацията, имаше заглавия в медиите от рода на: „инфлацията тръгна рязко нагоре“, като, разбира се, акцентът беше сериозното увеличение на месечния индекс. През септември същият този месечен индекс се срива с повече от половината от нивото през август, но липсват заглавия за това, че инфлацията тръгна рязко надолу. Разбира се, медийната дъвка за страшните цени и голямото обедняване няма да спре и затова ето малко повече рационален поглед към ситуацията.

Разбира се, трендът на инфлацията е ясен от месеци и през август сме свидетели на поредното забавяне и намаление на годишния инфлационен индекс до 7.7%, което е по-ниско с 0.8 пункта спрямо юли и с цели 11 пункта спрямо пика от октомври миналата година. Спадът на индекса се забави през август поради повишението на петрола и енергийните продукти през медеца, като цените на транспорта са нагоре на месечна база с 4.6%, което е драстично повече от втората група с най-голямо ценово увеличение, а именно групата на здравните услуги с месечно увеличение от 0.6%, колкото е и увеличението на цените в ресторантите и хотелите.

Следва да се отбележи, че инфлацията на годишна база напоследък се увеличи на много места, като в САЩ индексът нарасна с 3.7%, а в еврозоната остана без промяна от 5.3%. В тази ситуация намаляването на индекса в България е изключително добра новина, като прави много по-вероятно покриването на инфлационния критерий за влизане в еврозоната, тъй като разликата с инфлацията там се свива.

Имайки предвид забавянето на световната икономика и даже влизането на някои държави в рецесия, както и много слабото възстановяване на Китай и намаляване на търсенето на петрол там, цените на енергийните суровини най-вероятно ще спрат да растат съвсем скоро и ще обърнат посоката си, а това ще облекчи допълнително натиска върху инфлацията. В България специално инфлационните индекси ще продължат своя намаляващ тренд и нива под 6% в края на годината са съвсем реални. Не е изключено да видим нива и под 5%. В тази връзка вратата към еврозоната за България остава широко отворена и прекрачването на този праг зависи в много голяма степен от вътрешни фактори и управленски решения!“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments