Стартират проверки за български стоки във веригите

0
198
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева

Днес стартират проверките дали българските стоки са разположени на специално място в търговските вериги, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на „бТВ“. По думите й промените в Закона за храните дават сигурност на потребителите, че това, което купуват е качествено и безопасно, а етикетът отговаря на съдържанието. Глобите за нарушения са завишени няколкократно, уточни ресорният министър.

„Ако досега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лева, сега става от 2000 до 5000 лева.“

След измененията в закона се дава правото на родния производител да слага етикет и да брандира, че продуктът е български. Министър Танева добави, че се въвежда регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с хлебни изделия и животински произход, така че да се гарантира качеството. Според нея законодателството е закъсняло за онлайн търговията.

„Регламентира се хранителното банкиране. Въвеждат се условия за това кой може да бъде оператор. Санкциите за различни нарушения се увеличават значително. Някъде почти двойно, спрямо сегашните норми. Създава се Национален консултативен съвет към министъра на земеделието, храните и горите.“

Земеделският министър коментира и предупреждението от Европейската комисия, че страната ни дискриминира вносните хранително продукти, така:

„За всичко мога да дам обратна теза – не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител.“

И добави, че е искала да стане на доброволна основа, но накрая се е наложило да стане чрез наредба. Законът влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments