Прегледът на агенцията на ООН за бежанците: Израел нехае за хуманитарния персонал

0
149
Деца, Ивицата Газа
Снимка: Pixabay

Независим преглед на неутралността на агенцията на ООН, помагаща на палестинските бежанци, установи, че Израел никога не е изразявал загриженост за никого от списъците на персонала, които е получавал ежегодно от 2011 г. насам, съобщава „Асошиейтед прес“. Прегледът беше извършен, след като Израел направи твърдение, че някои служители на агенцията, известна като UNRWA са участвали в нападенията на „Хамас“ на 7 октомври.

В широкообхватен доклад от 48 страници, публикуван в понеделник, независимият панел изтъква, че UNRWA има „стабилни“ процедури за поддържане на принципа на неутралност на ООН, но цитира сериозни пропуски в прилагането, включително служители, които публично изразяват политически възгледи, учебници, използвани в училищата, агенцията работи с „проблематично съдържание“ и синдикати на персонала, които прекъсват операциите. Той прави 50 препоръки за подобряване на неутралността на UNRWA.

От 2017 г. до 2022 г., пише в доклада, годишният брой на обвиненията за нарушаване на неутралност в UNRWA варира от седем до 55. Но между януари 2022 г. и февруари 2024 г. следователите на ООН са получили 151 обвинения, повечето свързани с публикации в социалните медии, „оповестени публично от външни източници“, се казва в съобщението.

В ключов раздел за неутралността на персонала групата, ръководена от бившия френски външен министър Катрин Колона, обяснява, че UNRWA споделя списъци на персонала с приемащите страни за своите 32 000 служители, включително около 13 000 в Газа. Казва се обаче, че израелските служители никога не са изразявали загриженост и информира членовете на комисията, че не смята списъка за „процес на проверка или становище“, а по-скоро за процедура за регистриране на дипломати. Израелското външно министерство информира панела, че до март 2024 г. списъците на персонала не включват палестински идентификационни номера, се казва в доклада. Панелът обобщава:

„Очевидно въз основа на тези числа Израел направи публични твърдения, че значителен брой служители на UNRWA са членове на терористични организации. Израел обаче все още не е предоставил подкрепящи доказателства за това на агенцията за бежанците.

Колона подчерта, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е назначил независимия панел за преглед, който да преразгледа неутралитета на UNRWA – а не да разследва израелските твърдения, че 12 служители на UNRWA са участвали в атаките на 7 октомври. Гутериш нареди на вътрешния наблюдател на ООН, Службата за служби за вътрешен надзор, известна като OIOS, да проведе отделно разследване на тези израелски твърдения.

„Това е отделна мисия. И това не е в нашия мандат“, изтъкна Колона. Тя също така подчерта, че не е изненадващо, че Израел не е предоставил доказателства за твърденията си на агенцията за бежанците, „защото не дължи тези доказателства по време на разследването на UNRWA, а на OIOS“.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик коментира пред репортери в понеделник, че ООН се надява да получи актуализация от OIOS „през следващите дни“. Той обясни, че следователите са в контакт с израелските служби за сигурност.

Обвиненията на Израел доведоха до спиране на вноските към UNRWA от Съединените щати и повече от дузина други страни. Това се равнява на пауза във финансирането на стойност около 450 милиона долара, според доклада от понеделник, но редица страни са възобновили вноските. Министерството на външните работи на Израел в понеделник призова страните донори да избягват да изпращат пари на организацията.

„Докладът Colonna пренебрегва сериозността на проблема и предлага козметични решения, които не се справят с огромния обхват на проникването на „Хамас“ в UNRWA“, смята говорителят на министерството Орен Марморстейн. По думите ѝ:

„Не изглежда така един истински и задълбочен преглед. Ето как изглежда усилието да се избегне проблемът и да не се обръща директно към него.

Колона призова израелското правителство да не пренебрегва независимия преглед. И уточни:

„Разбира се, ще откриете, че е недостатъчно, но моля, вземете го на борда. Каквото и да препоръчаме, ако се приложи, ще донесе добро.“

Докладът подчертава критичното значение на UNRWA, като го нарича „незаменим и неподправен за човешкото и икономическото развитие на палестинците“ в отсъствието на политическо решение на израелско-палестинския конфликт и „основен в предоставянето на животоспасяваща хуманитарна помощ и основни социални услуги , особено в здравеопазването и образованието, на палестинските бежанци в Газа, Йордания, Ливан, Сирия и Западния бряг.

Дюжарик приветства този ангажимент към UNRWA и уточни, че докладът „излага ясни препоръки, които генералният секретар приема“. Той призна, че ООН се надява да види завръщането на донори, както и нови донори след публикуването на доклада.

Сред препоръките са стъпки за справяне с политизирането на персонала на UNRWA и неговите профсъюзи. Докладът препоръчва списъците на персонала с идентификационни номера да бъдат предоставени на приемащите страни, които след това ще кажат на UNRWA резултатите от техния скрининг и „всички червени знамена“.

Докладът също така призовава за по-силен надзор върху ръководството и операциите на UNRWA, „нулева толерантност“ към антисемитизма или дискриминацията в учебниците, използвани в училищата, и по-голямо международно участие в подкрепа на агенцията, тъй като се занимава с проблемите на неутралността.

Генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини коментира, че запазването на неутралитета на агенцията е от решаващо значение за нейната работа и че разработва план за изпълнение на препоръките в доклада.

Тъй като Израел призовава за разпадането на агенцията, Лазарини каза пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, че разпускането на UNRWA ще задълбочи хуманитарната криза в Газа и ще ускори настъпването на глада.

Международни експерти предупредиха за неизбежен глад в северната част на Газа и потвърдиха, че половината от 2,3-милионното население на територията може да бъде изтласкано на ръба на глада, ако войната между Израел и „Хамас“ се засили.

Прегледът е извършен в продължение на девет седмици от Колона и три скандинавски изследователски организации: Института Raoul Wallenberg в Швеция, Chr. Michelsen Institute в Норвегия и Датския институт за правата на човека. Колона издаде, че групата е разговаряла с повече от 200 души, включително персонал на UNRWA в Газа, и е имала директни контакти с представители на 47 държави и организации.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments